Więcej przepisów na domowe łakocie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Czy można zrobić puszyste racuszki na szybko, bez drożdży i czekania? Oczywiście, że tak i dziś podpowiemy ci, jak za takie smakołyki się zabrać. Z racji tego, że nie ma w nich drożdży, czyli naturalnego "spulchniacza", który unosi mąkę, musi być ona miałka i lekka. Najlepiej sprawdzi się typ 450, czyli tortowa.
Puszyste racuchy bez drożdży - przepis
Składniki:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej niskiego typu
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 średnie jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 2 starte jabłka (opcjonalnie)
- tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
- Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj sodę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, a z białek ubij sztywną pianę.
- Do miski z żółtkami wsyp suche składniki i zacznij mieszać, stopniowo wlewając ciepłe mleko. Kiedy składniki się połączą, dodaj starte jabłka oraz pianę z białek i delikatnie wymieszaj, by nie uszkodzić delikatnej struktury.
- Na patelnię wlej odrobinę oleju i porządnie go rozgrzej. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na racuszki i smaż je na umiarkowanej mocy palnika, aż urosną i z obu stron staną się rumiane.
- Usmażone racuchy oprósz cukrem pudrem. Podawaj z ulubioną konfiturą lub solo.