Sycący obiad po taniości? Zapamiętaj hasło "przez żołądki i serca". Jeszcze jeden dodatek i najlepszy gulasz gotowy

Podroby to dość niedoceniane składniki, które odpowiednio przygotowane potrafią być prawdziwym rarytasem. Popularne w PRL, dziś odsunęły się w najgłębsze zakamarki lady w sklepie mięsnym i czas najwyższy je stamtąd wyciągnąć. Dziś mamy dla was prawdziwą bombę witamin i smaku - gulasz na podrobach. Dołóż do tego cebulę, przyprawy i garść grzybów i obiad po taniości gotowy.

Więcej przepisów na tanie obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Z podrobami jest jak z heavy metalem - albo się kocha, albo... no cóż. O gustach się nie dyskutuje, jednak warto zdać sobie sprawę z tego, że nie lubimy niektórych potraw dlatego, że mieliśmy wątpliwą przyjemność spróbować ich, gdy były źle przyrządzone. Tak wielu z nas ma z podrobami, zwłaszcza z wątróbką, która była traktowana po macoszemu w szkolnych stołówkach. Dziś podpowiemy wam, jak przyrządzić podroby, by ich smak oczarował każdego miłośnika sycących potraw. Gulasz z żołądków, serduszek i wątróbki to najlepszy sposób, by "najeść się pod korek" za niewielkie pieniądze i przy okazji dostarczyć sobie mnóstwa witamin i składników odżywczych.

Przez żołądki i serca, czyli przepis na gulasz z podrobów

Składniki:

  • 300 g żołądków drobiowych
  • 300 g serduszek drobiowych
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 2 niewielkie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów lub 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek
  • kwaśna śmietana
  • mąka pszenna
  • smalec lub masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Podroby opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie oczyść je i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich obtocz w mące pszennej (z wyjątkiem wątróbki).
  2. W garnku lub szerokim rondlu rozgrzej smalec lub olej do smażenia i dodaj podroby. Podsmaż je na dużym ogniu, aż zarumienią się z każdej strony. Następnie ostrożnie wyjmij je z garnka, dołóż odrobinę tłuszczu i dodaj posiekaną cebulę.
  3. Kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki pokrojone w plastry lub namoczone suszone grzyby. Podsmażaj, aż odparuje woda, wtedy lekko osól i dodaj przeciśnięty czosnek i pokrojoną paprykę. 
  4. Dodaj podsmażone podroby i zalej całość wodą. Dodaj ziele angielskie oraz majeranek i zmniejsz ogień. Duś całość pod przykryciem ok. pół godziny. 
  5. Dodaj pokrojoną wątróbkę i gotuj kolejne 10 minut. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj odrobinę śmietany. Podawaj z kaszą i ogórkiem kiszonym lub buraczkami. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA