Kotlety mielone to uniwersalne danie, które można łączyć z różnymi surówkami i sałatkami. Świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami, kapustą czy startą marchewką z jabłkiem. Co zrobić, aby miały doskonały smak i konsystencję? Mięso najlepiej jest połączyć z czerstwą bułką i przyprawami takimi jak czosnek w proszku, oregano i tymiankiem.
Zobacz wideo
Świebodzin. Pościg policji za pijanym kierowcą
Przepis na kotlety mielone. Dodaj do nich czerstwą bułkę i natkę pietruszki
Kotlety mielone mogą stanowić nie tylko element tradycyjnego obiadu, ale też można je wykorzystać jako dodatek do kanapek na drugie śniadanie. Smaku dodadzą im natka pietruszki oraz aromatyczne przyprawy. Oprócz niżej wymienionych przypraw warto skorzystać z chili i słodkiej papryki w proszku.
Składniki:
- kilogram mielonego mięsa wołowego,
- duża cebula,
- dwa jajka,
- pół szklanki zimnej wody,
- czerstwa bułka,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek natki pietruszki,
- gorczyca,
- czosnek w proszku,
- oregano,
- tymianek,
- olej do smażenia.
Jak zrobić polewę czekoladową? Będzie idealna do wielkanocnych mazurków
Kotlety będą smakowały rewelacyjnie z dodatkiem oregano i tymianku
Przygotowanie:
- Wypłucz i posiekaj drobno natkę pietruszki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Bułkę zamocz w wodzie.
- Przygotuj patelnię. Rozgrzej na niej olej i zeszklij cebulę.
- Mielone mięso wymieszaj z jajkiem i namoczoną czerstwą bułką. Dodaj zeszkloną cebulę, sól, pieprz, pietruszkę, gorczycę, czosnek w proszku, oregano i tymianek. Wyrabiaj dokładnie całość ma masę o jednolitej konsystencji.
- Formuj kotlety i smaż przez kilka minut z obu stron na średnim ogniu.
- Kotlety mielone najlepiej smakują bezpośrednio po usmażeniu.
Smacznego!
Potrafi zdziałać cuda, a kosztuje grosze. Wypędzisz szkodniki w try miga
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl