Pierogi dominikańskie. Tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Jeden składnik wzbogaci smak nadzienia

Szukasz oryginalnego przepisu na pierogi? Podajemy recepturę, dzięki której będą wyjątkowo smaczne i pożywne. Głównym składnikiem ich nadzienia jest biała kiełbasa z chrzanem. Takie pierogi sprawdzą się jako niedzielny obiad i w święta.

Pierogi dominikańskie są tradycyjnym daniem kuchni staropolskiej. Przedstawiamy przepis, z którym wyjdą fenomenalnie. Dlaczego są wyjątkowe? Ciasto przygotowuje się z twarogu, a nadzienie z dodatkiem białej kiełbasy. Aby miały jeszcze lepszy smak, można podawać je z różnymi surówkami, posypanie posiekaną natką pietruszki, z dodatkiem skwarków i startego żółtego sera.

Zobacz wideo Joanna Przetakiewicz o wychowaniu synów. Co po niej odziedziczyli?

Przepis na pierogi dominikańskie. Pożywne danie kuchni staropolskiej

Do przygotowania pierogów dominikańskich będzie potrzebny twaróg i biała kiełbasa. Dla uzyskania wyrazistego smaku należy dodać do farszu chrzan, majeranek oraz ząbki czosnku. Pierogi można podawać ze skwarkami albo z dodatkiem natki pietruszki.

  • kostka twarogu,
  • szklanka mąki pszennej,
  • jajko,
  • łyżka masła,
  • szczypta soli,
  • pół kilo białej kiełbasy,
  • dwie łyżki chrzanu,
  • majeranek,
  • trzy ząbki czosnku,
  • natka pietruszki do posypania.

Ciasto na pierogi przygotowuje się z dodatkiem twarogu

  1. Zrób farsz na pierogi. Kiełbasę pokrój w bardzo drobne kawałki. Przeciśnij czosnek przez praskę.
  2. Przypraw kiełbasę majerankiem, czosnkiem i dodaj trzy łyżki chrzanu. Wymieszaj dokładnie całość.
  3. Przygotuj ciasto. Zmiel twaróg. Połącz go w misce z masłem i jajkiem. Połącz wszystkie składniki widelcem. Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto.
  4. Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego okrągłe fragmenty na pierogi. Nakładaj farsz i sklejaj dokładnie brzegi ciasta. Wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj je przez dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Pierogi podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. 

Smacznego!

 Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.