Nie ma co się oszukaiwać - wszystko lepiej smakuje z czekoladą. Dziś przychodzimy do was z najprostszym przepisem na polewę czekoladową, bez której wielkanocne mazurki i inne słodkości będą po prostu niepełne. Tu nie ma żadnych sekretów, a lista składników ma jedynie cztery punkty.
Bartosz Luczak /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej sposobów na udoskonalanie domowych słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Jeżeli dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w domowym cukiernictwie, na pewno zastanawiasz się, jak zrobić polewę czekoladową, która będzie pasowała niemal do wszystkich wypieków i deserów. Nie ma nic złego w korzystaniu z gotowych produktów z torebki, jednak trzeba przyznać, że wszystko, co domowe, jest po prostu smaczniejsze. Jak w takim razie zabrać się za domową polewę? Jeśli masz czekoladę, masło, trochę cukru i mleka, podwijaj rękawy i bierz się do pracy.
Jak zrobić polewę czekoladową do wielkanocnego mazurka i babki?
Składniki:
1 tabliczka czekolady (najlepiej deserowej)
pół kostki masła
3-4 łyżki mleka
2 łyżki cukru (mniej lub więcej, w zależności od preferencji)
Sposób wykonania:
Czekoladę posiekaj ostrym nożem lub rozkrusz w dłoniach.
W rondelku na wolnym ogniu rozpuść masło z cukrem. Dodaj czekoladę w kawałkach i mleko. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
Polewa powinna być gładka i jednolita. Kiedy składniki się już połączą i rozpuści się każdy kawałek czekolady, możesz śmiało dekorować swoje wypieki.