Przepis na babkę wielkanocną. Dodaj ten składnik, a goście będą zachwyceni. Idealna na święta

Przedstawiamy przepis na babkę wielkanocną. Wyjdzie lekka, puszysta i o doskonałej konsystencji. Aby nadać jej charakteru, wystarczy dodać do masy ziarna wanilii. Babkę można ozdobić lukrem lub polewą czekoladową.

Babka to jedno z tradycyjnych ciast, jakie przygotowuje się na Wielkanoc. Z naszym przepisem wyjdzie wyjątkowo lekka i o delikatnej strukturze. Składnik, który doda jej aromatu to ziarenka wanilii. Wykonanie babki nie jest trudne, dlatego można robić ją z dziećmi. Świetnie smakuje polana lukrem i z dodatkiem orzechów oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej.  

Zobacz wideo Jak Cleo dba o doczepiane włosy?

Przepis na babkę wielkanocną. Zrobisz ją w kilku prostych krokach

Składniki:

  • cztery jajka,
  • kostka masła,
  • sok i skórka z cytryny,
  • laska wanilii,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • pięć łyżek mąki ziemniaczanej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • bułka tarta do formy,
  • cukier puder do posypania.

Babkę wielkanocną można ozdobić lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło w rondlu. Dodaj do niego sok i startą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  2. Przesiej mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  3. W większej misce ubij jajka z cukrem. W międzyczasie dodaj do masy ziarenka wanilii. Kiedy masa będzie puszysta, jasna i jednolita, można dodać suche składniki. Dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia dalej miksując całość.
  4. Ostatnim krokiem będzie dodanie do masy roztopionego masła. Po dokładnym połączeniu składników można przelać masę do formy do pieczenia.
  5. Piecz babkę w 170 st. Celsjusza przez około czterdzieści minut. Po wystudzeniu można ozdobić ją cukrem pudrem, lukrem albo polewą czekoladową i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.