Tak gęsta, że "łycha stoi". Lepszej nie ma nawet w wojsku. Aby wyszła, wybierz to mięso, inaczej będzie byle jaka

Banalnie prosta, a jaka sycąca. Taka właśnie jest ta zupa. Dla niektórych jest lepsza niż taki klasyk, którym są flaki lub ogórkowa. Aby ją zrobić, wybierz odpowiednie mięso, dzięki temu dobry smak murowany. Karol Okrasa w swoim przepisie postawił na dwa konkretne rodzaje.

Grochówka to tradycyjna polska zupa, która znana jest od wielu wielu lat. To właśnie ona dzięki swojej bogatej recepturze może zaspokoić największego łasucha. W jej skład oprócz podstawowego grochu wchodzą ziemniaki, marchew, pietruszka, cebula i aromatyczne przyprawy. Przygotowanie tego dania nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Tak naprawdę ugotowanie jej jest banalnie proste.

Aby danie to wyszło najlepiej, zwróć uwagę na dobrej jakości składniki. Odpowiednio dobrane mięso to połowa sukcesu nietuzinkowego smaku. Karol Okrasa w swoim przepisie wykorzystał boczek oraz żeberka. To właśnie one nadają odpowiedniego mięsnego aromatu.

Przepis na grochówkę Karola Okrasy

Składniki:

  • 300 g boczku,
  • pół kilo żeberek wieprzowych,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół kilo grochu łuskanego,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • suszony majeranek,
  • łyżka mąki pszennej,
  • olej słonecznikowy,
  • pieprz,
  • sól,
  • woda.
Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowywanie zupy zacznij od namoczenia grochu. Zalej go zimną wodą i mocz przez około 3-4 godziny.
  2. Żeberka wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj je do miękkości. Po ugotowaniu wyjmij z płynu i oddziel mięso od kości. Do wywaru dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz suszony majeranek.
  3. Groch odcedź i wrzuć do garnka z gotowym wywarem. Gotuj całość przez około 60 minut do momentu, aż groch stanie się miękki.
  4. Czosnek obierz i pokrój w plastry. Marchew i pietruszkę również obierz i pokrój w większą kostkę. Wszystko podsmaż na rozgrzanym oleju, następnie posyp solą i pieprzem.
  5. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Po wysmażeniu dodaj do wywaru. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulę.
  6. Gdy gotowany groch stanie się miękki, dodaj do niego pokrojone warzywa, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wrzuć również mięso.
  7. Na patelni podgrzej niewielką ilość wywaru, dodaj mąkę i olej. W ten sposób przygotuj zasmażkę, którą później wlej do garnka.
  8. Całość gotuj do miękkości ziemniaków i dopraw według uznania.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.