Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe menu bogate jest w wiele smacznych, prostych i swojskich dań, jednak zupy odgrywają tam niemalże główną rolę. Klasyczna jarzynowa to dla wielu smak dzieciństwa i obiadów u babci. Warto zatem przygotować tą obłędną i kolorową recepturę.
Jaka zupa na rosole? Zapomnij o pomidorowej. Przepis na jarzynową z koperkiem
Środa gotuje - zupa jarzynowa z zielonym akcentem
Kanał Środa gotuje, cieszy się na YouTube sporym zainteresowaniem. Twórca przepisów zdradza jak przygotować iście polskie smaki, ciekawe obiady, a nawet wypieki. W jednym z ostatnich wideo zdradził jak podkreślić smak kultowej zupy jarzynowej. Jak się okazuje, jeden zielony dodatek idealnie komponuje się z pozostałymi produktami i nadaje całości wyrazu i pikanterii.
Zupa jarzynowa lubuje się w dobrej bazie, na co zwraca uwagę kucharz ze Środa gotuje. Kluczowy jest drobiowy bulion i dodatkowe skrzydełka. Na liście produktów nie może zabraknąć kolorowych warzyw takich jak marchew, pietruszka, ziemniaki, seler, kalafior i zielony brokuł, którego walory wspomnieliśmy powyżej.
Zobacz wideo
Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów
Przepis na zupę jarzynową z dodatkiem brokuła
Składniki:
- 1,5 litra bulionu drobiowego,
- 4 skrzydełka z kurczaka,
- brokuł,
- 500 g ziemniaków,
- pół kalafiora,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- 20 g masła,
- 30 g mąki pszennej (można pominąć)
- sól,
- pieprz,
- świeży koperek lub natka.
Sposób przygotowania:
- Do garnka z bulionem przekładamy skrzydełka - całość zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy.
- Dodajemy także starte na dużych oczkach lub drobno pokrojone warzywa - marchew, pietruszkę, seler i zdrewniałe końce brokuła i kalafiora.
- Gotujemy do miękkości marchwi. Wówczas dodajemy ziemniaki i kalafiora. Na koniec (gdy bulwy będą prawie gotowe) wrzucamy różyczki brokuła. Gotujemy kolejne pięć minut.
- Do zupy jarzynowej dodajemy zasmażkę z masła i mąki oraz przyprawy.
- Tak przygotowaną jarzynową przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą zieleniną i gotowe!
Zupa jarzynowa - przepis, który przyjmie wszystko. Trik z jajkiem podkręci smak