Siostra Anastazja zdradziła sekret udanej Wielkanocy. Żurek podaje z mało znanym dodatkiem. Bez niego to nie to samo

Wielkanoc to czas rodzinny, kiedy przy stole towarzyszy wszystkim dobre jedzenie. Siostra Anastazja zdradziła, co podaje wraz z żurkiem, aby był jeszcze smaczniejszy. To coś, co mało kto zna, a robi się z zaledwie czterech składników.

Siostra Anastazja zasłynęła z kultowych receptur, które teraz odtwarzają miłośnicy kuchni polskiej. W przepisach widzimy tradycyjne smaki, które wzbogacone są nieoczywistymi owocami, warzywami lub przyprawami. Znana kucharka duchownych postanowiła również podzielić się swoim oryginalnym spojrzeniem na Święta Wielkanocne. Obok klasycznych przepisów pojawiły się receptury, które nie każdemu są znane.

Tak nieoczywistą propozycją okazują się plackanki wielkanocne. Co to takiego? Połączenie białego sera, jajek i wielu ziół. Wymieszane składniki formuje się w płaski placek i zapieka w niewielkiej temperaturze. Taki wypiek siostra Anastazja serwuje wraz ze świątecznym żurkiem. Podobno smakuje rewelacyjnie, dlatego w tegoroczne Święta Wielkanocne warto to przetestować. Dzięki temu tradycyjne smaki zostaną przełamane niekonwencjonalnym produktem.

Przepis na plackankę wielkanocną siostry Anastazji

Składniki:

  • 500 g sera białego,
  • 4 żółtka,
  • dowolne zioła,
  • sól.
Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Sposób przygotowania:

  1. Ser zmiel, białka oddziel od żółtek. Te drugie dodaj do miski z serem, wsyp zioła i sól.
  2. Wszystko dokładnie wyrabiaj do połączenia składników. Masa powinna być jednolita.
  3. Tak przygotowaną masę umieść w czystej ściereczce lub w pieluszce tetrowej. Dokładnie zawiń i odciśnij.
  4. Następnie umieść zawinięty ser na talerzu i dociśnij go drugą płaską deseczką.
  5. Taki placek przenieś na blaszkę i włóż do rozgrzanego do 60°C piekarnika. Tam przez kilka minut ma się podpiec.
  6. Serek podziel na mniejsze kawałki i podawaj wraz z żurkiem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.