Racuchy - przepis bez czekania i drożdży. Będą puszyste jak chmurka, ale wybierz odpowiednią mąkę

Racuchy to miłe wspomnienie z dzieciństwa i prosty sposób na poprawę humoru. Niestety, żeby zanurzyć zęby w mięciutkim i delikatnym racuszku, zazwyczaj musieliśmy czekać. Zupełnie niepotrzebnie. Dziś mamy dla was przepis na racuchy bez czekania i drożdży. Są puszyste i pięknie wyrastają, ale musicie użyć odpowiedniej mąki, najlepiej niskiego przemiału.

Więcej przepisów na domowe łakocie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Czy można zrobić puszyste racuszki na szybko, bez drożdży i czekania? Oczywiście, że tak i dziś podpowiemy ci, jak za takie smakołyki się zabrać. Z racji tego, że nie ma w nich drożdży, czyli naturalnego "spulchniacza", który unosi mąkę, musi być ona miałka i lekka. Najlepiej sprawdzi się typ 450, czyli tortowa. 

Puszyste racuchy bez drożdży - przepis

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej niskiego typu
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 starte jabłka (opcjonalnie)
  • tłuszcz do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj sodę, proszek do pieczenia i wymieszaj. 
  2. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, a z białek ubij sztywną pianę.
  3. Do miski z żółtkami wsyp suche składniki i zacznij mieszać, stopniowo wlewając ciepłe mleko. Kiedy składniki się połączą, dodaj starte jabłka oraz pianę z białek i delikatnie wymieszaj, by nie uszkodzić delikatnej struktury. 
  4. Na patelnię wlej odrobinę oleju i porządnie go rozgrzej. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na racuszki i smaż je na umiarkowanej mocy palnika, aż urosną i z obu stron staną się rumiane.
  5. Usmażone racuchy oprósz cukrem pudrem. Podawaj z ulubioną konfiturą lub solo.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.