Więcej przepisów na tanie obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Z podrobami jest jak z heavy metalem - albo się kocha, albo... no cóż. O gustach się nie dyskutuje, jednak warto zdać sobie sprawę z tego, że nie lubimy niektórych potraw dlatego, że mieliśmy wątpliwą przyjemność spróbować ich, gdy były źle przyrządzone. Tak wielu z nas ma z podrobami, zwłaszcza z wątróbką, która była traktowana po macoszemu w szkolnych stołówkach. Dziś podpowiemy wam, jak przyrządzić podroby, by ich smak oczarował każdego miłośnika sycących potraw. Gulasz z żołądków, serduszek i wątróbki to najlepszy sposób, by "najeść się pod korek" za niewielkie pieniądze i przy okazji dostarczyć sobie mnóstwa witamin i składników odżywczych.
Przez żołądki i serca, czyli przepis na gulasz z podrobów
Składniki:
- 300 g żołądków drobiowych
- 300 g serduszek drobiowych
- 200 g wątróbki drobiowej
- 2 niewielkie cebule
- 2 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów lub 300 g pieczarek
- 1 czerwona papryka (opcjonalnie)
- sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek
- kwaśna śmietana
- mąka pszenna
- smalec lub masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania:
- Podroby opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie oczyść je i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich obtocz w mące pszennej (z wyjątkiem wątróbki).
- W garnku lub szerokim rondlu rozgrzej smalec lub olej do smażenia i dodaj podroby. Podsmaż je na dużym ogniu, aż zarumienią się z każdej strony. Następnie ostrożnie wyjmij je z garnka, dołóż odrobinę tłuszczu i dodaj posiekaną cebulę.
- Kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki pokrojone w plastry lub namoczone suszone grzyby. Podsmażaj, aż odparuje woda, wtedy lekko osól i dodaj przeciśnięty czosnek i pokrojoną paprykę.
- Dodaj podsmażone podroby i zalej całość wodą. Dodaj ziele angielskie oraz majeranek i zmniejsz ogień. Duś całość pod przykryciem ok. pół godziny.
- Dodaj pokrojoną wątróbkę i gotuj kolejne 10 minut. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj odrobinę śmietany. Podawaj z kaszą i ogórkiem kiszonym lub buraczkami.