Zobacz wideo Pieczeń rzymska
Nie każdy wie, że pieczeń rzymska z jajkiem powstaje z mięsa mielonego. Zanim jednak przystąpimy do gotowania, warto omówić poszczególne składniki. Przyrządzając tradycyjnego klopsa, należy kupić wieprzowinę dobrej jakości i zmielić ją na miejscu lub w domu. Kupowanie gotowych mielonek nie zagwarantuje potrawie odpowiedniego smaku.
Pieczeń rzymska z jajkiem. Przepis na domowy klops
Zaletą pieczeni rzymskiej z jajkiem jest jej uniwersalność. Można zjadać ją zarówno na gorąco, jako element obiadu, jak i na zimno do kanapek. Klasyczną wersję serwowaną na Wielkanoc przygotujemy z mięsa wieprzowego, jednak równie pysznym daniem będzie połączenie wieprzowiny z drobiem. Częstym rozwiązaniem jest także dodawanie odrobiny papryki posiekanej w paski lub kostkę. Dzięki czemu pieczeń jest jeszcze bardziej soczysta.
Składniki:
- kg mięsa mielonego,
- mała cebula,
- pół czerwonej papryki,
- jajko (ugotowane na twardo),
- jajko (surowe),
- kajzerka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem. Sposób przygotowania
- Do wysokiej misy przekładamy mięso, wbijamy surowe jajko, wsypujemy przyprawy.
- Przez praskę wyciskamy czosnek, a cebulę siekamy w kostkę. Dodajemy do mięsa.
- Kajzerkę namaczamy. Wyciskamy z wody i wrzucamy do pozostałych składników.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Paprykę myjemy i kroimy w paski.
- Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przyprawione mięso umieszczamy w formie. W środek pieczeni wkładamy jajko i zanurzamy w mięsie.
- Posiekaną paprykę także wciskamy w masę mięsną.
- Pieczeń rzymską pieczemy w 180 st. C przez około 45 minut.