Jajka w cebuli to standard jeśli chodzi o przygotowywanie ozdób, które doskonale sprawdzą się w wielkanocnych koszyczkach i na stołach. Ta babcina metoda jest jednocześnie prosta i skuteczna: dzięki wykorzystaniu warzywnych odpadków można uzyskać piękny kolor, który ozdobi jajka.
Kraszanki, bo tak wypada mówić o jajach malowanych w cebuli, mogą być brązowe, niemal czerwone lub rude. Wiele zależy od tego, jak długo będą gotowane i jak wiele łupin z cebuli wykorzystamy. Owszem, można sięgnąć po gotowe barwniki chemiczne, ale po co to robić, skoro można dość łatwo zabarwić jaja w ekologiczny sposób. Warto dodać, że taka metoda jest przyjaźniejsza nie tylko dla środowiska naturalnego, ale także dla osób cierpiących na rozmaite alergie.
Malowanie jajek w cebuli pozwala na uzyskanie jednolicie zabarwionej powierzchni. Co można jednak zrobić, aby na kraszance pojawiły się ciekawe wzory? Tradycyjnym sposobem będzie tu skorzystanie z roztopionego wosku. Niewielkie ilości tego produktu nanosi się na powierzchnię jaja, tworząc wymyślny nieraz wzór. Można to robić przy pomocy wygiętego z miękkiej blaszki narzędzia. Następnie jaja gotuje się, miejsca pokryte woskiem pozostają zaś niezabarwione, ukazując zamierzony wzór. Alternatywą będzie wydrapywanie go na już ugotowanym jajku ostrym narzędziem np. żyletką.
Jak zafarbować jajka w cebuli? Niezbędne będzie zgromadzenie:
Jak przebiega gotowanie jajek w cebuli? Sekretem jest tu przygotowanie dość mocnego wywaru. Chodzi o:
Tak przygotowany wywar jest gotowy do tego, aby umieścić w nim jaja. Robi się to przez ok. 8 min. Do wywaru przed gotowaniem należy dodać łyżkę octu spirytusowego 10 proc. Po ugotowaniu jajka wykłada się na papierowy ręcznik, po ostygnięciu zaś nabłyszcza olejem jadalnym.
Jajka farbowane w cebuli nie są jedyną możliwością. Tradycja malowania tych symboli życia i odradzającej się natury jest bardzo stara. Nie powinno więc dziwić, że podchodzono do tego zajęcia z dużą dozą kreatywności. Oprócz łupin z cebuli posługiwano się także m.in. korą dębową, która barwi na czarno. Oprócz niej ciekawe efekty dawały kawałki kory młodej jabłoni nadające jajku koloru złocistego. Nie należy też zapominać o naturalnym barwniku zielonym, który uzyskiwano gotując pędy żyta. Dodatkowo posługiwano się łupinami buraka, które mają w sobie barwnik nadający jajkom koloru różowego.
Zobacz też: Babka wielkanocna na wiele sposobów! Jeden nietypowy składnik odmieni smak wypieków