Jajka faszerowane awokado mogą zadziwiać. Wydawać by się mogło, że nie jest to dobre połączenie. Jednak nic bardziej mylnego. Jajka z awokado to kulinarny hit! Co najciekawsze, z każdym rokiem zyskują one na popularności.
3
istock / iko636
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jajka faszerowane z awokado i suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane z awokado z odrobiną suszonych pomidorów to nietypowe połączenie, ale za to przepyszne w smaku. Jeżeli szukacie czegoś wyjątkowe na Wielkanocny stół, to nie mogliście trafić lepiej. W artykule przedstawimy kilka propozycji na jajeczny farsz. Oto pierwsza z propozycji.
REKLAMA
Składniki:
1 awokado sporej wielkości
5 jajek
5 suszonych pomidorów
sól, pieprz, bazylia
kilka ząbków czosnku
odrobina oliwy
majonez
koperek do dekoracji
Wykonanie:
Ugotuj jajka na twardo. Obierz, przekrój na połówki.
Wyciągnij żółtka.
Suszone pomidory pokrój na drobno. Awokado obierz i zmiksuj
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Wymieszaj ze sobą awokado, czosnek, żółtka, pomidory suszone. Dodaj odrobinę oliwy. Wymieszaj na jednolitą masę.
Przypraw do smaku. Dodaj majonez.
Pastę dokładnie wymieszaj i nałóż do białek.
Ozdób koperkiem.
Jajka faszerowane - awokado i przepis z rybą
Najlepszy przepis na świąteczne jajka faszerowane? Awokado można połączyć z rybą, na przykład łososiem i zrobić wyśmienitą przystawkę. Będzie nie tylko atrakcyjna pod względem wizualnym, ale także smakowym. Ponadto takie danie zdecydowanie będzie wyróżniać się prozdrowotnymi właściwościami.
Przepis na farsz do jajek - awokado z łososiem:
Składniki:
około 5 jajek
1 awokado
sól, pieprz
majonez
2 plastry łososia
cebula suszona, czosnek suszony
natka pietruszki, koperek
Wykonanie:
Ugotuj jajka na twardo. Osusz, obierz ze skorupki.
Awokado umyj, osusz i obierz ze skórki.
Rozgnieć na masę.
Dodaj przyprawy i posiekane zioła. Dołóż żółtka.
Łososia pokrój w kostkę.
Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku. Dodaj majonez.
Napełnij białka farszem.
Opcjonalnie przystrój ziołami.
Zobacz wideo Jajka faszerowane - najlepszy przepis
Jak zrobić pastę z awokado i jajek do faszerowanej przystawki? Podpowiadamy
Jak zrobić pastę z awokado i jajek na Wielkanoc? Mamy na to kilka opcji. Możemy zaserwować ją oddzielnie na przykład z chlebem lub przygotować jako nadzienie do jajek. Niezależnie od formy, smak będzie nieziemski! Liczą się dobre dodatki i oczywiście przyprawy, bez których gotowanie byłoby naprawdę nudne! Przejdźmy zatem do sposobu wykonania:
Składniki:
5 jajek
1 awokado
czerwona papryka
czosnek
bazylia
kolendra
natka pietruszki
majonez
sól, pieprz
1 cebula
8 pieczarek
Wykonanie:
Ugotuj jajka na twardo, obierz i wyciągnij żółtka.
Awokado umyj, obierz i rozgnieć na masę.
Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
Pieczarki umyj, obierz i posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Grzyby i cebulę umieść na patelni i podsmaż.
Dołóż zioła i paprykę. Dopraw do smaku.
Farsz delikatnie przestudź. Dołóż majonez do smaku. Wymieszaj.