Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, trwają poszukiwania idealnych przepisów na tradycyjne danie i wypieki. Na odświętnym sole nie może zabraknąć słodkich akcentów - mazurek sprawdzi się w tej roli doskonale, szczególnie w wersji z wilgotną masą makową.
Makowy mazurek wielkanocny - przepis na tradycję w nowej odsłonie
Mazurek to klasyka na wielkanocnym stole. Przepis na kultowe ciasto jest w wielu domach tajemnicą, przekazywaną wręcz z pokolenia na pokolenia. Poza doskonałą kruchą bazą liczą się jednak dodatki. Masa makowa sprawdzi się zatem idealnie - jest kremowa, wilgotna i soczysta. Na dodatek pięknie komponuje się z kruchym ciastem i pozostałym dodatkami, takimi jak bakalie i orzechy.
Przepis na makowy mazurek to obłęd, który spotka się z dużym uznaniem podczas nadciągających Świąt Wielkanocnych. Wszystko przez idealne połączenie ciasta, masy i innych składników. Ciasto już wizualnie kusi i obłędnie się prezentuje, jednak po spróbowaniu zyska jeszcze większą aprobatę!
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą
Przepis na mazurek z masą makową
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 4 żółtka,
- 150 g masła,
- 3 łyżki cukru pudru,
- hojna łyżka śmietany 18 proc.
- szczypta soli.
Masa makowa:
- 200 g zmielonego maku,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki miodu,
- łyżeczka masła
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich,
- 10 suszonych daktyli,
- 6 suszonych fig,
- woda do podlania masy.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania masy makowej - mielony mak zalewamy 1,5 szklanki gorącej wody. Do naczynia dodajemy także miód, posiekane daktyle i figi. Całość gotujemy na najmniejszej mocy palnika, aż woda odparuje, a masa będzie gęsta.
- Tak przygotowaną masę studzimy, wbijamy żółtka i dokładnie ucieramy.
- Przechodzimy do kruchego ciasta - mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy żółtka, masło, szczyptę soli i cukier puder. Składniki wstępnie siekamy nożem, a następnie energicznie wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając śmietanę - warto pamiętać, że nie należy robić tego zbyt długo, by nie ogrzać masła.
- Ciasto formujemy w kulę, delikatnie spłaszczamy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt, ale i zostawiamy trochę ciasta na wałeczki lub laski, które będą zdobić wierzch mazurka.
- Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, brzegi dekorujemy skrawkami ciasta, np. tworząc wałeczki. Wierzch ciasta pokrywamy masą makową, której wierzch równamy łyżką. Wierzch dodatkowo dekorujemy wałeczkami lub cienkimi prostokątami tworząc kratę.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
- Ciasto po ostudzeniu dekorujemy orzechami włoskimi lub innymi bakaliami.