Farsz z bulionu, a kształt sakiewek. Czy pierogi gruzińskie mogą być lepsze od polskich? Mają duże szanse

Kuchnia świata ma wiele nam do zaoferowania. Okazuje się, że kuchnia gruzińska może zaskoczyć nas nie tylko smakiem, a także formą serwowania dań. Przykładem są ich tradycyjne pierożki. Złapiesz się za głowę, gdy zobaczysz ten przepis.

Chinkali to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni gruzińskiej. To rodzaj pierożka, który zarówno farszem, jak i formą podawania różni się od polskich klasyków. Najczęściej przyrządza się je z mięsa jagnięcego, wołowego lub wieprzowego. Oprócz mięsa farsz ma w sobie aromatyczne zioła, takie jak kolendra, a także warzywa i bulion. Dla osób, które nie jedzą mięsa danie to przygotowywane jest w wersji wegetariańskiej. Bowiem w takiej formie wykorzystuje się pieczarki lub inne dostępne warzywa.

Ciasto na te pierożki nie różni się od tego, które znamy. Jest to mieszanka mąki, wody, soli i tłuszczu. Jednak największe wrażenie robi forma podawania potrawy. Pierożki przybierają kształt sakiewki lub kieszonki. Do zjedzenia ich nie używa się sztućców, wszystko je się rękoma i to w całości. Najlepszą formą spożycia jest ugryzienie ich od góry tak, aby cały farsz się nie wydostał.

Aby danie było jeszcze smaczniejsze możesz je podać wraz z sosami. Jednym z najpopularniejszych dodatków jest sos themali, który wykonany jest z suszonych śliwek, kolendry, czosnku i przypraw.

Przepis na chinkali z wołowiną

Składniki na ciasto

  • pół kilo mąki pszennej,
  • szklanka gorącej wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej rzepakowy - 3 łyżeczki.

Składniki na farsz

  • pół kilo wołowiny,
  • duża cebula,
  • garść świeżej kolendry,
  • garść natki pietruszki,
  • 150 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Sposób przygotowania farszu

  1. Mięso zmiel w maszynce do większej miski. Wcześniej przygotuj również bulion. Cebulę obierz i posiekaj na drobno, dodaj do mięsa.
  2. Do mięsa wrzuć posiekaną pietruszkę oraz kolendrę, wsyp także sól i pieprz. Następnie stopniowo dodawaj letni bulion. Mieszaj do momentu, aż mięso wchłonie cały płyn.
  3. Tak przygotowany farsz odstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie jest gotowy do nadziewania.

Sposób przygotowania ciasta

  1. Mąkę przesiej przez sitko do większej miski, dodaj sól oraz olej rzepakowy. Następnie w masie zrób wgłębienie, wlej gorącą wodę i zagnieć ciasto na gładko.
  2. Podziel wyrób na kilka części, rozwałkuj każdą z nich na cienki placek i wytnij większe kółka za pomocą szklanki.
  3. Do środka dodaj przygotowany farsz. Dokładnie zaklej złączając ciasto na środku i tworząc falbankę. 
  4. Wrzuć do osolonej, wrzącej wody. Gotuj przez 10 minut od wypłynięcia.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: