Mazurek makowy - wielkanocne ciasto na kruchym cieście. Bakalie i soczysta masa to must have

Mazurek to nierozłączny element Świąt Wielkanocnych. Tradycyjny przepis bazuje na kruchym cieście i ciekawych dodatkach. Wersja z masą makową nie tylko obłędnie smakuje, ale i pięknie przyozdobi stół. Ważne są także bakalii i estetyczne paski na wierzchu ciasta.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, trwają poszukiwania idealnych przepisów na tradycyjne danie i wypieki. Na odświętnym sole nie może zabraknąć słodkich akcentów - mazurek sprawdzi się w tej roli doskonale, szczególnie w wersji z wilgotną masą makową. 

Makowy mazurek wielkanocny - przepis na tradycję w nowej odsłonie

Mazurek to klasyka na wielkanocnym stole. Przepis na kultowe ciasto jest w wielu domach tajemnicą, przekazywaną wręcz z pokolenia na pokolenia. Poza doskonałą kruchą bazą liczą się jednak dodatki. Masa makowa sprawdzi się zatem idealnie - jest kremowa, wilgotna i soczysta. Na dodatek pięknie komponuje się z kruchym ciastem i pozostałym dodatkami, takimi jak bakalie i orzechy. 

Przepis na makowy mazurek to obłęd, który spotka się z dużym uznaniem podczas nadciągających Świąt Wielkanocnych. Wszystko przez idealne połączenie ciasta, masy i innych składników. Ciasto już wizualnie kusi i obłędnie się prezentuje, jednak po spróbowaniu zyska jeszcze większą aprobatę!

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą

Przepis na mazurek z masą makową

Składniki na kruche ciasto

  • 2 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • hojna łyżka śmietany 18 proc.
  • szczypta soli.

Masa makowa:

  • 200 g zmielonego maku,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki miodu,
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 10 suszonych daktyli,
  • 6 suszonych fig,
  • woda do podlania masy.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania masy makowej - mielony mak zalewamy 1,5 szklanki gorącej wody. Do naczynia dodajemy także miód, posiekane daktyle i figi. Całość gotujemy na najmniejszej mocy palnika, aż woda odparuje, a masa będzie gęsta. 
  2. Tak przygotowaną masę studzimy, wbijamy żółtka i dokładnie ucieramy. 
  3. Przechodzimy do kruchego ciasta - mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy żółtka, masło, szczyptę soli i cukier puder. Składniki wstępnie siekamy nożem, a następnie energicznie wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając śmietanę - warto pamiętać, że nie należy robić tego zbyt długo, by nie ogrzać masła. 
  4. Ciasto formujemy w kulę, delikatnie spłaszczamy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę. 
  5. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt, ale i zostawiamy trochę ciasta na wałeczki lub laski, które będą zdobić wierzch mazurka. 
  6. Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, brzegi dekorujemy skrawkami ciasta, np. tworząc wałeczki. Wierzch ciasta pokrywamy masą makową, której wierzch równamy łyżką. Wierzch dodatkowo dekorujemy wałeczkami lub cienkimi prostokątami tworząc kratę. 
  7. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. 
  8. Ciasto po ostudzeniu dekorujemy orzechami włoskimi lub innymi bakaliami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.