Włoscy kucharze używają tego przepisu. Dzięki niemu zapomnisz o spaghetti bolognese. Jest 100 razy lepszy

Sięganie po makarony jest bardzo znajomym zjawiskiem, kiedy to przygotowuje się obiad. Najczęściej wybór pada na spaghetti bolognese lub spaghetti carbonara. Jednak istnieją jeszcze inne, czasem nawet lepsze przepisy. Jednym z nich jest ta oto receptura.

Historii o tym, jak powstało spaghetti puttanesca jest kilka i do końca nie jest wiadomo, która jest prawdziwa. Pierwsza z nich głosi, że to włoskie kurtyzany chcąc zwabić klientów wystawiły to danie do okien. Swoim aromatem otaczały włoskie kamieniczki, a goście przychodzili i zajadali się tym smakołykiem.

Druga legenda opowiada o tym, że kiedy to restauracja się już zamykała przychodzili goście prosząc o jedzenie. Chcąc zjeść cokolwiek prosili obsługę o danie i używali przy tym słowa "puttanata", które oznacza "głupstwo". Wypowiadając zdanie "przygotuj byle głupstwo" dostawali pełen talerz jedzenia, zrobionego z tego, co pozostało w kuchni.

Danie to bez wątpienia musiało być bardzo smaczne bowiem pierwsze wzmianki o nim sięgają aż XIX wieku. Dobór składników i smaków jest w nim bezbłędna. Co się znajduje w tej potrawie? Oprócz produktów oczywistych takich jak makaron i pomidory są w nim oliwki, kapary oraz anchois.

Przepis na spaghetti puttanesca

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1,5 łyżeczki chili w proszku,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • łyżka kaparów,
  • 3 fileciki anchois,
  • 3 łyżki czarnych oliwek,
  • parmezan do posypania,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją wraz ze szczyptą soli. Po zagotowaniu wrzuć makaron i gotuj go do momentu, aż będzie al dente. Następnie odcedź i odstaw.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć na nią pokrojony na większe kawałki i rozgnieciony czosnek. Umieść także posiekaną natkę pietruszki oraz chili. Wymieszaj i smaż wszystko na średnim ogniu przez około minutę.
  3. Otwórz puszki z pomidorami i przelej na patelnię, na której znajdują się już składniki. Gotuj wszystko przez około 10 minut na małym ogniu.
  4. W połowie gotowania dorzuć kapary, pokrojone anchois i oliwki, wymieszaj.
  5. Po ugotowaniu przypraw czarnym pieprzem i solą. Podawaj z ugotowanym makaronem. Wierzch obsyp tartym parmezanem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.