Zobacz wideo
Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie
Chleb z patelni w kilka minut to kultowy przepis na domowe pieczywo bez użycia piekarnika. Jego bazą jest konkretna mąka, drożdże, kefir i woda. Prostota sprawia, że każdy może przyrządzić taki chleb, bez względu na poziom umiejętności.
Chleb z patelni. W kilka minut przyrządzisz pyszne pieczywo
Chleb z patelni to inaczej chleb bez pieczenia. Coraz więcej osób poszukuje możliwości przyrządzenia pieczywa bez konieczności wielogodzinnego stania w kuchni. Dlatego mamy przepis, dzięki któremu każdy będzie w stanie zrobić domowy chleb.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej typu 450,
- torebka suchych drożdży,
- 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
- 150 ml ciepłej wody,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na chleb z patelni w kilka minut. Sposób przygotowania
- Do wysokiej misy przesiewamy mąkę.
- Do kubka wlewamy ciepłą wodę. Wsypujemy łyżeczkę cukru oraz drożdże i dokładnie mieszamy.
- W kopczyku z mąki formujemy dołek. Wlewamy drożdże. Delikatnie mieszamy.
- Odstawiamy na 20 minut, okrywając miskę folią spożywczą lub czystą ściereczką.
- Po tym czasie wlewamy kefir, dodajemy sól i całość mieszamy.
- Wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy na 20 minut, do wyrośnięcia.
- Następnie wyrabiamy je ponownie i formujemy placek pasujący do średnicy patelni.
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Kładziemy chleb i przykrywamy pokrywką.
- Pieczemy na średnim ogniu przez około 15 minut z każdej strony.
Jeśli mamy więcej czasu i chcemy, aby chleb z patelni był jeszcze bardziej puszysty, wystarczy odstawić go do wyrośnięcia na godzinę, a nie 20 minut.