Babka wielkanocna wilgotna z nutką cytrusowego posmaku
Interesuje Cię babka wielkanocna? Wilgotna i aromatyczna babka zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Jednak przygotowanie najlepszej babki na święta jest nie lada wyzwaniem. Na szczęście z odpowiednim przepisem, wypiek będzie znakomity. Poniżej przepis na babkę z cytrusowym posmakiem!
Babka wielkanocna - przepis, który zawsze się udaje:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jaja kurze
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- około 3/4 szklanki cukru pudru + odrobinę do posypania
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- około 1/4 szklanki soku cytrynowego lub pomarańczowego + skórka z dwóch owoców
- 1 cukier waniliowy
Przepis na babkę wielkanocną. Cytrynowa i puszysta. Nawet teściowa zamilknie i skupi się na smaku Fot. iStock/Anaiz777
Wykonanie:
- Przygotuj formę do ciasta. Posmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik.
- Przesiej mąkę. Dołóż do niej proszek do pieczenia i dodaj sól.
- W oddzielnym naczyniu ubij dokładnie jaja. Dołóż stopniowo cukier.
- Mieszaj. Następnie dolej olej, mleko i sok z cytrusów.
- Dosyp cukier waniliowy. Całość wymieszaj.
- Na końcu dołóż skórkę cytrusową. Wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę, przelej do formy. Ciasto piecz w temperaturze 170-180 stopni przez około 35-40 minut.
- Dla pewności wykonaj test suchego patyczka.
- Tak przygotowane ciasto posyp obficie cukrem pudrem po wystudzeniu.
Babka wielkanocna cytrynowa jest jedną z najpopularniejszych, jaką wykonuje się podczas Wielkanocy. Jej aromat będzie unosił się po całej kuchni, a smak sprawi, że świętowanie będzie jeszcze przyjemniejsze.
Zobacz wideo
Babka piaskowa bezglutenowa
Babka wielkanocna cytrynowa - topowe wielkanocne przepisy, które zawsze wychodzą
Przepis na babkę wielkanocną w miodowym wydaniu
Przepis na babkę wielkanocną o miodowym smaku nie jest zbyt popularny. Na szczęście mamy starą sprawdzoną recepturę na ten wypiek. Unoszący się zapach swojskiego miodu, aromatyczna kawa i ciasto, które jest tak puszyste, jak chmurka... Czy może być coś bardziej świątecznego? Koniecznie zajrzyjcie do przepisu:
Składniki:
- 125 g cukru
- 200 g margaryny do pieczenia
- 6 łyżek naturalnego miodu, najlepiej płynnego
- 4-5 jajek
- 375 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina cynamonu (możesz dodać szczyptę kardamonu, jeżeli lubisz korzenne przyprawy)
- cukier puder do dekoracji
*Ważne: Wszystkie składniki muszą być w pokojowej temperaturze.
Babka wielkanocna - zdjęcie ilustracyjne fot. pexels.com/zdjęcie ilustracyjne
Wykonanie:
- Margarynę ubij mikserem. Dodaj cukier. Zmiksuj na aksamitną masę.
- Po zmniejszeniu obrotów dodaj miód.
- Wymieszaj. Później dodawaj stopniowo jajka.
- Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia. Dołóż cynamon.
- Całość zmiksuj.
- Przygotuj formę do pieczenia.
- Nagrzej piekarnik.
- Wstaw tak przygotowane ciasto do piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp obficie cukrem pudrem.
Jajka faszerowane tuńczykiem, które udadzą się każdemu. Ekspresowy przepis
Babka piaskowa wielkanocna - ten przepis zawsze wychodzi
Babka piaskowa wielkanocna, która zawsze się udaje? Mamy przepis na to kulinarne cudo! Znajdziecie go tutaj:
Składniki:
- około 200 g mąki pszennej tortowej
- 3 jaja
- 100 g mąki ziemniaczanej
- pół kostki masła
- 200 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml soku z cytryny
* Produkty muszą mieć pokojową temperaturę.
Babka piaskowa iStock
Wykonanie:
- Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- W drugim naczyniu umieść: masło, cukier i żółtka. Dolej sok z cytryn.
- Całość zmiksuj dokładnie mikserem.
- Później dosyp do masy suche produkty z drugiego naczynia. Zmiksuj.
- Ubij białka na sztywną pianę, dodaj odrobinę soli. Pianę z białek dodaj specjalną szpatułką i delikatnie wymieszaj z masą ciasta.
- Przygotuj formę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik.
- Przelej ciasto do formy i piecz przez niespełna godzinę w temperaturze 170 stopni.
- Później ostudź ciasto i posyp opcjonalnie cukrem pudrem.
Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - wielkanocne must have, które musi znaleźć się na świątecznym stole