Jajka faszerowane z awokado i suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane z awokado z odrobiną suszonych pomidorów to nietypowe połączenie, ale za to przepyszne w smaku. Jeżeli szukacie czegoś wyjątkowe na Wielkanocny stół, to nie mogliście trafić lepiej. W artykule przedstawimy kilka propozycji na jajeczny farsz. Oto pierwsza z propozycji.
Składniki:
- 1 awokado sporej wielkości
- 5 jajek
- 5 suszonych pomidorów
- sól, pieprz, bazylia
- kilka ząbków czosnku
- odrobina oliwy
- majonez
- koperek do dekoracji
Awokado na drzewie Fot. sandid/Pixabay
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo. Obierz, przekrój na połówki.
- Wyciągnij żółtka.
- Suszone pomidory pokrój na drobno. Awokado obierz i zmiksuj
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj ze sobą awokado, czosnek, żółtka, pomidory suszone. Dodaj odrobinę oliwy. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Przypraw do smaku. Dodaj majonez.
- Pastę dokładnie wymieszaj i nałóż do białek.
- Ozdób koperkiem.
Jajka faszerowane na Wielkanoc - tania przystawka, która może wyglądać jak z restauracji
Jajka faszerowane - awokado i przepis z rybą
Najlepszy przepis na świąteczne jajka faszerowane? Awokado można połączyć z rybą, na przykład łososiem i zrobić wyśmienitą przystawkę. Będzie nie tylko atrakcyjna pod względem wizualnym, ale także smakowym. Ponadto takie danie zdecydowanie będzie wyróżniać się prozdrowotnymi właściwościami.
Przepis na farsz do jajek - awokado z łososiem:
Składniki:
- około 5 jajek
- 1 awokado
- sól, pieprz
- majonez
- 2 plastry łososia
- cebula suszona, czosnek suszony
- natka pietruszki, koperek
pasta z awokado i jajka fot. Pixabay/ stevepb
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo. Osusz, obierz ze skorupki.
- Awokado umyj, osusz i obierz ze skórki.
- Rozgnieć na masę.
- Dodaj przyprawy i posiekane zioła. Dołóż żółtka.
- Łososia pokrój w kostkę.
- Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku. Dodaj majonez.
- Napełnij białka farszem.
- Opcjonalnie przystrój ziołami.
Zobacz wideo
Jajka faszerowane - najlepszy przepis
Jajka faszerowane szynką. Mała przystawka, która może stać się popisowym daniem
Jak zrobić pastę z awokado i jajek do faszerowanej przystawki? Podpowiadamy
Jak zrobić pastę z awokado i jajek na Wielkanoc? Mamy na to kilka opcji. Możemy zaserwować ją oddzielnie na przykład z chlebem lub przygotować jako nadzienie do jajek. Niezależnie od formy, smak będzie nieziemski! Liczą się dobre dodatki i oczywiście przyprawy, bez których gotowanie byłoby naprawdę nudne! Przejdźmy zatem do sposobu wykonania:
Składniki:
- 5 jajek
- 1 awokado
- czerwona papryka
- czosnek
- bazylia
- kolendra
- natka pietruszki
- majonez
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 8 pieczarek
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo, obierz i wyciągnij żółtka.
- Awokado umyj, obierz i rozgnieć na masę.
- Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
- Pieczarki umyj, obierz i posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Grzyby i cebulę umieść na patelni i podsmaż.
- Dołóż zioła i paprykę. Dopraw do smaku.
- Farsz delikatnie przestudź. Dołóż majonez do smaku. Wymieszaj.
- Napełnij nim jajka.
- Przystrój wierzch jajek natką pietruszki.
Zobacz też: Szynka w galarecie w świątecznym wydaniu. Przepis, który wzbogaci wielkanocne menu