Więcej przepisów na tradycyjne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa grzybowa z zakwasem to tradycyjny posiłek, który od pokoleń jada moja rodzina w Wielki Piątek. Z racji tego, że jesteśmy przywiązani do tradycji i tego dnia rezygnujemy z jedzenia mięsa, to zgodnie twierdzimy, że na tę zupę czekamy cały rok, bo jej smak jest po prostu wyjątkowy. Jak ją zrobić? Wcale nie potrzebujesz wielu składników. Oto przepis, który zdecydowanie warto wypróbować, nawet jeśli nie zachowujesz postu.
Jak zrobić frytki w piekarniku? Będą maślane w środku, ale przyda się kąpiel
Zupa grzybowa - przepis na postną zupę o wyjątkowym smaku
Składniki:
- 1 słoik suszonych grzybów (ok. 150-200 g)
- duży pęczek włoszczyzny
- 1 większa cebula
- ok. 0,5 l zakwasu na barszcz (jeśli lubisz kwaśniejsze smaki, użyj więcej)
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe przyprawa uniwersalna (opcjonalnie)
- olej roślinny, najlepiej rzepakowy nierafinowany
- tłuczone ziemniaki do podania
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej warto namoczyć suszone grzyby. Skrusz je w dłoniach i włóż do większej miski. Następnie zalej je zimną wodą i zostaw, by napęczniały.
- Warzywa obierz i na wolnym ogniu ugotuj z nich bulion. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij je z wywaru i przerób np. na sałatkę jarzynową.
- Do bulionu dodaj grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodaj 3-4 listki laurowe, 5-6 kulek ziela angielskiego i łyżkę przyprawy uniwersalnej, jeśli jej używasz. Gotuj na wolnym ogniu, aż grzyby będą całkiem miękkie - może to potrwać nawet godzinę.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na lekko osolonym oleju rzepakowym. Następnie dodaj do zupy. Jeśli chcesz, pozostaw trochę cebuli na patelni do okrasy ziemniaków.
- Do zupy wlej zakwas i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i rozlewaj do talerzy. Podawaj z okraszonymi ziemniakami lub kromką chleba.
Mazowiecki barszcz chrzanowy - stary przepis. Gotuje się go dwa dni
Wskazówka: Żeby zupa była nieco bardziej treściwa, dodaj do niej zacierki z mąki i wody lub ulubiony makaron.