Jajka faszerowane awokado, czyli odrobina kulinarnej egzotyki na wielkanocnym stole

Jajka faszerowane awokado mogą zadziwiać. Wydawać by się mogło, że nie jest to dobre połączenie. Jednak nic bardziej mylnego. Jajka z awokado to kulinarny hit! Co najciekawsze, z każdym rokiem zyskują one na popularności.

Jajka faszerowane z awokado i suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane z awokado z odrobiną suszonych pomidorów to nietypowe połączenie, ale za to przepyszne w smaku. Jeżeli szukacie czegoś wyjątkowe na Wielkanocny stół, to nie mogliście trafić lepiej. W artykule przedstawimy kilka propozycji na jajeczny farsz. Oto pierwsza z propozycji.

Składniki:

  • 1 awokado sporej wielkości
  • 5 jajek
  • 5 suszonych pomidorów
  • sól, pieprz, bazylia
  • kilka ząbków czosnku
  • odrobina oliwy
  • majonez
  • koperek do dekoracji

Awokado na drzewieAwokado na drzewie Fot. sandid/Pixabay


Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Obierz, przekrój na połówki.
  2. Wyciągnij żółtka.
  3. Suszone pomidory pokrój na drobno. Awokado obierz i zmiksuj
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  5. Wymieszaj ze sobą awokado, czosnek, żółtka, pomidory suszone. Dodaj odrobinę oliwy. Wymieszaj na jednolitą masę.
  6. Przypraw do smaku. Dodaj majonez.
  7. Pastę dokładnie wymieszaj i nałóż do białek.
  8. Ozdób koperkiem.

Jajka faszerowane - awokado i przepis z rybą

Najlepszy przepis na świąteczne jajka faszerowane? Awokado można połączyć z rybą, na przykład łososiem i zrobić wyśmienitą przystawkę. Będzie nie tylko atrakcyjna pod względem wizualnym, ale także smakowym. Ponadto takie danie zdecydowanie będzie wyróżniać się prozdrowotnymi właściwościami.

Przepis na farsz do jajek - awokado z łososiem:

Składniki:

  • około 5 jajek
  • 1 awokado
  • sól, pieprz
  • majonez
  • 2 plastry łososia
  • cebula suszona, czosnek suszony
  • natka pietruszki, koperek

pasta z awokado i jajkapasta z awokado i jajka fot. Pixabay/ stevepb

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Osusz, obierz ze skorupki.
  2. Awokado umyj, osusz i obierz ze skórki.
  3. Rozgnieć na masę.
  4. Dodaj przyprawy i posiekane zioła. Dołóż żółtka.
  5. Łososia pokrój w kostkę.
  6. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku. Dodaj majonez.
  7. Napełnij białka farszem.
  8. Opcjonalnie przystrój ziołami.
Zobacz wideo Jajka faszerowane - najlepszy przepis

Jak zrobić pastę z awokado i jajek do faszerowanej przystawki? Podpowiadamy

Jak zrobić pastę z awokado i jajek na Wielkanoc? Mamy na to kilka opcji. Możemy zaserwować ją oddzielnie na przykład z chlebem lub przygotować jako nadzienie do jajek. Niezależnie od formy, smak będzie nieziemski! Liczą się dobre dodatki i oczywiście przyprawy, bez których gotowanie byłoby naprawdę nudne! Przejdźmy zatem do sposobu wykonania:

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 awokado
  • czerwona papryka
  • czosnek
  • bazylia
  • kolendra
  • natka pietruszki
  • majonez
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 8 pieczarek

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i wyciągnij żółtka.
  2. Awokado umyj, obierz i rozgnieć na masę.
  3. Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
  4. Pieczarki umyj, obierz i posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Grzyby i cebulę umieść na patelni i podsmaż.
  5. Dołóż zioła i paprykę. Dopraw do smaku.
  6. Farsz delikatnie przestudź. Dołóż majonez do smaku. Wymieszaj.
  7. Napełnij nim jajka.
  8. Przystrój wierzch jajek natką pietruszki.

Zobacz też: Szynka w galarecie w świątecznym wydaniu. Przepis, który wzbogaci wielkanocne menu

Więcej o:
Copyright © Agora SA