Jajka faszerowane szynką to przepyszna przystawka na święta Wielkanocne. Jajka można podawać nie tylko podczas śniadania. Świetnie sprawdzą się na mały głód podczas świąt. Jajka faszerowane najlepiej smakują, kiedy zrobimy je nieco wcześniej, aby nasiąkły przyprawami i aromatami.
istock
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na jajka faszerowane szynką z żółtym serem. Ten smak rozpływa się w ustach!
Przepis na jajka faszerowane szynką z żółtym serem jest znakomity! Z dodatkiem odpowiednich ziół i przypraw, nawet tak mała przystawka może stać się popisowym daniem podczas wielkanocnego świętowania. Przepis znajdziecie tutaj:
Ugotuj jajka na twardo. Później przestudź i obierz ze skorupki.
Przekrój na połówki.
Wydrąż żółtka.
Szynkę pokrój na drobno.
To samo wykonaj z pietruszką i koperkiem.
Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Wymieszaj wszystkie składniki.
Dopraw do smaku. Napełnij białka jajek farszem.
Przystrój koperkiem.
*Proporcje dostosuj do liczby gości.
Zobacz wideo Faszerowane jaja w skorupkach - przepis na Wielkanoc i nie tylko
Jajka faszerowane z szynką i papryką. Kolorowa przystawka ozdobą wielkanocnego stołu
Jajka faszerowane z szynką i papryką to popularny wariant smakowy. Dla urozmaicenia naszego farszu możemy pokusić się o użycie mixu kolorowych papryk. Receptura jest tutaj:
Przepis na jajka faszerowane z szynką z papryką:
Składniki:
mix 3 papryk o różnych kolorach
sól, pieprz
8 jajek
10 plastrów szynki
majonez
koperek
natka pietruszki
Faszerowane jajka (zdjęcie ilustracyjne)Pixabay
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, osusz, obierz ze skorupki.
Przekrój na pół.
Wyciągnij żółtka. Rozgnieć je widelcem.
Natkę i koperek dokładnie umyj i posiekaj.
Papryki dokładnie umyj, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój na drobną kostkę.
Szynkę podziel na małe kosteczki.
Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku. Napełnij farszem jajka.
Ozdób jajka zieleniną.
Przepis na faszerowane jajka z szynką i suszonymi pomidorami z nutką kolendry
Przepis na faszerowane jajka z szynką i suszonymi pomidorami to wersja dla tych, którzy lubują się w potrawach śródziemnomorskich. Dodatek kolendry sprawi, że przystawka będzie naprawdę aromatyczna. Oto i przepis:
Składniki, które są potrzebne to:
pęczek kolendry
około 6 jaj
6 plastrów szynki
sól, pieprz
majonez
8 suszonych pomidorów
kilka ząbków czosnku
Faszerowane jajka (zdjęcie ilustracyjne)Pixabay
Wykonanie krok po kroku:
Ugotuj jajka na twardo, przestudź. Obierz ze skorupki i przekrój na pół.
Wyciągnij żółtka. Rozgnieć je widelcem.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Szynkę pokrój.
Suszone pomidory posiekaj na drobno.
Kolendrę umyj i posiekaj.
Połącz wszystkie składniki ze sobą.
Dopraw do smaku przyprawami. Napełnij białka jajek farszem i przystrój zieleniną.