Stół wielkanocny - wydawać by się mogło, że to tylko jeden z elementów przygotowań podczas świąt. Tymczasem w wielu domach wiążą się z nim istotne tradycje. Wielkanoc jest świętem, podczas którego wspominamy mękę Jezusa i czcimy jego zmartwychwstania. Wśród symboli, które łączą się z tym świętem znaleźć można m.in. jajka (czy to w zwykłej formie przygotowane do konsumpcji, czy też jako pisanki, które potrafią być artystycznym dziełem), ale też figurki baranków stojących na "polach" rzeżuchy, zajączki, palemki, bazie i wszystko to, co kojarzy się z nowym życiem i wiosną.
Przede wszystkim zależy to od naszych upodobań. Stół na święta wielkanocne powinien zachować połączenie tradycji z wybranymi motywami dekoracyjnymi, które zależą od indywidualnych preferencji. Powinno być tam miejsce na tradycyjne pokarmy, ale i na wybrane ozdoby, które dodadzą świętom charakteru i wyjątkowego klimatu. Wszak je się również oczyma, zatem estetyka jest ogromnie ważna.
Najbardziej klasycznym rozwiązaniem będzie biały obrus. Można na nim położyć serwetę z delikatnym motywem zielonych gałązek lub inną, która tylko delikatnie przełamie biel. Doskonałym dodatkiem będzie odrobina zieleni w postaci np. świeżych kwiatów (żonkile, tulipany czy narcyzy) albo też rzeżucha wysiana w dekoracyjnym pojemniku lub w kilku mniejszych i ustawiona na stole. Warto pamiętać, że jest to roślina nie tylko pięknie wyglądająca, ale również jadalna. Oczywiście na stole nie może też zabraknąć kolorowych pisanek. Można również pokusić się o więcej zieleni na stole czy to w postaci poukładanych tam wiązanek, stroików, czy też drobnych zdobień ze sztucznych roślin. Jak udekorować stół wielkanocny będzie zależało również od tego, czy lubimy bardziej minimalistyczne podejście, czy też bardziej obfite i kolorowe. Bez względu na wszystko, warto jednak unikać nadmiaru barw i zestawów naczyń niepasujących do siebie. Wprowadzi to bowiem niepotrzebny, wizualny chaos, który może zakłócić odbiór naszego pomysłu.
Jak udekorować stół świąteczny wielkanocny? Obecnie co roku możemy obserwować pewne trendy wnętrzarskie na ten okres w ciągu roku. Na rynku dostępnych jest wiele zaskakujących rozwiązań, które też można przygotować samemu. Przede wszystkim dobrze jest wybrać motyw przewodni, jeśli chodzi o kolorystykę i np. skupić się na 2-3 barwach. Na stole można ułożyć pnącza lub inne rośliny, które przeplatać się mogą z drobnymi, jasnymi lampeczkami. Coraz częściej też pojawia się na stołach więcej motywów miedzi czy innych metali, a mniej ceramicznych ozdób. Pięknie też prezentują się wazony tuby, w których kwiaty, np. tulipany, mieszczą się w całości.
Przepięknie i klimatycznie wyglądają na stołach świece, ale i te warto ustawić w inny niż tradycyjny, sposób.
Serwetki dla gości, które kładzie się przy talerzach, warto przewiązać delikatnie lnianym sznurkiem i dołożyć tam kawałek zielonej gałązki. Można też każdemu z gości na powitanie, na talerzu ułożyć pisankę, która będzie zawinięta w fantazyjnie ułożoną serwetę albo kawałek materiału przypominającego siatkę, z którego da się uwić coś na kształt gniazdka. Takie dekoracje stołów wielkanocnych nie są ani bardzo drogie, ani czasochłonne, a na pewno dodadzą ciekawego akcentu i udekorują stół.
Tutaj również rynek oferuje mnóstwo pomysłów. Można zakupić gotowe już ozdoby w postaci np. pięknych, zielonych wieńców, które stanowią niezależną ozdobę albo np. w ich środek wstawia się misę, wazon, czy inne naczynie, na które pozwala średnica koła. Wianuszek taki łatwo jest też wykonać samodzielnie zarówno z roślin żywych, jak i sztucznych. W zieleń takiego stroika wplata się np. sztuczne, przepiórcze jaja, które nie tylko pięknie będą pasowały, ale też pozwolą zachować symbolikę świąt. Zamiast wieńców, na stołach mogą pojawić się ozdobne koszyczki. Je również kupimy gotowe lub wykonamy samodzielnie. Bardzo ciekawym rozwiązaniem są też pomysły na stroik wielkanocny na stół wykonane na korze drzewa lub plastrze drewna.
Zobacz też: Savoir-vivre przy wielkanocnym stole. Jakiego zachowania się wystrzegać?