Jak zrobić frytki w piekarniku, żeby były chrupiące na zewnątrz i maślane w środku? Przed pieczeniem warto je wykąpać

Wydawałoby się, że nie ma prostszego przepisu niż na frytki z piekarnika. Jest to stuprocentowa prawda, jednak żeby frytki wyszły perfekcyjne, warto nieco się nad nimi pochylić, zanim wsuniesz je do nagrzanego pieca. Co zrobić, żeby były bosko chrupiące na zewnątrz i delikatne, niemal maślane w środku? Wcześniej chwilkę podgotuj ziemniaki, ale nie w zwykłej wodzie. Dla smaku i efektu przydadzą się dwa dodatki.

Więcej sprawdzonych przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Dobre frytki zaczynają się od dobrych ziemniaków. Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje pieczone frytki będą idealne, wybierz ziemniaki mączyste, czyli w sklepie szukaj ziemniaków oznaczonych kulinarnym typem C. Jeśli już znajdziesz takie ziemniaki, przed pokrojeniem ich w słupki i wysypaniem na blaszkę warto je chwilkę podgotować. Żeby jednak mieć pewność, że frytki będą smaczniejsze i nie rozwalą się w gorącej wodzie, warto do garnka wlać łyżkę octu i wrzucić dwa listki laurowe. To nie zaważy na smaku, a jedynie sprawi, że ziemniaki "zamkną" się i po upieczeniu będą bosko chrupiące na zewnątrz i aksamitne w środku.

Jak zrobić frytki w piekarniku? Ten sposób to gwarancja najlepszego smaku

Składniki:

  • ok. 0,5 kg mączystych ziemniaków
  • 1 łyżka octu (można użyć octu jabłkowego)
  • olej roślinny (1-2 łyżki, można pominąć)
  • sól, 2 listki laurowe, ulubione przyprawy

Sposób wykonania:

  1. W garnku zagotuj wodę z solą, odrobiną octu i listkami laurowymi. Ziemniaki obierz i pokrój w równe słupki.
  2. Pokrojone frytki wrzuć na wrzątek. Gotuj przez chwilę, aż słupki staną się delikatnie giętkie. Następnie odcedź je z wody i delikatnie osusz na ręczniku papierowym. 
  3. Blaszkę wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia i lekko nasmaruj olejem. 
  4. Frytki włóż do miski, dodaj łyżkę oleju i oprósz delikatnie ulubionymi przyprawami. Potrząśnij miską kilka razy, by składniki się wymieszały. 
  5. Frytki wysyp na blaszkę do pieczenia. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz je przez 20 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 200 stopni i włącz termoobieg. Piecz przez 5-7 minut. 
  6. Frytki podawaj z ketchupem, sosem belgijskim lub jako dodatek do obiadu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.