Babka to jedno z tradycyjnych ciast, jakie przygotowuje się na Wielkanoc. Z naszym przepisem wyjdzie wyjątkowo lekka i o delikatnej strukturze. Składnik, który doda jej aromatu to ziarenka wanilii. Wykonanie babki nie jest trudne, dlatego można robić ją z dziećmi. Świetnie smakuje polana lukrem i z dodatkiem orzechów oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Zobacz wideo
Jak Cleo dba o doczepiane włosy?
Przepis na babkę wielkanocną. Zrobisz ją w kilku prostych krokach
Składniki:
- cztery jajka,
- kostka masła,
- sok i skórka z cytryny,
- laska wanilii,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- pięć łyżek mąki ziemniaczanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- bułka tarta do formy,
- cukier puder do posypania.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - wielkanocne must have, które musi znaleźć się na stole
Babkę wielkanocną można ozdobić lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową
Przygotowanie:
- Rozpuść masło w rondlu. Dodaj do niego sok i startą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Przesiej mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- W większej misce ubij jajka z cukrem. W międzyczasie dodaj do masy ziarenka wanilii. Kiedy masa będzie puszysta, jasna i jednolita, można dodać suche składniki. Dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia dalej miksując całość.
- Ostatnim krokiem będzie dodanie do masy roztopionego masła. Po dokładnym połączeniu składników można przelać masę do formy do pieczenia.
- Piecz babkę w 170 st. Celsjusza przez około czterdzieści minut. Po wystudzeniu można ozdobić ją cukrem pudrem, lukrem albo polewą czekoladową i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!
Jak zrobić frytki w piekarniku? Będą maślane w środku, ale przyda się kąpiel
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl