• Link został skopiowany

Zielona sałatka z jedynie trzech składników. Ta bomba witaminowa wzbogaci smakiem każdy obiad

Prosta swojska kuchnia to esencja smaków, aromatów, a także witamin. Warto zatem przygotować trzyskładnikową sałatkę, która świetnie podkreśli smak niemal każdego obiadu - zarówno mięsnego, jak i wegetariańskiego. Zielony skład gwarantuje ucztę podniebienia i wiosenny zastrzyk witamin.
Prosta i orzeźwiająca sałatka do obiadu
Dar1930 / Getty Images/iStockphoto

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Chociaż nadejście wiosny w tym roku nieco się przeciąga, w kuchni królują już świeże i zdrowe produkty. Wśród nich wyróżnić możemy sałatkę, która obłędnie smakuje w niemal każdym wydaniu. Szczególnie podana z tymi dwoma składnikami w postaci lekkiej, orzeźwiającej sałatki obiadowej. 

Sałatka z trzech składników - chrupiąca, lekka i wiosenna

Domowe menu wraz z nadejściem wiosny zmienia się nie do poznania. Wówczas królują lekkie, rześkie smaki, świeże warzywa i sezonowe dobra. Warto zatem wypróbować te banalnie prostą sałatkę z zaledwie trzech składników. Prostota gra tu pierwsze skrzypce, jednak smak wypada bezkonkurencyjnie. 

Ekspresowa sałatka z trzech składników to jedynie sałata, ogórek i jogurt naturalny. Chociaż na pierwszy rzut oka może wyglądać to banalnie, tak smak, chrupkość zielonych składników i dodatek nabiały smakują obłędnie. Propozycja doskonale podkreśli smak dań obiadowych, ale także sprawdzi się jako zdrowa propozycja na lunch lub przekąskę. 

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Przepis na wiosenną sałatkę z trzech składników 

Składniki: 

  • mała sałata masłowa lub lodowa, 
  • świeży ogórek,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego.
  • opcjonalnie: koperek, rzodkiewka, szczypior.

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. 
  2. Ogórka kroimy wzdłuż i kroimy w półplasterki.
  3. Sałatę rwiemy na małe kawałki i razem z ogórkiem przekładamy do miski.  
  4. Do warzyw dodajemy jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy i podajemy. 
  5. Wskazówka - podstawowy skład warto wzbogacić o dodatkowe składniki np. sokiem z cytryny, solą, czosnkiem lub płatkami chilli. 
  6. Polecamy także takie połączenie z innymi wiosennymi warzywami - świetnie sprawdzą się także nowalijki, inne sałatki, świeże zioła i np. dymka. 
Więcej o: