Sałatka z jajka i tuńczyka z kukurydzą - soczyście, pachnąco i smacznie. Przepis na iście królewskie wielkanocne śniadanie
Sałatka z jajka i tuńczyka z dodatkiem kukurydzy to wielkanocny klasyk w wielu domach. Sałatkę można wykonać w różnorodny sposób, do wyboru jest na przykład wersja mieszana lub warstwowa. Przekonajcie się sami, jak łatwo można wykonać sałatkę na bazie ryby, jajka i ulubionych dodatków.
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem - przepis na wielkanocne śniadanie:
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- sól, pieprz
- majonez
- 1 puszka kukurydzy
- 1 - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 duże ogórki kiszone
Wykonanie:
- Jajka ostudź, osusz i obierz ze skorupki.
- Następnie pokrój w kostkę.
- Ogórki odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
- Odcedź kukurydzę.
- Tuńczyka wyciągnij z puszki i umieść w misce. Dodaj pozostałe składniki.
- Dopraw przyprawami.
- Dodaj majonez w takiej ilości, jaką lubisz najbardziej.
- Całość wymieszaj.
- Sałatka jest gotowa do spożycia.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Sałatka z tuńczykiem i jajkami warstwowa - dekoracyjna wersja prosto na wielkanocny stół
Sałatka z tuńczykiem i jajkami warstwowa to kolejna wersja, którą często możemy zobaczyć na naszych świątecznych stołach. Nie tylko genialnie smakuje, ale i prezentuje się znakomicie! Co sprawia, że wielkanocne ucztowanie jest jeszcze przyjemniejsze. Mogłoby wydawać się, że jest ona trudna w wykonaniu, jednak nie jest to prawdą. Nawet jeżeli należysz do grona kulinarnych amatorów, z całą pewnością poradzisz sobie z jej przyrządzeniem, a Twoja pyszna sałatka zachwyci nawet najbardziej wymagającą teściową.
Sałatka z jajek i tuńczyka warstwowa - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 6 jaj
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 3 duże ogórki kiszone
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- sól, pieprz - do smaku
- majonez
- 150-200 g sera żółtego
- 1-2 puszki kukurydzy
- pęczek szczypiorku
Wykonanie:
- Jajka ugotuj, przestudź. Obierz ze skorupki. Usuń żółtka i zetrzyj je na tarce. Białka pokrój w kostkę. (Niektórzy kroją całe jajka - wybór należy do Ciebie)
- Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
- Ogórki odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
- Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Szczypior dokładnie umyj, osusz i posiekaj.
- Przygotuj szklane naczynie, w którym umieścić sałatkę. Najlepiej przezroczyste - wówczas sałatka będzie się znakomicie prezentować.
- Przejdź do ułożenia produktów.
- Ułóż kolejno: białko, cebula, ogórki, puszkę tuńczyka, połowę puszki kukurydzy, majonez.
- Powtórz kolejną warstwę.
- Wierzch sałatki posyp obficie szczypiorkiem.
- Opcjonalnie możesz doprawić do smaku przyprawami w trakcie układania warstw.
Zobacz też: Szynka w galarecie w świątecznym wydaniu. Przepis, który wzbogaci wielkanocne menu