Sałatka jajeczna to propozycja w sam raz na Wielkanoc! Sprawdź przepisy na wielkanocne sałatki, które zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Bez nich nie ma świętowania na maksa! Przedstawiamy proste przepisy krok po kroku.
istock / Lilechka75
REKLAMA
REKLAMA
Sałatka jajeczna z chrzanem z dodatkiem wyrazistego selera
Sałatka jajeczna z chrzanem to kwintesencja Wielkanocy. Sałatkę jajeczną można przyrządzić na wiele różnorodnych sposobów. Nie musimy ograniczać się tylko i wyłącznie do tradycyjnej wersji jarzynowej sałatki, którą powszechnie nazywamy "sałatką polską". Jajka dają nam możliwość tworzenia różnych sałatkowych wariantów, które swoim smakiem pozwolą zachwycić nawet najbardziej wymagających gości. Poniżej pierwsza z propozycji - świąteczna sałatka z dodatkiem selera i chrzanem. Tutaj znajdziecie przepis:
REKLAMA
Składniki:
5 jajek
1 słoik marynowanego selera
sól, pieprz
majonez
1-2 jabłka
1 puszka kukurydzy
około 2-3 łyżek tartego chrzanu ze słoiczka
Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i jajkiemFot. Shutterstock
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo.
Obierz i pokrój w kostkę.
Umieść w misce. Dodaj pokrojony seler. Dorzuć chrzan.
Jabłka umyj, obierz, pozbądź się nasion i pokrój w kostkę.
Przecedź kukurydzę.
Wszystkie składniki umieść w misce.
Dopraw do smaku przyprawami. Dodaj majonez. Wymieszaj.
Sałatka jajeczna z porem, jabłkiem, ziemniakami, cebulą i ogórkiem
Sałatka jajeczna z porem z odrobiną jabłka, ziemniaków i ogórka może pozytywnie zaskoczyć. Por nada jej chrupkości, kiszone ogórki podkręcą smak.
Składniki:
5 jajek
1 por
1-2 jabłka
1-2 ogórki kiszone
sól, pieprz
majonez
pół cebuli białej
3 ugotowane ziemniaki
Sałatka z poraA. Zhuravleva / shutterstock.com
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
Dorzuć pokrojonego ogórka.
Dodaj umytego i pokrojonego na drobno pora.
Podobnie zrób z jabłkami.
Cebulę obierz i posiekaj na bardzo drobne kawałki.
Dodaj pokrojone ugotowane ziemniaki.
Wymieszaj wszystkie składniki.
Dopraw przyprawami. Dodaj majonez i wymieszaj.
Zobacz wideo Wielki test sałatek
Sałatka jajeczna z tuńczykiem. Sałatka jajeczna z tuńczykiem warstwowa - krok po kroku
Sałatka jajeczna z tuńczykiem może być zrobiona warstwowo. Wtedy będzie nie tylko znakomita w smaku, ale i dobrze będzie się prezentować. Taka sałatka znakomicie sprawdzi się podczas świątecznego śniadania. Przepis znajduje się poniżej:
Składniki:
4 jajka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
majonez
sól, pieprz
1 puszka kukurydzy
czerwona papryka
natka pietruszki
Sałatka z tuńczykiem warstwowa nie tylko jest bardzo smaczna, ale także ładnie się prezentujeFot. Shutterstock/ Anastasia_Panait
Wykonanie:
Ugotuj jajka na twardo. Kiedy przestygną, białka pokrój w kostkę, a żółtka zetrzyj na tarce.
Przecedź kukurydzę i tuńczyka.
Paprykę dokładnie umyj, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Posłuży do dekoracji.
Weź szklane przezroczyste naczynie. Przejdź do ułożenia produktów. Wykonuj to warstwami: białka - tuńczyk - kukurydza - papryka - żółtka - majonez i tak, aż do wypełniania naczynia. Na końcu umieść majonez i posyp obficie natką pietruszki.
Sałatka jajeczna z szynką, selerem, żółtym serem i kukurydzą
Sałatka jajeczna z szynką, selerem i serem, to klasyk, którego nie może zabraknąć podczas świąt Wielkanocnych. Z pozoru niepasujące do siebie elementy, w efekcie tworzą doskonałą całość. Jeżeli nie próbowaliście tej sałatki, to koniecznie musicie to zmienić.
Składniki:
4 ugotowane jaja na twardo
1 słoik selera konserwowego
sól, pieprz
1 puszka kukurydzy
1 szklanka startego sera
majonez
kilka plasterków szynki
ananas z puszki
Sałatka z selerem, serem szynką i ananasemBrent Hofacker /Shutterstock
Wykonanie:
Jajka obierz i pokrój w kostkę.
Dodaj przecedzoną kukurydzę i pokrojonego selera.
Dodaj pokrojoną szynkę i ananasa.
Dołóż ser i przyprawy.
Na końcu dodaj majonez i wymieszaj.
Sałatka jest gotowa.
Sałatka jajeczna z porem i pieczarkami - sprawdź czy wiesz, jak ją wykonać. Wypróbuj, a nie pożałujesz!
Sałatka jajeczna z porem i pieczarkami to potrawa, która sprawdzi się idealnie podczas uroczystego świątecznego śniadania. Każdemu z nas zależy na tym, aby w takim dniu dania były smaczne i wyjątkowe. Poniższy przepis będzie znakomity!
Składniki:
5 jajek
1 por
300 g pieczarek
1 cebula
majonez
sól, pieprz
1 duży kiszony ogórek
czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
Sałatka z poraJoanna 12 / shutterstock.com
Wykonanie:
Ugotuj jajka. Obierz i pokrój w kostkę.
Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj pokrojone pieczarki.
Później zajmij się pozostałymi warzywami. Dokładnie je umyj i pokrój.
Dopraw do smaku przyprawami. Kukurydzę przecedź. Wymieszaj pozostałe składniki ze sobą. Dołóż majonez i wymieszaj.