Żurek będzie o niebo lepszy, gdy podasz go z tym produktem. Zrobi efekt wow i rozpieści podniebienie

Żurek to danie, które królować będzie na stołach już w nadchodzące Święta Wielkanocne. Standardowo podany będzie w talerzu, w towarzystwie świeżego pieczywa. Aby jednak zrobić na swoich gościach efekt zaskoczenia i podkręcić smak dania, proponujemy podać go w innej formie. Rodzina będzie zachwycona.

Żurek to jedna z popularniejszych zup, która jadana jest przez cały rok. Jednak swoje 5 minut zdobywa w czasie Wielkanocy. To właśnie wtedy, w wielu domach można zasmakować tego dania. Potrawa ta pochodzi z kuchni śląskiej. Jest wywarem na bazie mięsa, do którego wlewa się zakwas, który nadaje całości odpowiedniego smaku. Aby przy świątecznym stole powalić nie tylko smakiem, a także i prezencją potrawy, proponujemy podać żurek w bochenku chleba. W tym artykule przedstawimy przepis na chleb, w którym będziesz mógł podać ten kultowy przysmak. Nie zawiedziesz się smakiem.

Przepis na chleb do żurku

Składniki

  • pół kilo mąki pszennej,
  • łyżka drobnego cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szklanka ciepłej wody,
  • łyżka świeżych drożdży,
  • masło.
Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Sposób przygotowania

  1. W szklance umieść świeże drożdże i łyżkę cukru. Całość energicznie mieszaj, do uzyskania lejącej się mieszanki.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, wsyp cukier, wlej oliwę, wodę oraz przelej rozpuszczone drożdże. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie wyrób na gładką i jednolitą masę.
  3. Przygotowane ciasto przenieś do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie wyłóż masę na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie wyrób. Kolejnym krokiem jest podzielenie jej na dwie równe części. Ponownie je przykryj i pozostaw do podwojenia wielkości na kolejne 45 minut.
  5. Po tym czasie kawałki ciasta przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez około 30 minut.
  6. Po wypieczeniu pozostaw chleby do ostygnięcia, a następnie za pomocą ostrego noża odetnij górną część chlebów. Dzięki temu powstaną przykrywki.
  7. Na koniec wydrąż środek z pieczywa i wysmaruj go masłem. Do tak przygotowanych chlebów wlej żurek.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.