Przepis na jajka faszerowane szynką z żółtym serem. Ten smak rozpływa się w ustach!
Przepis na jajka faszerowane szynką z żółtym serem jest znakomity! Z dodatkiem odpowiednich ziół i przypraw, nawet tak mała przystawka może stać się popisowym daniem podczas wielkanocnego świętowania. Przepis znajdziecie tutaj:
Składniki:
- jajka
- dobrej jakości szynka
- żółty ser
- koper
- pietruszka
- sól, pieprz, suszona cebula
- majonez
Jajka faszerowane (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Gra?yna Makara / Agencja Wyborcza.pl
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo. Później przestudź i obierz ze skorupki.
- Przekrój na połówki.
- Wydrąż żółtka.
- Szynkę pokrój na drobno.
- To samo wykonaj z pietruszką i koperkiem.
- Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Dopraw do smaku. Napełnij białka jajek farszem.
- Przystrój koperkiem.
*Proporcje dostosuj do liczby gości.
Zobacz wideo
Faszerowane jaja w skorupkach - przepis na Wielkanoc i nie tylko
Szynka w galarecie w świątecznym wydaniu. Przepis, który wzbogaci wielkanocne menu
Jajka faszerowane z szynką i papryką. Kolorowa przystawka ozdobą wielkanocnego stołu
Jajka faszerowane z szynką i papryką to popularny wariant smakowy. Dla urozmaicenia naszego farszu możemy pokusić się o użycie mixu kolorowych papryk. Receptura jest tutaj:
Przepis na jajka faszerowane z szynką z papryką:
Składniki:
- mix 3 papryk o różnych kolorach
- sól, pieprz
- 8 jajek
- 10 plastrów szynki
- majonez
- koperek
- natka pietruszki
Faszerowane jajka (zdjęcie ilustracyjne) Pixabay
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, osusz, obierz ze skorupki.
- Przekrój na pół.
- Wyciągnij żółtka. Rozgnieć je widelcem.
- Natkę i koperek dokładnie umyj i posiekaj.
- Papryki dokładnie umyj, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój na drobną kostkę.
- Szynkę podziel na małe kosteczki.
- Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku. Napełnij farszem jajka.
- Ozdób jajka zieleniną.
Mazurek siostry Anastazji. Sprawdź przepis na czterowarstwowy mazurek na Wielkanoc
Przepis na faszerowane jajka z szynką i suszonymi pomidorami z nutką kolendry
Przepis na faszerowane jajka z szynką i suszonymi pomidorami to wersja dla tych, którzy lubują się w potrawach śródziemnomorskich. Dodatek kolendry sprawi, że przystawka będzie naprawdę aromatyczna. Oto i przepis:
Składniki, które są potrzebne to:
- pęczek kolendry
- około 6 jaj
- 6 plastrów szynki
- sól, pieprz
- majonez
- 8 suszonych pomidorów
- kilka ząbków czosnku
Faszerowane jajka (zdjęcie ilustracyjne) Pixabay
Wykonanie krok po kroku:
- Ugotuj jajka na twardo, przestudź. Obierz ze skorupki i przekrój na pół.
- Wyciągnij żółtka. Rozgnieć je widelcem.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Szynkę pokrój.
- Suszone pomidory posiekaj na drobno.
- Kolendrę umyj i posiekaj.
- Połącz wszystkie składniki ze sobą.
- Dopraw do smaku przyprawami. Napełnij białka jajek farszem i przystrój zieleniną.
Zobacz też: Jajka faszerowane w skorupkach - wielkanocny hit, na który warto czekać cały rok