Nie każdy wie, że pieczeń rzymska z jajkiem powstaje z mięsa mielonego. Zanim jednak przystąpimy do gotowania, warto omówić poszczególne składniki. Przyrządzając tradycyjnego klopsa, należy kupić wieprzowinę dobrej jakości i zmielić ją na miejscu lub w domu. Kupowanie gotowych mielonek nie zagwarantuje potrawie odpowiedniego smaku.
Zaletą pieczeni rzymskiej z jajkiem jest jej uniwersalność. Można zjadać ją zarówno na gorąco, jako element obiadu, jak i na zimno do kanapek. Klasyczną wersję serwowaną na Wielkanoc przygotujemy z mięsa wieprzowego, jednak równie pysznym daniem będzie połączenie wieprzowiny z drobiem. Częstym rozwiązaniem jest także dodawanie odrobiny papryki posiekanej w paski lub kostkę. Dzięki czemu pieczeń jest jeszcze bardziej soczysta.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!