Babka wielkanocna Magdy Gessler. Ciasto palce lizać! Rumowy specjał z malinowym lukrem

Babka wielkanocna Magdy Gessler to obowiązkowy deser, który powinien znaleźć się na stole podczas Wielkanocy. Przepis kulinarnej ekspertki jest idealny na ważne okazje, dlatego doskonale sprawdzi się podczas tegorocznych świąt.

Przepis na babkę wielkanocną autorstwa Magdy Gessler

Przepis na babkę wielkanocną Magdy Gessler bije rekordy popularności! Rumowa babka z malinowym lukrem to ciasto iście królewskie. W sam raz na Wielkanoc. Naturalne zabarwienie lukru sokiem malinowym sprawia, że oprawa ciasta jest niezwykle wyjątkowa. Przejdźmy do przepisu.

Babka wielkanocna Magdy Gessler - przepis:

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • 20 ml rumu
  • 150 g rodzynek
  • szklanka mleka
  • 70 g drożdży
  • cukier waniliowy
  • 10 żółtek + 1 białko
  • około 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku malinowego
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (smażonej)
  • sól

Babka wielkanocna - zdjęcie ilustracyjneBabka wielkanocna - zdjęcie ilustracyjne fot. pexels.com/zdjęcie ilustracyjne

Wykonanie:

  1. Rodzynki zalej rumem. Następnie odstaw je na pewien czas.
  2. Mąkę przesiej i zalej wrzącym mlekiem.
  3. Dokładnie wyrób.
  4. Następnie wystudź i wymieszaj z drożdżami.
  5. Wyrób dokładnie ciasto. Musi "odchodzić od ręki".
  6. Przejdź do rozpuszczenia masła.
  7. Kiedy ostygnie, dolej je do ciasta.
  8. Dołóż następnie rodzynki. Dosyp odrobinkę soli.
  9. Ponownie wyrób.
  10. Dalej odstaw ciasto do wyrośnięcia.
  11. Formy wysmaruj masłem i umieść w nich ciasto. Dalej ponownie odstaw do wyrośnięcia.
  12. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto przez 30-35 minut.
  13. Przejdź do wykonania lukru. Wymieszaj w tym celu białki z cukrem pudrem. Dolej sok. Całość dokładnie wymieszaj. Kiedy babka ostygnie, polej ją przygotowanym lukrem. Ciasto ozdób pomarańczową skórką.
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Babka wielkanocna wilgotna piaskowa - klasyczny przepis, który zawsze wychodzi

Babka wielkanocna wilgotna to klasyczne ciasto, które sprawdzi się nie tylko podczas świąt wielkanocnych, ale także przy innych okazjach. Jest bardzo prosta w wykonaniu. Sprawdzony przepis na klasyczną, świąteczną babkę znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • około 200 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła - musi mieć pokojową temperaturę
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g cukru białego - najlepiej drobnego
  • 3 jaja - wyciągnij je wcześniej z lodówki
  • 1 cukier waniliowy
  • około półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka cytrynowa
  • owoce liofilizowane - do dekoracji
  • polewa czekoladowa - do dekoracji (tu znajdziesz przepis)

Babka piaskowaBabka piaskowa iStock

Wykonanie:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij na sztywno.
  3. Masło ubij na puszystą masę.
  4. Dodawaj stopniowo cukier. Miksuj.
  5. Później kolejno dodawaj żółtka.
  6. Przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Suche produkty dodaj do masy.
  7. Dołóż pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszaj.
  8. Przygotuj formę. Rozgrzej piekarnik.
  9. Ciasto przełóż do formy i piecz w temperaturze 160 stopni przez 60 minut.
  10. Po upieczeniu ciasta ostudź je i udekoruj owocami liofilizowanymi.
  11. Na koniec zrób dekorację z polewy czekoladowej. 

Zobacz też: Babka wielkanocna cytrynowa w duecie z aromatyczną kawą jest podwieczorkowym arcydziełem. Wiesz, jak ją zrobić?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.