Babka wielkanocna cytrynowa to jedno z popularnych ciast wielkanocnych. W wielu domach nie ma świąt bez kultowej babki. Jeżeli nie robiłeś jeszcze tego ciasta, koniecznie zajrzyj do przepisu, a nie pożałujesz!
3
istock / zi3000
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Babka cytrynowa wielkanocna - wilgotna i puszysta jak chmurka! Idealna do wielkanocnej kawki
Babka cytrynowa wielkanocna to ciasto, na które czeka się cały rok! Wilgotna w środku, a puszysta z zewnątrz, po skosztowaniu rozpływa się w ustach. W duecie z aromatyczną kawą czy gorącą herbatą jest podwieczorkowym arcydziełem. Możecie być pewni, że goście będą zachwyceni! Przepis na babkę w cytrynowym wydaniu znajdziecie poniżej.
REKLAMA
Wielkanocna babka cytrynowa - przepis krok po kroku
Składniki:
4 jaja kurze
1 cytryna
200 g masła
200 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder - do dekoracji
*Produkty powinny być w pokojowej temperaturze.
Babka cytrynowa świetnie sprawdzi się w wielkanocnym menu (zdjęcie ilustracyjne)(fot. Pixabay)
Wykonanie:
Przesiej obie mąki.
Połącz je z proszkiem do pieczenia.
Masło rozpuść i włóż do oddzielnej miski. Do masła dodaj sok z cytryny i skórkę.
Całość odłóż.
W innej misce umieść jajka oraz cukier. Całość ubij na puszystą masę.
Dodaj cukier waniliowy.
Dodaj masę z mąki i całość zmiksuj.
Do masy wlej masło z cytryną. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
Przelej ciasto do ówcześnie przygotowanej formy. Wstaw ją do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut. Piecz w 180 stopniach.
Kiedy ciasto się upiecze, ostudź je.
Ciasto posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!
Cytrynowa babka wielkanocna na jogurcie
Cytrynowa babka wielkanocna na jogurcie to ciasto, obok którego nie można przejść obojętnie. To niezwykłe, że mimo swojej prostoty (kilku składników), smak jest prawdziwie niebiański. W sam raz na Wielkanoc.
Babka wielkanocna - przepis. Cytrynowa uczta na Wielkanoc:
Składniki:
3 jaja
250 g masła
2 cytryny (skórka) + 2 łyżki soku z cytryny
szklanka drobnego cukru
50 g wiórków kokosowych
375 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka jogurtu naturalnego
*Produkty muszą być utrzymane w pokojowej temperaturze.
Babka cytrynowaNemer-T /Shutterstock
Wykonanie:
Przesiej mąkę.
Wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
W oddzielnym naczyniu utrzyj na gładką masło z cukrem.
Wbijaj kolejno jajka i ucieraj.
Wyparz cytrynę. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dołóż je do masy.
Dodaj wiórki, proszek do pieczenia, mąkę z sodą i jogurt.
Całość wymieszaj.
Przełóż gotową masę do formy i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 45 minut.
Cytrynowa babka jest niezwykle popularna! Nie tylko ze względu na ciekawą konsystencję, smak, aromat, ale także łatwość wykonania.