-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie tylko na budowie, lecz także na talerzu. Ciasto niepozorne, ale jakie proste i smaczne. Każdy zapyta o przepis
Nie tylko na budowie, lecz także na talerzu. Ciasto niepozorne, ale jakie proste i smaczne. Każdy zapyta o przepis
Przepisów na różnego rodzaju ciasta jest wiele. Jednak nie każde jest tak smaczne i proste jak to. Kruche ciasto przełożone aksamitnym, a zarazem aromatycznym kremem to połączenie idealne. Zrób je na wielkanocny stół, a nie pożałujesz.
Nikt by nie pomyślał, że ciasto o finezyjnej nazwie styropian, może zagrzać miejsce na liście najlepszych wypieków. Swoją prostotą i szybkim czasem wykonania zachęca do zrobienia. A jego smak sprawia, że chce się go robić częściej, niż tylko od święta. Styropian składa się z kruchego ciasta oraz masy śmietankowej. To połączenia sprawia, że jedzenie go jest istną ucztą dla podniebienia.
Przepis na ciasto styropian
Składniki na kruche ciasto:
- pól kilo mąki pszennej,
- 150 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- kostka masła,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę śmietankową:
- 4 białka,
- 150 g drobnego cukru,
- 3 szklanki kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- łyżka cukru waniliowego.
Zobacz wideo
Przepis na sernik baskijski
Sposób przygotowania:
- Do większej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i wsyp cukier. Masło pokrój na mniejsze kawałki i również umieść w naczyniu z innymi składnikami. Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze wlej do mąki, białka pozostaw do wykonania masy śmietankowej.
- Na początku całość delikatnie wymieszaj, następnie energicznie wyrób. Ciasto powinno być gładkie i jednolite.
- Po wyrobieniu podziel je na dwie równe części. Jedną część zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce. Drugie ciasto ułóż na dnie blaszki i ponakłuwaj widelcem. Blachę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 10 minut. Po tym czasie odstaw je do przestudzenia i zajmij się kremem.
- Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Gdy cukier się rozpuści dodaj do całości mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Miksuj całość do połączenia składników.
- Tak przygotowany krem rozprowadź równomiernie po wypieczonym spodzie.
- Drugą część ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na masę śmietankową.
- Przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut.
- Po tym czasie delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto na kolejne 40 minut. Na koniec je ostudź i posyp cukrem pudrem.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl