Pieczeń rzymska z jajkiem - idealna nie tylko na Wielkanoc. Spróbujesz i nie pożałujesz

Pieczeń rzymska z jajkiem to pyszny dodatek na kanapki, ale nie tylko. Przyrządzenie domowego klopsa nasyci całą rodzinę, a wygląd potrawy ozdobi wielkanocny stół. Jak przyrządzić to kultowe danie? Przepis jest prosty, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu.
Zobacz wideo Pieczeń rzymska

Nie każdy wie, że pieczeń rzymska z jajkiem powstaje z mięsa mielonego. Zanim jednak przystąpimy do gotowania, warto omówić poszczególne składniki. Przyrządzając tradycyjnego klopsa, należy kupić wieprzowinę dobrej jakości i zmielić ją na miejscu lub w domu. Kupowanie gotowych mielonek nie zagwarantuje potrawie odpowiedniego smaku.

Pieczeń rzymska z jajkiem. Przepis na domowy klops

Zaletą pieczeni rzymskiej z jajkiem jest jej uniwersalność. Można zjadać ją zarówno na gorąco, jako element obiadu, jak i na zimno do kanapek. Klasyczną wersję serwowaną na Wielkanoc przygotujemy z mięsa wieprzowego, jednak równie pysznym daniem będzie połączenie wieprzowiny z drobiem. Częstym rozwiązaniem jest także dodawanie odrobiny papryki posiekanej w paski lub kostkę. Dzięki czemu pieczeń jest jeszcze bardziej soczysta.

Składniki:

  • kg mięsa mielonego,
  • mała cebula,
  • pół czerwonej papryki,
  • jajko (ugotowane na twardo),
  • jajko (surowe),
  • kajzerka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem. Sposób przygotowania

  1. Do wysokiej misy przekładamy mięso, wbijamy surowe jajko, wsypujemy przyprawy.
  2. Przez praskę wyciskamy czosnek, a cebulę siekamy w kostkę. Dodajemy do mięsa.
  3. Kajzerkę namaczamy. Wyciskamy z wody i wrzucamy do pozostałych składników. 
  4. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Paprykę myjemy i kroimy w paski.
  6. Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przyprawione mięso umieszczamy w formie. W środek pieczeni wkładamy jajko i zanurzamy w mięsie. 
  7. Posiekaną paprykę także wciskamy w masę mięsną.
  8. Pieczeń rzymską pieczemy w 180 st. C przez około 45 minut.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.