Przepis na babkę wielkanocną autorstwa Magdy Gessler
Przepis na babkę wielkanocną Magdy Gessler bije rekordy popularności! Rumowa babka z malinowym lukrem to ciasto iście królewskie. W sam raz na Wielkanoc. Naturalne zabarwienie lukru sokiem malinowym sprawia, że oprawa ciasta jest niezwykle wyjątkowa. Przejdźmy do przepisu.
Sałatka jajeczna w wielkanocnym wydaniu! Sprawdź, jak przygotować świąteczną sałatkę
Babka wielkanocna Magdy Gessler - przepis:
Składniki:
- pół kilograma mąki pszennej
- 20 ml rumu
- 150 g rodzynek
- szklanka mleka
- 70 g drożdży
- cukier waniliowy
- 10 żółtek + 1 białko
- około 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżeczki soku malinowego
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (smażonej)
- sól
Babka wielkanocna - zdjęcie ilustracyjne fot. pexels.com/zdjęcie ilustracyjne
Wykonanie:
- Rodzynki zalej rumem. Następnie odstaw je na pewien czas.
- Mąkę przesiej i zalej wrzącym mlekiem.
- Dokładnie wyrób.
- Następnie wystudź i wymieszaj z drożdżami.
- Wyrób dokładnie ciasto. Musi "odchodzić od ręki".
- Przejdź do rozpuszczenia masła.
- Kiedy ostygnie, dolej je do ciasta.
- Dołóż następnie rodzynki. Dosyp odrobinkę soli.
- Ponownie wyrób.
- Dalej odstaw ciasto do wyrośnięcia.
- Formy wysmaruj masłem i umieść w nich ciasto. Dalej ponownie odstaw do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto przez 30-35 minut.
- Przejdź do wykonania lukru. Wymieszaj w tym celu białki z cukrem pudrem. Dolej sok. Całość dokładnie wymieszaj. Kiedy babka ostygnie, polej ją przygotowanym lukrem. Ciasto ozdób pomarańczową skórką.
Zobacz wideo
Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - wielkanocne must have, które musi znaleźć się na stole
Babka wielkanocna wilgotna piaskowa - klasyczny przepis, który zawsze wychodzi
Babka wielkanocna wilgotna to klasyczne ciasto, które sprawdzi się nie tylko podczas świąt wielkanocnych, ale także przy innych okazjach. Jest bardzo prosta w wykonaniu. Sprawdzony przepis na klasyczną, świąteczną babkę znajdziecie tutaj:
Składniki:
- około 200 g mąki ziemniaczanej
- 150 g masła - musi mieć pokojową temperaturę
- 100 g mąki pszennej
- 150 g cukru białego - najlepiej drobnego
- 3 jaja - wyciągnij je wcześniej z lodówki
- 1 cukier waniliowy
- około półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka cytrynowa
- owoce liofilizowane - do dekoracji
- polewa czekoladowa - do dekoracji (tu znajdziesz przepis)
Babka piaskowa iStock
Wykonanie:
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywno.
- Masło ubij na puszystą masę.
- Dodawaj stopniowo cukier. Miksuj.
- Później kolejno dodawaj żółtka.
- Przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Suche produkty dodaj do masy.
- Dołóż pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj formę. Rozgrzej piekarnik.
- Ciasto przełóż do formy i piecz w temperaturze 160 stopni przez 60 minut.
- Po upieczeniu ciasta ostudź je i udekoruj owocami liofilizowanymi.
- Na koniec zrób dekorację z polewy czekoladowej.
Zobacz też: Babka wielkanocna cytrynowa w duecie z aromatyczną kawą jest podwieczorkowym arcydziełem. Wiesz, jak ją zrobić?