Babka wielkanocna na wiele sposobów! Jeden nietypowy składnik odmieni smak wypieków

Babka wielkanocna w różnych wydaniach to przepis na udane świętowanie. Tego typu ciasta należą do obowiązkowych pozycji, jakie powinny znaleźć się w wielkanocnym menu. Poznaj przepisy na przepyszne babki.

Babka wielkanocna wilgotna z nutką cytrusowego posmaku

Interesuje Cię babka wielkanocna? Wilgotna i aromatyczna babka zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Jednak przygotowanie najlepszej babki na święta jest nie lada wyzwaniem. Na szczęście z odpowiednim przepisem, wypiek będzie znakomity. Poniżej przepis na babkę z cytrusowym posmakiem!

Babka wielkanocna - przepis, który zawsze się udaje:

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jaja kurze
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • około 3/4 szklanki cukru pudru + odrobinę do posypania
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • około 1/4 szklanki soku cytrynowego lub pomarańczowego + skórka z dwóch owoców
  • 1 cukier waniliowy

Przepis na babkę wielkanocną. Cytrynowa i puszysta. Nawet teściowa zamilknie i skupi się na smakuPrzepis na babkę wielkanocną. Cytrynowa i puszysta. Nawet teściowa zamilknie i skupi się na smaku Fot. iStock/Anaiz777

Wykonanie:

  1. Przygotuj formę do ciasta. Posmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą.
  2. W międzyczasie rozgrzej piekarnik.
  3. Przesiej mąkę. Dołóż do niej proszek do pieczenia i dodaj sól.
  4. W oddzielnym naczyniu ubij dokładnie jaja. Dołóż stopniowo cukier.
  5. Mieszaj. Następnie dolej olej, mleko i sok z cytrusów.
  6. Dosyp cukier waniliowy. Całość wymieszaj.
  7. Na końcu dołóż skórkę cytrusową. Wymieszaj.
  8. Tak przygotowaną masę, przelej do formy. Ciasto piecz w temperaturze 170-180 stopni przez około 35-40 minut.
  9. Dla pewności wykonaj test suchego patyczka.
  10. Tak przygotowane ciasto posyp obficie cukrem pudrem po wystudzeniu.

Babka wielkanocna cytrynowa jest jedną z najpopularniejszych, jaką wykonuje się podczas Wielkanocy. Jej aromat będzie unosił się po całej kuchni, a smak sprawi, że świętowanie będzie jeszcze przyjemniejsze.

Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa

Przepis na babkę wielkanocną w miodowym wydaniu

Przepis na babkę wielkanocną o miodowym smaku nie jest zbyt popularny. Na szczęście mamy starą sprawdzoną recepturę na ten wypiek. Unoszący się zapach swojskiego miodu, aromatyczna kawa i ciasto, które jest tak puszyste, jak chmurka... Czy może być coś bardziej świątecznego? Koniecznie zajrzyjcie do przepisu:

Składniki:

  • 125 g cukru
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 6 łyżek naturalnego miodu, najlepiej płynnego
  • 4-5 jajek
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina cynamonu (możesz dodać szczyptę kardamonu, jeżeli lubisz korzenne przyprawy)
  • cukier puder do dekoracji

*Ważne: Wszystkie składniki muszą być w pokojowej temperaturze.

Babka wielkanocna - zdjęcie ilustracyjneBabka wielkanocna - zdjęcie ilustracyjne fot. pexels.com/zdjęcie ilustracyjne

Wykonanie:

  1. Margarynę ubij mikserem. Dodaj cukier. Zmiksuj na aksamitną masę.
  2. Po zmniejszeniu obrotów dodaj miód.
  3. Wymieszaj. Później dodawaj stopniowo jajka.
  4. Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia. Dołóż cynamon.
  5. Całość zmiksuj.
  6. Przygotuj formę do pieczenia.
  7. Nagrzej piekarnik.
  8. Wstaw tak przygotowane ciasto do piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp obficie cukrem pudrem.

Babka piaskowa wielkanocna - ten przepis zawsze wychodzi

Babka piaskowa wielkanocna, która zawsze się udaje? Mamy przepis na to kulinarne cudo! Znajdziecie go tutaj:

Składniki:

  • około 200 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jaja
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • pół kostki masła
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml soku z cytryny

* Produkty muszą mieć pokojową temperaturę.

Babka piaskowaBabka piaskowa iStock

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. W drugim naczyniu umieść: masło, cukier i żółtka. Dolej sok z cytryn.
  3. Całość zmiksuj dokładnie mikserem.
  4. Później dosyp do masy suche produkty z drugiego naczynia. Zmiksuj.
  5. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj odrobinę soli. Pianę z białek dodaj specjalną szpatułką i delikatnie wymieszaj z masą ciasta.
  6. Przygotuj formę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik.
  7. Przelej ciasto do formy i piecz przez niespełna godzinę w temperaturze 170 stopni.
  8. Później ostudź ciasto i posyp opcjonalnie cukrem pudrem.

Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - wielkanocne must have, które musi znaleźć się na świątecznym stole

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.