Pierogi dominikańskie są tradycyjnym daniem kuchni staropolskiej. Przedstawiamy przepis, z którym wyjdą fenomenalnie. Dlaczego są wyjątkowe? Ciasto przygotowuje się z twarogu, a nadzienie z dodatkiem białej kiełbasy. Aby miały jeszcze lepszy smak, można podawać je z różnymi surówkami, posypanie posiekaną natką pietruszki, z dodatkiem skwarków i startego żółtego sera.
Zobacz wideo Joanna Przetakiewicz o wychowaniu synów. Co po niej odziedziczyli?
Przepis na pierogi dominikańskie. Pożywne danie kuchni staropolskiej
Do przygotowania pierogów dominikańskich będzie potrzebny twaróg i biała kiełbasa. Dla uzyskania wyrazistego smaku należy dodać do farszu chrzan, majeranek oraz ząbki czosnku. Pierogi można podawać ze skwarkami albo z dodatkiem natki pietruszki.
- kostka twarogu,
- szklanka mąki pszennej,
- jajko,
- łyżka masła,
- szczypta soli,
- pół kilo białej kiełbasy,
- dwie łyżki chrzanu,
- majeranek,
- trzy ząbki czosnku,
- natka pietruszki do posypania.
Ciasto na pierogi przygotowuje się z dodatkiem twarogu
- Zrób farsz na pierogi. Kiełbasę pokrój w bardzo drobne kawałki. Przeciśnij czosnek przez praskę.
- Przypraw kiełbasę majerankiem, czosnkiem i dodaj trzy łyżki chrzanu. Wymieszaj dokładnie całość.
- Przygotuj ciasto. Zmiel twaróg. Połącz go w misce z masłem i jajkiem. Połącz wszystkie składniki widelcem. Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto.
- Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego okrągłe fragmenty na pierogi. Nakładaj farsz i sklejaj dokładnie brzegi ciasta. Wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj je przez dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Pierogi podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl