Babka wielkanocna w różnych wydaniach to przepis na udane świętowanie. Tego typu ciasta należą do obowiązkowych pozycji, jakie powinny znaleźć się w wielkanocnym menu. Poznaj przepisy na przepyszne babki.
istock / MarianVejcik
REKLAMA
REKLAMA
Babka wielkanocna wilgotna z nutką cytrusowego posmaku
Interesuje Cię babka wielkanocna? Wilgotna i aromatyczna babka zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Jednak przygotowanie najlepszej babki na święta jest nie lada wyzwaniem. Na szczęście z odpowiednim przepisem, wypiek będzie znakomity. Poniżej przepis na babkę z cytrusowym posmakiem!
REKLAMA
Babka wielkanocna - przepis, który zawsze się udaje:
Składniki:
500 g mąki pszennej
2 jaja kurze
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
około 3/4 szklanki cukru pudru + odrobinę do posypania
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
około 1/4 szklanki soku cytrynowego lub pomarańczowego + skórka z dwóch owoców
1 cukier waniliowy
Przepis na babkę wielkanocną. Cytrynowa i puszysta. Nawet teściowa zamilknie i skupi się na smakuFot. iStock/Anaiz777
Wykonanie:
Przygotuj formę do ciasta. Posmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik.
Przesiej mąkę. Dołóż do niej proszek do pieczenia i dodaj sól.
W oddzielnym naczyniu ubij dokładnie jaja. Dołóż stopniowo cukier.
Mieszaj. Następnie dolej olej, mleko i sok z cytrusów.
Dosyp cukier waniliowy. Całość wymieszaj.
Na końcu dołóż skórkę cytrusową. Wymieszaj.
Tak przygotowaną masę, przelej do formy. Ciasto piecz w temperaturze 170-180 stopni przez około 35-40 minut.
Dla pewności wykonaj test suchego patyczka.
Tak przygotowane ciasto posyp obficie cukrem pudrem po wystudzeniu.
Babka wielkanocna cytrynowa jest jedną z najpopularniejszych, jaką wykonuje się podczas Wielkanocy. Jej aromat będzie unosił się po całej kuchni, a smak sprawi, że świętowanie będzie jeszcze przyjemniejsze.
Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa
Przepis na babkę wielkanocną w miodowym wydaniu
Przepis na babkę wielkanocną o miodowym smaku nie jest zbyt popularny. Na szczęście mamy starą sprawdzoną recepturę na ten wypiek. Unoszący się zapach swojskiego miodu, aromatyczna kawa i ciasto, które jest tak puszyste, jak chmurka... Czy może być coś bardziej świątecznego? Koniecznie zajrzyjcie do przepisu:
Składniki:
125 g cukru
200 g margaryny do pieczenia
6 łyżek naturalnego miodu, najlepiej płynnego
4-5 jajek
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina cynamonu (możesz dodać szczyptę kardamonu, jeżeli lubisz korzenne przyprawy)
cukier puder do dekoracji
*Ważne: Wszystkie składniki muszą być w pokojowej temperaturze.