Nie tylko na budowie, lecz także na talerzu. Ciasto niepozorne, ale jakie proste i smaczne. Każdy zapyta o przepis

Przepisów na różnego rodzaju ciasta jest wiele. Jednak nie każde jest tak smaczne i proste jak to. Kruche ciasto przełożone aksamitnym, a zarazem aromatycznym kremem to połączenie idealne. Zrób je na wielkanocny stół, a nie pożałujesz.

Nikt by nie pomyślał, że ciasto o finezyjnej nazwie styropian, może zagrzać miejsce na liście najlepszych wypieków. Swoją prostotą i szybkim czasem wykonania zachęca do zrobienia. A jego smak sprawia, że chce się go robić częściej, niż tylko od święta. Styropian składa się z kruchego ciasta oraz masy śmietankowej. To połączenia sprawia, że jedzenie go jest istną ucztą dla podniebienia.

Przepis na ciasto styropian

Składniki na kruche ciasto:

  • pól kilo mąki pszennej,
  • 150 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • kostka masła,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę śmietankową:

  • 4 białka,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 3 szklanki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • łyżka cukru waniliowego.
Zobacz wideo Przepis na sernik baskijski

Sposób przygotowania:

  1. Do większej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i wsyp cukier. Masło pokrój na mniejsze kawałki i również umieść w naczyniu z innymi składnikami. Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze wlej do mąki, białka pozostaw do wykonania masy śmietankowej.
  2. Na początku całość delikatnie wymieszaj, następnie energicznie wyrób. Ciasto powinno być gładkie i jednolite.
  3. Po wyrobieniu podziel je na dwie równe części. Jedną część zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce. Drugie ciasto ułóż na dnie blaszki i ponakłuwaj widelcem. Blachę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 10 minut. Po tym czasie odstaw je do przestudzenia i zajmij się kremem.
  4. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Gdy cukier się rozpuści dodaj do całości mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Miksuj całość do połączenia składników.
  5. Tak przygotowany krem rozprowadź równomiernie po wypieczonym spodzie.
  6. Drugą część ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na masę śmietankową.
  7. Przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut.
  8. Po tym czasie delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto na kolejne 40 minut. Na koniec je ostudź i posyp cukrem pudrem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA