Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na gąbki to prawdziwa klasyka wśród domowych rarytasów. W wielu domach receptura jest wręcz przekazywana z pokolenia na pokolenie, co gwarantuje obłędny smak dania. Klasyczna wersja to przede wszystkim mięsno-ryżowy farsz - warto jednak przygotować wersję wege bazującej na kaszy i warzywach.
Wegetariańskie gołąbki z kaszą i warzywami
Gołąbki w wersji wege to żadna nowość. Danie bez mięsa przygotowywały nasze prababki z okazji wszelakich świąt czy w okresie postu. Kapuściane zawijasy hojnie nadziane warzywami i kaszą smakują obłędnie i równie dobrze się prezentują. Warto jednak pamiętać, że danie wymaga odrobiny poświęcenia i odpowiedniego przygotowania. Mowa tu o sparzeniu kapusty, zrobieniu farszu, zawijaniu gołąbków i późniejszej obróbce termicznej w garnku lub piekarniku.
Kultowe danie lubuje się w rozmaitych dodatkach - mowa tu o świeżej zieleninie, przyprawach czy sosach. Najlepszy jest pomidorowy lub aksamitny grzybowy. Obie propozycje są równie smaczne i kuszące, jednak do farszu z kaszą i warzywami znacznie bardziej pasuje pierwszy wariant.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na wege gołąbki hojnie nadziane kaszą i warzywami
Składniki:
- kapusta pekińska,
- 100 g kaszy jaglanej,
- por,
- cebula,
- duża marchew,
- kilka suszonych pomidorów,
- pęczek natki pietruszki,
- 100 ml wody,
- 400 ml passaty,
- sól,
- pieprz,
- ewentualnie zioła np. prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od oddzielenia od główki liści kapusty. Każdy sparzamy we wrzątku przez około 10 sekund. Po tym czasie liście układamy jeden na drugim i osuszamy. Gdy ostygną, wycinamy zdrewniałą część nerwu.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu. W tym celu gotujemy kaszę według zaleceń producenta. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w piórka, a cebulę w drobną kostkę.
- Warzywa smażymy na patelni do uzyskania aromatów i ładnej, złotej barwy cebuli.
- Pomidory suszone kroimy w cienkie paski i przekładamy do dużej miski razem z kaszą, jarzynami, przyprawami i posiekaną natką. Farsz dokładnie wyrabiamy i przechodzimy do składania gołąbków.
- Na liść kapusty nakładamy porcję farszu, boki składamy do środka i zwijamy liść niczym krokiet. Ważne by farsz był dobrze ściśnięty i zamknięty w kapuście - wówczas nie rozpadnie się podczas gotowania.
- Gołąbki układamy na tej samej patelnina której smażyły się warzywa. Podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut, a następnie wlewamy passatę, wodę, przyprawy i ewentualnie zioła.
- Gołąbki dusimy w ten sposób około 20 minut. Przekładamy na talerze i serwujemy z ziemniakami. Smacznego!