Dodaj łyżkę tego produktu do ciasta drożdżowego, a nie pożałujesz. Wyjdzie puszyste jak chmurka

Uwielbiasz drożdżowe wypieki, ale nie zawsze wychodzą ci smaczne i puszyste? Znamy rozwiązanie. Okazuje się, że wystarczy dodać łyżkę jednego produktu, by zawsze wychodziły idealne. O czym mowa?

Idealnie puszyste ciasto drożdżowe to obłędny w smaku hit, z którego możemy wyrobić spód do pizzy, bułeczki, wszelakiego rodzaju placki oraz obłędne drożdżówki. Prosty trik sprawi, że będzie jeszcze pyszniejsze niż zazwyczaj i na pewno się uda!

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Domowy przepis na pyszne drożdżówki. Czego będziesz potrzebować?

Ciasto drożdżowe jest niezwykle smaczne i uniwersalne. Z jego pomocą możesz wyczarować wiele wypieków, zarówno na słono, jak i słodko. Absolutnym hitem są z pewnością pyszne, puszyste drożdżówki. Niebanalny dodatek w formie octu sprawi, że wyjdą obłędne. Czego będziesz potrzebować do ich przyrządzenia?

  • 30 g drożdży w kawałku,
  • 500 g mąki pszennej, najlepiej typu 650,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 całe jajko,
  • 100 g roztopionego, przestudzonego masła,
  • 1 łyżka octu 9 proc.
  • Dodatki wedle uznania: dżem, powidła, czekolada, owoce.

Obłędnie pyszne drożdżówki drożdżowe. Dodaj łyżkę octu, a wyjdą puszyste jak nigdy dotąd

  1. Do miski wrzuć drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodaj połowę mleka i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
  2. W międzyczasie do innej miski wbij 1 jajko, dodaj wszystkie żółtka i pozostały cukier. Z pomocą ubij całość na puszystą masę.
  3. Do rozczynu przesiej pozostałą ilość mąki, dodaj ubitą masę i zacznij wyrabiać. Powoli dodawaj płynne masło, a następnie dolej łyżkę octu. Po chwili ciasto powinno zacząć odchodzić od rąk. To znak, że możesz przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  4. Po godzinie, półtorej możesz je wyjąć i ponownie wyrabiać. Oderwij po kawałku i uformuj z każdego lekko spłaszczoną kulę. Teraz wedle uznania możesz wypełnić je ulubionym dżemem lub czekoladą albo na górę ułożyć świeże owoce. Jeśli zdecydujesz się na nadzienie, dokładnie zlep ciasto i ułóż na blaszce wyłożonej papierem złączeniem do dołu.
  5. Uformowane drożdżówki przykryj jeszcze ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
  6. Po tym czasie włóż do piekarnika i piecz w 180 stopniach nie dłużej niż 20 minut. 

Nietypowy trik, który pozwala zaoszczędzić czas. Co zrobić, aby ciasto wyrosło szybciej?

Co zrobić, aby ciasto drożdżowe wyrosło nawet dwa razy szybciej? Wystarczy, że przed wyrośnięciem włożysz je do sporej foliówki wysmarowanej w środku oliwą z oliwek, bądź olejem. Dokładnie zwiąż reklamówkę i wraz z ciastem włóż do garnka wypełnionego ciepłą, ale nie gorącą wodą. Po ok. 45 minutach znacznie zwiększy swoją objętość. Tradycyjnym sposobem potrzebowałoby na to nawet 90 min.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.