Polędwiczki wieprzowe z marynatą Ewy Wachowicz - co za smak! Nawet teściowa zzielenieje z zazdrości

Planując świąteczny obiad, często zastanawiamy się co tym razem przyrządzić, aby nie było nudno. Ciekawą propozycją są polędwiczki wieprzowe. Przepis Ewy Wachowicz na najlepszą marynatę sprawia, że mięso smakuje jak z drogiej i wykwintnej restauracji.
Zobacz wideo Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami

Polędwiczki wieprzowe to wyjątkowo smaczna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych obiadów. Smak i konsystencja mięsa sprawiają, że danie nabiera wykwintnego charakteru. Jednak, aby to osiągnąć, należy skąpać wieprzowinę w odpowiedniej marynacie. Ewa Wachowicz zdradziła kulinarny sekret na idealną potrawę.

Polędwiczki wieprzowe. Przepis Ewy Wachowicz

Polędwiczki wieprzowe w aromatycznej marynacie to idealna propozycja na wielkanocny stół. Kiedy w końcu do rodzinnego domu przyjeżdżają dzieci, zaglądają dziadkowie, a rozmów nie ma końca, warto wzbogacić ten czas pysznym jedzeniem. Uroczysty obiad w wykwintnej formie podbije serca wszystkich łasuchów. Przepis Ewy Wachowicz pochodzi z oficjalnej strony autorki.

Składniki:

  • 4 polędwiczki wieprzowe,
  • łyżka klarowanego masła lub oleju,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka tymianku,
  • sól,
  • pieprz.

Marynata:

  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki musztardy Dijon,
  • 4 łyżki miodu płynnego.

Sos:

  • szklanka miodu pitnego,
  • ¾ szklanki śmietany,
  • łyżka musztardy.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

 

Polędwiczki wieprzowe. Przepis krok po kroku

  1. Polędwiczki wieprzowe myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz tymiankiem.
  2. Do miseczki wlewamy musztardę oraz miód. Dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy dokładnie całe mięso i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
  3. Po tym czasie na patelni z rozgrzanym tłuszczem obsmażamy polędwiczki z każdej strony. 
  4. Następnie polewamy miodem pitnym i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  5. Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru z mięsa. Dokładnie mieszamy. 
  6. Zahartowaną śmietanę wlewamy do polędwiczek. Podgrzewamy  do momentu zredukowania nadmiaru płynu, aby powstał gęsty sos. 
  7. Pod koniec dodajemy łyżkę musztardy. Wyłączamy gaz.
  8. Polędwiczki wieprzowe kroimy w plastry i polewamy sosem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA