Przepis na obłędną zupę jarzynową. Kluczowe jest dodanie zielonego składnika i dbałość o szczegóły

Zupa jarzynowa to jedno z kultowych dań polskiej kuchni. Smak bulionu z dodatkiem kolorowych warzyw jest niezastąpionym pomysłem na obiad. Tradycyjny przepis warto jednak nieco podrasować - Środa gotuje radzi, by dodać ten zielony składnik. Efekt może konkurować z babciną recepturą!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe menu bogate jest w wiele smacznych, prostych i swojskich dań, jednak zupy odgrywają tam niemalże główną rolę. Klasyczna jarzynowa to dla wielu smak dzieciństwa i obiadów u babci. Warto zatem przygotować tą obłędną i kolorową recepturę. 

Środa gotuje - zupa jarzynowa z zielonym akcentem 

Kanał Środa gotuje, cieszy się na YouTube sporym zainteresowaniem. Twórca przepisów zdradza jak przygotować iście polskie smaki, ciekawe obiady, a nawet wypieki. W jednym z ostatnich wideo zdradził jak podkreślić smak kultowej zupy jarzynowej. Jak się okazuje, jeden zielony dodatek idealnie komponuje się z pozostałymi produktami i nadaje całości wyrazu i pikanterii. 

Zupa jarzynowa lubuje się w dobrej bazie, na co zwraca uwagę kucharz ze Środa gotuje. Kluczowy jest drobiowy bulion i dodatkowe skrzydełka. Na liście produktów nie może zabraknąć kolorowych warzyw takich jak marchew, pietruszka, ziemniaki, seler, kalafior i zielony brokuł, którego walory wspomnieliśmy powyżej.  

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Przepis na zupę jarzynową z dodatkiem brokuła

Składniki: 

  • 1,5 litra bulionu drobiowego,
  • 4 skrzydełka z kurczaka,
  • brokuł,
  • 500 g ziemniaków,
  • pół kalafiora,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 20 g masła,
  • 30 g mąki pszennej (można pominąć)
  • sól,
  • pieprz,
  • świeży koperek lub natka. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do garnka z bulionem przekładamy skrzydełka - całość zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy. 
  2. Dodajemy także starte na dużych oczkach lub drobno pokrojone warzywa - marchew, pietruszkę, seler i zdrewniałe końce brokuła i kalafiora. 
  3. Gotujemy do miękkości marchwi. Wówczas dodajemy ziemniaki i kalafiora. Na koniec (gdy bulwy będą prawie gotowe) wrzucamy różyczki brokuła. Gotujemy kolejne pięć minut. 
  4. Do zupy jarzynowej dodajemy zasmażkę z masła i mąki oraz przyprawy. 
  5. Tak przygotowaną jarzynową przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą zieleniną i gotowe!
 
Więcej o:
Copyright © Agora SA