Więcej sposobów na udoskonalanie domowych słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeżeli dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w domowym cukiernictwie, na pewno zastanawiasz się, jak zrobić polewę czekoladową, która będzie pasowała niemal do wszystkich wypieków i deserów. Nie ma nic złego w korzystaniu z gotowych produktów z torebki, jednak trzeba przyznać, że wszystko, co domowe, jest po prostu smaczniejsze. Jak w takim razie zabrać się za domową polewę? Jeśli masz czekoladę, masło, trochę cukru i mleka, podwijaj rękawy i bierz się do pracy.
Zupa nic - przysmak dzieciaków w PRL. Słodycz wanilii może zawrócić w głowie
Jak zrobić polewę czekoladową do wielkanocnego mazurka i babki?
Składniki:
- 1 tabliczka czekolady (najlepiej deserowej)
- pół kostki masła
- 3-4 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru (mniej lub więcej, w zależności od preferencji)
Sposób wykonania:
- Czekoladę posiekaj ostrym nożem lub rozkrusz w dłoniach.
- W rondelku na wolnym ogniu rozpuść masło z cukrem. Dodaj czekoladę w kawałkach i mleko. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
- Polewa powinna być gładka i jednolita. Kiedy składniki się już połączą i rozpuści się każdy kawałek czekolady, możesz śmiało dekorować swoje wypieki.
Przepis na babkę. Puszysta i mokra, a to za sprawą kultowego napoju