Najprostszy przepis na śledzie w oleju. Wytrzymają w lodówce do Wielkanocy, ale nie popełnij błędu z zalewą

To, że dobry śledzik nie jest zły, wie doskonale każdy Polak. Jednak przecież śledzik wcale nie musi być tylko dobry - może i powinien być najlepszy. Dziś właśnie taki przepis mamy dla was - najlepsze śledzie idealne na wielkanocny stół. Jak zrobić pyszne śledzie w oleju z cebulką? Klucz to zalewa - śledzik lubi pływać, ale do oleju warto dodać coś jeszcze.

Więcej przepisów na wielkanocne przystawki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Śledzie chyba troszkę bardziej kojarzą się z Bożym Narodzeniem niż z Wielkanocą, ale nie zmienia to faktu, że wiele rodzin nie wyobraża sobie radosnych świąt bez dobrego śledzika na stole. Zwłaszcza że przed Wielką Niedzielą wiele osób tradycyjnie powstrzymuje się od jedzenia mięsa, zatem śledzie idealnie wpisują się w kanon wielkanocnych potraw. Jak je zrobić, żeby zniknęły ze stołu szybciej niż mazurek i żurek, a dodatkowo dłużej postały w lodówce? Sam olej nie wystarczy. Odrobina octu tutaj robi świetną robotę. 

Śledzie w oleju z cebulką - najprostszy i najsmaczniejszy przepis

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych z solanki
  • 2 białe cebule
  • ok. 0,5 szklanki octu spirytusowego
  • olej roślinny (0,5 l)
  • ziele angielskie, liście laurowe, szczypta majeranku lub ziół prowansalskich (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku trzeba namoczyć śledzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Płaty śledziowe włóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz je do momentu, aż twoim zdaniem będą miały idealny smak. W międzyczasie dwa lub trzy razy zmień wodę.
  2. Wypłukane śledzie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj cebulę posiekaną w piórka i wlej ocet. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin, by ocet zmacerował rybę i cebulę. 
  3. Olej wlej do rondla, dołóż kilka kulek ziela angielskiego, 3-4 listki laurowe oraz zioła, jeśli ich używasz.
  4. Następnie na minimalnym ogniu podgrzewaj olej z przyprawami, by pd wpływem ciepła zaromatyzowały tłuszcz. Nie dopuść jednak do zagotowania - wówczas olej spali przyprawy. Następnie odstaw olej do całkowitego ostygnięcia. 
  5. Przygotuj słoiki i na zmianę układaj w nich warstwowo cebulę i śledzie. Zalej je zimnym olejem i szczelnie zakręć. Tak przygotowane śledzie wytrzymają w lodówce kilka tygodni, chociaż są tak pyszne, że zniknąć mogą dużo szybciej. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.