Zobacz wideo
Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami
Polędwiczki wieprzowe to wyjątkowo smaczna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych obiadów. Smak i konsystencja mięsa sprawiają, że danie nabiera wykwintnego charakteru. Jednak, aby to osiągnąć, należy skąpać wieprzowinę w odpowiedniej marynacie. Ewa Wachowicz zdradziła kulinarny sekret na idealną potrawę.
Zakwas jest kluczowym składnikiem żuru. Nie każdy wie, jak poprawnie go przygotować
Polędwiczki wieprzowe. Przepis Ewy Wachowicz
Polędwiczki wieprzowe w aromatycznej marynacie to idealna propozycja na wielkanocny stół. Kiedy w końcu do rodzinnego domu przyjeżdżają dzieci, zaglądają dziadkowie, a rozmów nie ma końca, warto wzbogacić ten czas pysznym jedzeniem. Uroczysty obiad w wykwintnej formie podbije serca wszystkich łasuchów. Przepis Ewy Wachowicz pochodzi z oficjalnej strony autorki.
Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe,
- łyżka klarowanego masła lub oleju,
- łyżka majeranku,
- łyżka tymianku,
- sól,
- pieprz.
Marynata:
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- 4 łyżki miodu płynnego.
Sos:
- szklanka miodu pitnego,
- ¾ szklanki śmietany,
- łyżka musztardy.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Gwiazda Marvela zaskoczyła podczas oscarowej imprezy. "Nie sądzę, że są super"
Polędwiczki wieprzowe. Przepis krok po kroku
- Polędwiczki wieprzowe myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz tymiankiem.
- Do miseczki wlewamy musztardę oraz miód. Dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy dokładnie całe mięso i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
- Po tym czasie na patelni z rozgrzanym tłuszczem obsmażamy polędwiczki z każdej strony.
- Następnie polewamy miodem pitnym i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
- Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru z mięsa. Dokładnie mieszamy.
- Zahartowaną śmietanę wlewamy do polędwiczek. Podgrzewamy do momentu zredukowania nadmiaru płynu, aby powstał gęsty sos.
- Pod koniec dodajemy łyżkę musztardy. Wyłączamy gaz.
- Polędwiczki wieprzowe kroimy w plastry i polewamy sosem.