To ciasto stanie się ulubionym wielkanocnym deserem. Cała blacha zniknie w mniej niż 5 minut

Wielkanoc już za pasem, dlatego proponujemy jedną z najpyszniejszych deserowych propozycji. To ciasto zdominuje inne wypieki i nikt nie będzie mógł mu się oprzeć. Wszystko za sprawą kruchego spodu i bogatego w dodatki kremu.

Mazurek to najpopularniejszy wypiek Świąt Wielkanocnych. Zaraz za sernikiem i babką jest wybierany jako ten, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jeśli jednak jeszcze nigdy nie miałeś okazji go skosztować, nawet nie wiesz ile tracisz. Pomimo tego możesz jeszcze to naprawić i dodać to ciasto na listę do zrobienia. Z przepisu na wersję cygańską z pewnością wyjdzie perfekcyjny. Gwarantujemy, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie.

Przepis na mazurek cygański

Składniki na spód

  • 4 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 250 g masła,
  • 80 g drobnego cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na wierzch

  • 2 średnie jajka,
  • 60 g cukru pudru,
  • sok z cytryny,
  • łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 250 g bakalii (rodzynek, migdałów, orzechów laskowych i włoskich, daktyli).

Sposób przygotowania ciasta

  1. Mąkę przesiej do większej miski. Na środku zrób wgłębienie i i wrzuć tam posiekane masło. Wsyp również cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz wbij jajka.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i ugniataj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
  3. Powstałe ciasto przenieś na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj je na placek o wielkości posiadanej blachy. Przenieś je na wysmarowaną masłem formę i ponakłuwaj.
  4. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 10 minut.
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą

Sposób przygotowania wierzchu

  1. Białka oddziel od żółtek. Te drugie utrzyj wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie wlej sok z cytryny i aromat waniliowy. Mieszaj do połączenia.
  2. Białka ubij na sztywno, pod koniec wsyp łyżkę cukru pudru i również wymieszaj. Do piany wlej powstałą mieszankę z żółtek, miksuj na wolnych obrotach przez kilka chwil. Następnie, cały czas miksując wsyp mąkę i drobno posiekane bakalie.
  3. Masę przelej na wypieczony spód. Całość wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz przez około 20 minut do zarumienienia.
  4. Po wypieczeniu pozostaw go do ostudzenia. Możesz go również posypać cukrem pudrem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.