Sałatka jajeczna z chrzanem z dodatkiem wyrazistego selera
Sałatka jajeczna z chrzanem to kwintesencja Wielkanocy. Sałatkę jajeczną można przyrządzić na wiele różnorodnych sposobów. Nie musimy ograniczać się tylko i wyłącznie do tradycyjnej wersji jarzynowej sałatki, którą powszechnie nazywamy "sałatką polską". Jajka dają nam możliwość tworzenia różnych sałatkowych wariantów, które swoim smakiem pozwolą zachwycić nawet najbardziej wymagających gości. Poniżej pierwsza z propozycji - świąteczna sałatka z dodatkiem selera i chrzanem. Tutaj znajdziecie przepis:
Składniki:
- 5 jajek
- 1 słoik marynowanego selera
- sól, pieprz
- majonez
- 1-2 jabłka
- 1 puszka kukurydzy
- około 2-3 łyżek tartego chrzanu ze słoiczka
Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i jajkiem Fot. Shutterstock
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Obierz i pokrój w kostkę.
- Umieść w misce. Dodaj pokrojony seler. Dorzuć chrzan.
- Jabłka umyj, obierz, pozbądź się nasion i pokrój w kostkę.
- Przecedź kukurydzę.
- Wszystkie składniki umieść w misce.
- Dopraw do smaku przyprawami. Dodaj majonez. Wymieszaj.
Szynka w galarecie w świątecznym wydaniu. Przepis, który wzbogaci wielkanocne menu
Sałatka jajeczna z porem, jabłkiem, ziemniakami, cebulą i ogórkiem
Sałatka jajeczna z porem z odrobiną jabłka, ziemniaków i ogórka może pozytywnie zaskoczyć. Por nada jej chrupkości, kiszone ogórki podkręcą smak.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 por
- 1-2 jabłka
- 1-2 ogórki kiszone
- sól, pieprz
- majonez
- pół cebuli białej
- 3 ugotowane ziemniaki
Sałatka z pora A. Zhuravleva / shutterstock.com
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
- Dorzuć pokrojonego ogórka.
- Dodaj umytego i pokrojonego na drobno pora.
- Podobnie zrób z jabłkami.
- Cebulę obierz i posiekaj na bardzo drobne kawałki.
- Dodaj pokrojone ugotowane ziemniaki.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Dopraw przyprawami. Dodaj majonez i wymieszaj.
Zobacz wideo
Wielki test sałatek
Sałatka jajeczna z tuńczykiem. Sałatka jajeczna z tuńczykiem warstwowa - krok po kroku
Sałatka jajeczna z tuńczykiem może być zrobiona warstwowo. Wtedy będzie nie tylko znakomita w smaku, ale i dobrze będzie się prezentować. Taka sałatka znakomicie sprawdzi się podczas świątecznego śniadania. Przepis znajduje się poniżej:
Składniki:
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- majonez
- sól, pieprz
- 1 puszka kukurydzy
- czerwona papryka
- natka pietruszki
Sałatka z tuńczykiem warstwowa nie tylko jest bardzo smaczna, ale także ładnie się prezentuje Fot. Shutterstock/ Anastasia_Panait
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo. Kiedy przestygną, białka pokrój w kostkę, a żółtka zetrzyj na tarce.
- Przecedź kukurydzę i tuńczyka.
- Paprykę dokładnie umyj, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Posłuży do dekoracji.
- Weź szklane przezroczyste naczynie. Przejdź do ułożenia produktów. Wykonuj to warstwami: białka - tuńczyk - kukurydza - papryka - żółtka - majonez i tak, aż do wypełniania naczynia. Na końcu umieść majonez i posyp obficie natką pietruszki.
Zobacz też: Jajka faszerowane w skorupkach - wielkanocny hit, na który warto czekać cały rok
Sałatka jajeczna z szynką, selerem, żółtym serem i kukurydzą
Sałatka jajeczna z szynką, selerem i serem, to klasyk, którego nie może zabraknąć podczas świąt Wielkanocnych. Z pozoru niepasujące do siebie elementy, w efekcie tworzą doskonałą całość. Jeżeli nie próbowaliście tej sałatki, to koniecznie musicie to zmienić.
Składniki:
- 4 ugotowane jaja na twardo
- 1 słoik selera konserwowego
- sól, pieprz
- 1 puszka kukurydzy
- 1 szklanka startego sera
- majonez
- kilka plasterków szynki
- ananas z puszki
Sałatka z selerem, serem szynką i ananasem Brent Hofacker /Shutterstock
Wykonanie:
- Jajka obierz i pokrój w kostkę.
- Dodaj przecedzoną kukurydzę i pokrojonego selera.
- Dodaj pokrojoną szynkę i ananasa.
- Dołóż ser i przyprawy.
- Na końcu dodaj majonez i wymieszaj.
- Sałatka jest gotowa.
Jajka faszerowane szynką. Mała przystawka, która może stać się popisowym daniem
Sałatka jajeczna z porem i pieczarkami - sprawdź czy wiesz, jak ją wykonać. Wypróbuj, a nie pożałujesz!
Sałatka jajeczna z porem i pieczarkami to potrawa, która sprawdzi się idealnie podczas uroczystego świątecznego śniadania. Każdemu z nas zależy na tym, aby w takim dniu dania były smaczne i wyjątkowe. Poniższy przepis będzie znakomity!
Składniki:
- 5 jajek
- 1 por
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- majonez
- sól, pieprz
- 1 duży kiszony ogórek
- czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
Sałatka z pora Joanna 12 / shutterstock.com
Wykonanie:
- Ugotuj jajka. Obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj pokrojone pieczarki.
- Później zajmij się pozostałymi warzywami. Dokładnie je umyj i pokrój.
- Dopraw do smaku przyprawami. Kukurydzę przecedź. Wymieszaj pozostałe składniki ze sobą. Dołóż majonez i wymieszaj.
Zobacz też: Jajka faszerowane na Wielkanoc - tania przystawka, która może wyglądać i smakować jak z luksusowej restauracji