Babka wielkanocna Magdy Gessler to obowiązkowy deser, który powinien znaleźć się na stole podczas Wielkanocy. Przepis kulinarnej ekspertki jest idealny na ważne okazje, dlatego doskonale sprawdzi się podczas tegorocznych świąt.
istock / Mariia Boiko
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na babkę wielkanocną autorstwa Magdy Gessler
Przepis na babkę wielkanocną Magdy Gessler bije rekordy popularności! Rumowa babka z malinowym lukrem to ciasto iście królewskie. W sam raz na Wielkanoc. Naturalne zabarwienie lukru sokiem malinowym sprawia, że oprawa ciasta jest niezwykle wyjątkowa. Przejdźmy do przepisu.
Rodzynki zalej rumem. Następnie odstaw je na pewien czas.
Mąkę przesiej i zalej wrzącym mlekiem.
Dokładnie wyrób.
Następnie wystudź i wymieszaj z drożdżami.
Wyrób dokładnie ciasto. Musi "odchodzić od ręki".
Przejdź do rozpuszczenia masła.
Kiedy ostygnie, dolej je do ciasta.
Dołóż następnie rodzynki. Dosyp odrobinkę soli.
Ponownie wyrób.
Dalej odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Formy wysmaruj masłem i umieść w nich ciasto. Dalej ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto przez 30-35 minut.
Przejdź do wykonania lukru. Wymieszaj w tym celu białki z cukrem pudrem. Dolej sok. Całość dokładnie wymieszaj. Kiedy babka ostygnie, polej ją przygotowanym lukrem. Ciasto ozdób pomarańczową skórką.
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!
Babka wielkanocna wilgotna piaskowa - klasyczny przepis, który zawsze wychodzi
Babka wielkanocna wilgotna to klasyczne ciasto, które sprawdzi się nie tylko podczas świąt wielkanocnych, ale także przy innych okazjach. Jest bardzo prosta w wykonaniu. Sprawdzony przepis na klasyczną, świąteczną babkę znajdziecie tutaj: