Więcej przepisów na wielkanocne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Oranżada to kultowy napój polskiego PRL, chociaż jeszcze kilkanaście lat temu dzieciaki biegały do osiedlowych sklepików, wołając do sprzedawczyni "oranżadę na miejscu raz!", a pani sklepowa z uśmiechem zdejmowała kapsle z butelek pełnych słodkiego płynu. Jednak okazuje się, że kultowy napój nie tylko świetnie gasi pragnienie, ale można go również wykorzystać przy okazji wielkanocnych wypieków.
Znamy już babkę drożdżową, znamy także babkę piaskową, marmurkową oraz majonezową. Pora w końcu przedstawić "nową twarz" wielkanocnych wypieków, czyli przepyszną, delikatną babkę na oranżadzie. Jeśli dodatek oranżady wydaje wam się dziwny, najlepiej przekonajcie się na własnej skórze, jak niesamowite jest to ciasto. Przepis jest banalny i bardzo szybki, a babka spokojnie postoi kilka dni i wciąż będzie wilgotna i pyszna.
Przepis na babkę wielkanocną w nowej odsłonie
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej krupczatki
- 4 średnie jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka białej oranżady
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego
- lukier lub polewa do dekoracji
Sposób wykonania:
- Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę.
- Żółtka utrzyj na kogel-mogel razem z cukrem. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wlej oranżadę. Zmiksuj całość, a kiedy składniki się połączą, stopniowo wlewaj olej.
- Do ciasta dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
- Przygotuj formę do pieczenia babki i wewnątrz natłuść ją masłem i oprósz bułką tarką lub kaszą manną.
- Do formy wlej ciasto. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Babkę piecz przez ok. 45-50 minut lub do "suchego patyczka".
- Po upieczeniu ostrożnie wyjmij babkę z formy i pozostaw do ostygnięcia. Ostudzoną babkę polej polewą lub lukrem.