Przepisy na jajka faszerowane na Wielkanoc - wersja z awokado
Przepisy na jajka faszerowane na Wielkanoc są różnorodne. Nadzienie do jajek możemy wykonać z wielu produktów. Nie ma tu żadnych ograniczeń. Jaja są bardzo uniwersalną bazą, która daje nam mnóstwo możliwości. Jajka można łączyć z różnymi smakami. Warzywa, ryby, zioła - to tylko kilka przykładów. Wybierzcie nadzienie, które przypadnie Wam do gustu. Poniżej pierwszy wariant z awokado.
Składniki:
- 6 jajek
- awokado
- odrobina soku z cytryny
- mały ząbek czosnku
- majonez
- sól, pieprz
- szczypior
- kolendra
Jajka faszerowane awokado to smaczna alternatywa dla klasycznych farszy z żółtkami i majonezem. Fot. Shutterstock
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo. Później odłóż je do wystudzenia.
- Obierz ze skorupki i przekrój na pół. Wyciągnij żółtka.
- Posiekaj je.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Awokado umyj, osusz, obierz ze skórki i pokrój na drobno.
- Szczypior umyj, posiekaj.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą. Dopraw do smaku. Dodaj majonez. Wymieszaj.
- Tak przygotowany farsz włóż do białek jajka.
- Udekoruj kolendrą i majonezem.
Zobacz wideo
Jajka faszerowane guacamole - najlepszy przepis
Jajka faszerowane szynką. Mała przystawka, która może stać się popisowym daniem
Jajka faszerowane na święta wielkanocne - przepis z pieczarkami
Masz ochotę na przepyszne jajka faszerowane? Przepisy wielkanocne na jajka nadziewane nie są trudne. Jajka faszerowane na święta wielkanocne z dodatkiem pieczarek to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Smakosze grzybów mogą zacierać ręce i rozkoszować się w pełni. Przepis na pieczarkowe jajka znajdziecie poniżej.
Szynka w galarecie w świątecznym wydaniu. Przepis, który wzbogaci wielkanocne menu
Jajka faszerowane wielkanocne - przepisy świąteczne:
Składniki:
- 5 - 6 jajek
- 250-300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- olej
- odrobina masła
- majonez
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Jajka faszerowane pieczarkami fot. Jakub Ociepa / Agencja Wyborcza.pl
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo. Ostudź.
- Obierz ze skorupek.
- Przekrój wzdłuż jajka.
- Wyciągnij żółtka.
- Pieczarki dokładnie umyj, posiekaj na drobno.
- Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij ją na patelni z odrobiną masła. Dodaj pieczarki.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Natkę umyj, posiekaj na drobno. Połącz ją z żółtkiem, cebulą i pieczarkami. Dodaj majonez do smaku. Wymieszaj.
- Tak przygotowany farsz umieść w białkach.
- Opcjonalnie możesz posypać jajka natką pietruszki.
Zobacz też: Mazurek siostry Anastazji. Sprawdź przepis na czterowarstwowy mazurek na Wielkanoc