Kuchnię na bogato można spotkać w restauracjach i różnych lokalach. Okazuje się, że można ją również wykonać w domu, a przy tym nie zbankrutować. Znany cukiernik zdradził jak podnieść swoje wypieki na wyższy poziom. Jeden składnik zmieni wszystko.
Fot. Shutterstock, elea33
REKLAMA
REKLAMA
Wybór świątecznych wypieków nie należy do najłatwiejszych decyzji. Jednak dużo prościej jest coś wybrać, kiedy wie się o różnych, czasem nowoczesnych propozycjach. Znany cukiernik Paweł Małecki przedstawił wypiek, który wart jest miliony. Jest nim kruche ciasto, z masą krówkową, orzechami i czekoladą. Jego nazwa to ciasto milionera. Dlaczego? Wszystko za sprawą bogatej prezencji. Bowiem na jego wierzchu znajdują się płatki jadalnego złota. To właśnie one tworzą efekt wow.
REKLAMA
Przepis na ciasto milionera Pawła Małeckiego
Składniki na kruche ciasto
250 g mąki pszennej,
50 g mączki migdałowej,
100 g masła,
2 żółtka,
80 g cukru pudru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
100 g orzechów laskowych,
puszka masy krówkowej,
szczypta soli.
Składniki na polewę czekoladową
łyżka masła,
tabliczka czekolady deserowej.
Składniki dodatkowe
jadalne płatki złota,
jadalny złoty brokat.
Zobacz wideo Galette z truskawkami
Sposób przygotowania
Do miski przesyp przesianą mąkę, mączkę migdałową, cukier puder, proszek do pieczenia i wsyp sól. Wszystko wymieszaj, a następnie wrzuć żółtka i miękkie masło. Całość dokładnie wyrabiaj na gładkie i jednolite ciasto. Po wyrobieniu uformuj z niego wałek i owiń folią spożywczą. Umieść w zamrażarce na około 45 minut.
W tym czasie wysmaruj formę masłem i oprósz niewielką ilością mąki. Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce o większych oczkach bezpośrednio na blachę. Następnie posyp drobno posiekanymi orzechami laskowymi.
Przygotowane ciasto włóż do nagrzanego do 185°C piekarnika i piecz przez około 15 minut. Po wypieczeniu wyciągnij i pozostaw do ostudzenia.
W czasie pieczenia przygotuj polewę. Do naczynia połam czekoladę i roztop ją w kąpieli wodnej. Pod koniec dodaj masło i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Gdy ciasto zostanie wypieczone, do rękawa cukierniczego przenieś masę krówkową. Rozprowadź ją po całości ciasta, na koniec polej wszystko przygotowaną czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki na około 40-45 minut do zastygnięcia. Udekoruj jadalnym złotem lub złotym brokatem.