Farbowanie jajek w cebuli - prosta i skuteczna babcina metoda na piękne ozdoby wielkanocne

Farbowanie jajek w cebuli to tradycyjny sposób na przygotowanie wielkanocnych ozdób. Wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby przekazać tę technikę kolejnym pokoleniom.

Jajka w cebuli: prosty i naturalny sposób na świąteczne ozdoby

Jajka w cebuli to standard jeśli chodzi o przygotowywanie ozdób, które doskonale sprawdzą się w wielkanocnych koszyczkach i na stołach. Ta babcina metoda jest jednocześnie prosta i skuteczna: dzięki wykorzystaniu warzywnych odpadków można uzyskać piękny kolor, który ozdobi jajka

Kraszanki, bo tak wypada mówić o jajach malowanych w cebuli, mogą być brązowe, niemal czerwone lub rude. Wiele zależy od tego, jak długo będą gotowane i jak wiele łupin z cebuli wykorzystamy. Owszem, można sięgnąć po gotowe barwniki chemiczne, ale po co to robić, skoro można dość łatwo zabarwić jaja w ekologiczny sposób. Warto dodać, że taka metoda jest przyjaźniejsza nie tylko dla środowiska naturalnego, ale także dla osób cierpiących na rozmaite alergie. 

Malowanie jajek w cebuli a ciekawe wzory

Malowanie jajek w cebuli pozwala na uzyskanie jednolicie zabarwionej powierzchni. Co można jednak zrobić, aby na kraszance pojawiły się ciekawe wzory? Tradycyjnym sposobem będzie tu skorzystanie z roztopionego wosku. Niewielkie ilości tego produktu nanosi się na powierzchnię jaja, tworząc wymyślny nieraz wzór. Można to robić przy pomocy wygiętego z miękkiej blaszki narzędzia. Następnie jaja gotuje się, miejsca pokryte woskiem pozostają zaś niezabarwione, ukazując zamierzony wzór. Alternatywą będzie wydrapywanie go na już ugotowanym jajku ostrym narzędziem np. żyletką.

Zobacz wideo Jajka faszerowane guacamole - prosty przepis

Jak zafarbować jajka w cebuli? To będzie potrzebne

Jak zafarbować jajka w cebuli? Niezbędne będzie zgromadzenie:

  • głębokiego garnka;
  • 6 jajek;
  • łupin z 8 do 12 dużych cebul (im więcej, tym kolor będzie ciemniejszy). 

Gotowanie jajek w cebuli - podstawowe zasady

Jak przebiega gotowanie jajek w cebuli? Sekretem jest tu przygotowanie dość mocnego wywaru. Chodzi o:

  • zalanie łupin z cebuli wodą i ich gotowanie przez ok. 15 min;
  • ostudzenie wywaru (im dłużej zaczekamy, tym wywar będzie mocniejszy, kolor zaś bardziej intensywny);
  • odcedzamy łupiny.

Tak przygotowany wywar jest gotowy do tego, aby umieścić w nim jaja. Robi się to przez ok. 8 min. Do wywaru przed gotowaniem należy dodać łyżkę octu spirytusowego 10 proc. Po ugotowaniu jajka wykłada się na papierowy ręcznik, po ostygnięciu zaś nabłyszcza olejem jadalnym.

Jajka farbowane w cebuli? Istnieją też inne naturalne barwniki

Jajka farbowane w cebuli nie są jedyną możliwością. Tradycja malowania tych symboli życia i odradzającej się natury jest bardzo stara. Nie powinno więc dziwić, że podchodzono do tego zajęcia z dużą dozą kreatywności. Oprócz łupin z cebuli posługiwano się także m.in. korą dębową, która barwi na czarno. Oprócz niej ciekawe efekty dawały kawałki kory młodej jabłoni nadające jajku koloru złocistego. Nie należy też zapominać o naturalnym barwniku zielonym, który uzyskiwano gotując pędy żyta. Dodatkowo posługiwano się łupinami buraka, które mają w sobie barwnik nadający jajkom koloru różowego. 

Zobacz też: Babka wielkanocna na wiele sposobów! Jeden nietypowy składnik odmieni smak wypieków

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.