Ryba w śmietanie - stary przepis od cioci z Mazur. Najlepszy obiad na piątek zrobisz w 20 minut

Ryba w śmietanie to dowód na to, że w prostocie tkwi siła i całe mnóstwo smaku. Przepis jest banalny, a ciocia Jola ma go od swojej teściowej, która wychowała się na mazurskiej wsi. Na Mazurach w śmietanie robiło się to, co udało się złowić, ale równie dobrze sprawdzą się ryby z marketu np. dorsz, miruna czy mintaj. Zdradzimy przepis na obiad, który nie zajmie więcej niż 20 minut.

Więcej przepisów na dania z rybami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ryba w śmietanie to niezawodny przepis na obiad, kiedy chcemy wsunąć coś pysznego i treściwego, a jednocześnie nie mamy czasu lub ochoty na długie i skomplikowane gotowanie. W śmietanie można zrobić w zasadzie każdą rybę, my jednak nie będziemy komplikować sobie życia i postawimy na filety z miruny. Co potrzeba oprócz ryby? Przyda się cebula, trochę mąki i oczywiście śmietana. Dodaj do tego ziemniaki i posiekany koperek i masz obiad jak ta lala. 

Ryba w śmietanie - sprawdzony przepis na szybki obiad

Składniki:

  • 4-5 filetów z miruny
  • 2 średnie cebule
  • 1 szklanka śmietany
  • pół szklanki wody lub warzywnego bulionu
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • odrobina mąki

Sposób wykonania:

  1. Filety osusz i jeśli są duże, podziel je na dwa lub trzy kawałki. Następnie oprósz je delikatnie solą i pieprzem i obtocz z każdej strony w mące. 
  2. Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz i połóż na niej rybę. Smaż na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony, następnie zdejmij rybę z patelni i dołóż odrobinę tłuszczu. 
  3. Na tej samej patelni zezłoć posiekaną drobno cebulę, zmniejsz moc palnika, dodaj rybę i zalej bulionem lub wodą. 
  4. Dodaj także śmietanę i dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Chwilę przed końcem smażenia dopraw do smaku przyprawami i opcjonalnie posiekanym koperkiem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA