Najprostszy przepis na bułki. Będą mięciutkie i puszyste, a pomoże w tym lodówka

Kto z nas nie kocha świeżutkich, pachnących bułeczek? Mamy dla was świetną wiadomość - już nie musicie rano zrywać się do piekarni po ciepłe pieczywo - wypróbujcie ten prosty przepis na bułki. Wystarczy, że wieczorem je zagnieciesz i włożysz do lodówki. Rano tylko cyk, do piekarnika i za chwilę poczujesz zapach świeżutkiego pieczywa.

Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ten przepis na bułki jest tak prosty, że w zasadzie nie wymaga od piekarza niczego poza wyrobieniem ciasta. Jeśli rano lubisz zjeść na śniadanie ciepłą bułeczkę, pomyśl o tym już poprzedniego wieczora. Jak zrobić najlepsze nocne bułeczki? Oto przepis w kilku prostych krokach.

Przepis na bułki z lodówki

Składniki na 8-10 bułeczek:

  • 1 szklanka wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 0,5 kg mąki pszennej (typ 500 lub 550)
  • 50 g jogurtu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • mak lub sezam do posypania

Sposób wykonania:

  1. Do miseczki wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem. Następnie dodaj 2 łyżki mąki oraz ciepłą wodę i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować. 
  2. Do kolejnej miski przesiej resztę mąki i wymieszaj ją z solą. Dodaj jogurt (powinien mieć temperaturę pokojową) i spieniony rozczyn. Całość dokładnie wymieszaj na gładkie i jednolite ciasto. 
  3. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, miskę, w której się znajduje, dokładnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki. 
  4. Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i przez chwilę je zagniataj. Następnie podziel ciasto na tyle części, ile ma być bułek i pozostaw je do wyrośnięcia pod ściereczką. Powinno to trwać ok. 15 minut. 
  5. Bułeczki uformuj w dłoniach w odpowiedni kształt, posyp je makiem lub sezamem, jeśli chcesz i ułóż na blaszce. Pozostaw do kolejnego wyrośnięcia, tym razem na ok. 25 minut.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni, a na jego dnie połóż naczynie z wodą (para wodna sprawi, że bułeczki będą delikatniejsze). Włóż blaszkę z bułkami i piecz je przez pół godziny. Po kilkunastu minutach otwórz na chwilę drzwiczki piekarnika, by uszła para. 
  7. Upieczone bułeczki ostudź na kratce. 

Bułeczki możesz w ten sposób przygotować rano i upiec wieczorem - będa idealne na kolację i nie stracą świeżości do następnego dnia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.