Chleb z patelni w kilka minut? To tani sposób na domowe pieczywo. Wystarczą cztery składniki

Chleb z patelni w kilka minut to domowy sposób na pyszne pieczywo bez konieczności używania piekarnika. Dzięki temu zaoszczędzimy nie tylko prąd, ale przede wszystkim czas. Przygotowaliśmy prosty przepis zawierający niewielką ilość składników.
Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

Chleb z patelni w kilka minut to kultowy przepis na domowe pieczywo bez użycia piekarnika. Jego bazą jest konkretna mąka, drożdże, kefir i woda. Prostota sprawia, że każdy może przyrządzić taki chleb, bez względu na poziom umiejętności.

Polędwiczki wieprzowe. Przepis Ewy Wachowicz na najlepszą marynatę. Idealne danie na Wielkanoc Polędwiczki wieprzowe. Przepis Ewy Wachowicz na najlepszą marynatę

Chleb z patelni. W kilka minut przyrządzisz pyszne pieczywo

Chleb z patelni to inaczej chleb bez pieczenia. Coraz więcej osób poszukuje możliwości przyrządzenia pieczywa bez konieczności wielogodzinnego stania w kuchni. Dlatego mamy przepis, dzięki któremu każdy będzie w stanie zrobić domowy chleb.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typu 450,
  • torebka suchych drożdży,
  • 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na chleb z patelni w kilka minut. Sposób przygotowania

  1. Do wysokiej misy przesiewamy mąkę.
  2. Do kubka wlewamy ciepłą wodę. Wsypujemy łyżeczkę cukru oraz drożdże i dokładnie mieszamy. 
  3. W kopczyku z mąki formujemy dołek. Wlewamy drożdże. Delikatnie mieszamy. 
  4. Odstawiamy na 20 minut, okrywając miskę folią spożywczą lub czystą ściereczką.
  5. Po tym czasie wlewamy kefir, dodajemy sól i całość mieszamy. 
  6. Wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy na 20 minut, do wyrośnięcia.
  7. Następnie wyrabiamy je ponownie i formujemy placek pasujący do średnicy patelni.
  8. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Kładziemy chleb i przykrywamy pokrywką.
  9. Pieczemy na średnim ogniu przez około 15 minut z każdej strony.

Jeśli mamy więcej czasu i chcemy, aby chleb z patelni był jeszcze bardziej puszysty, wystarczy odstawić go do wyrośnięcia na godzinę, a nie 20 minut.

Więcej o: