Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - wielkanocne must have, które musi znaleźć się na świątecznym stole

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem jest dobra nie tylko na świąteczne śniadanie, ale i przez cały rok. To dobra alternatywa na nieco inny początek dnia. Potrawa rozbudzi nasz apetyt, ale i dostarczy nam mnóstwa cennych składników.

Sałatka z jajka i tuńczyka z kukurydzą - soczyście, pachnąco i smacznie. Przepis na iście królewskie wielkanocne śniadanie

Sałatka z jajka i tuńczyka z dodatkiem kukurydzy to wielkanocny klasyk w wielu domach. Sałatkę można wykonać w różnorodny sposób, do wyboru jest na przykład wersja mieszana lub warstwowa. Przekonajcie się sami, jak łatwo można wykonać sałatkę na bazie ryby, jajka i ulubionych dodatków.

Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem - przepis na wielkanocne śniadanie:

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • sól, pieprz
  • majonez
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 duże ogórki kiszone

Wykonanie:

  1. Jajka ostudź, osusz i obierz ze skorupki.
  2. Następnie pokrój w kostkę.
  3. Ogórki odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
  4. Odcedź kukurydzę.
  5. Tuńczyka wyciągnij z puszki i umieść w misce. Dodaj pozostałe składniki.
  6. Dopraw przyprawami.
  7. Dodaj majonez w takiej ilości, jaką lubisz najbardziej.
  8. Całość wymieszaj.
  9. Sałatka jest gotowa do spożycia.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Sałatka z tuńczykiem i jajkami warstwowa  - dekoracyjna wersja prosto na wielkanocny stół

Sałatka z tuńczykiem i jajkami warstwowa to kolejna wersja, którą często możemy zobaczyć na naszych świątecznych stołach. Nie tylko genialnie smakuje, ale i prezentuje się znakomicie! Co sprawia, że wielkanocne ucztowanie jest jeszcze przyjemniejsze. Mogłoby wydawać się, że jest ona trudna w wykonaniu, jednak nie jest to prawdą. Nawet jeżeli należysz do grona kulinarnych amatorów, z całą pewnością poradzisz sobie z jej przyrządzeniem, a Twoja pyszna sałatka zachwyci nawet najbardziej wymagającą teściową.

Sałatka z jajek i tuńczyka warstwowa - przepis krok po kroku:

Składniki:

  •  6 jaj
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • sól, pieprz - do smaku
  • majonez
  • 150-200 g sera żółtego
  • 1-2 puszki kukurydzy
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj, przestudź. Obierz ze skorupki. Usuń żółtka i zetrzyj je na tarce. Białka pokrój w kostkę. (Niektórzy kroją całe jajka - wybór należy do Ciebie)
  2. Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
  3. Ogórki odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
  4. Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  5. Szczypior dokładnie umyj, osusz i posiekaj.
  6. Przygotuj szklane naczynie, w którym umieścić sałatkę. Najlepiej przezroczyste - wówczas sałatka będzie się znakomicie prezentować.
  7. Przejdź do ułożenia produktów.
  8. Ułóż kolejno: białko, cebula, ogórki, puszkę tuńczyka, połowę puszki kukurydzy, majonez.
  9. Powtórz kolejną warstwę.
  10. Wierzch sałatki posyp obficie szczypiorkiem.
  11. Opcjonalnie możesz doprawić do smaku przyprawami w trakcie układania warstw.

Zobacz też: Szynka w galarecie w świątecznym wydaniu. Przepis, który wzbogaci wielkanocne menu

Więcej o:
Copyright © Agora SA