Chinkali to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni gruzińskiej. To rodzaj pierożka, który zarówno farszem, jak i formą podawania różni się od polskich klasyków. Najczęściej przyrządza się je z mięsa jagnięcego, wołowego lub wieprzowego. Oprócz mięsa farsz ma w sobie aromatyczne zioła, takie jak kolendra, a także warzywa i bulion. Dla osób, które nie jedzą mięsa danie to przygotowywane jest w wersji wegetariańskiej. Bowiem w takiej formie wykorzystuje się pieczarki lub inne dostępne warzywa.
Ciasto na te pierożki nie różni się od tego, które znamy. Jest to mieszanka mąki, wody, soli i tłuszczu. Jednak największe wrażenie robi forma podawania potrawy. Pierożki przybierają kształt sakiewki lub kieszonki. Do zjedzenia ich nie używa się sztućców, wszystko je się rękoma i to w całości. Najlepszą formą spożycia jest ugryzienie ich od góry tak, aby cały farsz się nie wydostał.
Aby danie było jeszcze smaczniejsze możesz je podać wraz z sosami. Jednym z najpopularniejszych dodatków jest sos themali, który wykonany jest z suszonych śliwek, kolendry, czosnku i przypraw.
Składniki na ciasto
Składniki na farsz
Sposób przygotowania farszu
Sposób przygotowania ciasta
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl