Budżetowy obiad, czyli łazanki. Pomysł na niedrogie danie, które doda energii. Doskonałe na wiosnę

Podajemy przepis na prosty obiad, który sprawdzi się o tej porze roku. Łazanki można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Proponujemy wersję z dodatkiem specjalnych przypraw, które dodadzą im smaku.

Szukasz pomysłu na niedrogi obiad? Podajemy przepis, z którym można przygotować wyjątkowo smaczne danie. Jak zrobić łazanki? To bardzo proste. Wystarczy ugotować makaron, kapustę i połączyć je z podsmażoną kiełbasą i boczkiem. Bardzo ważnymi składnikami będą przyprawy takie jak majeranek i ostra papryka w proszku. 

Zobacz wideo Jak Cleo dba o doczepiane włosy?

Budżetowy obiad, czyli łazanki. Prosty obiad na zakończenie zimy

Łazanki smakują najlepiej z dodatkiem podsmażonej kiełbasy wymieszanej z boczkiem wędzonym. Niezbędne będą tutaj liść laurowy i ziele angielskie.

Składniki:

  • pół kilo łazanek,
  • pół kilo kapusty kiszonej,
  • pół kilo kiełbasy śląskiej,
  • kawałek boczku wędzonego,
  • dwie cebule,
  • oliwa,
  • majeranek,
  • pieprz cayenne,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki lub pęczek koperku do podania.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - wielkanocne must have, które musi znaleźć się na świątecznym stole. Zdjęcie ilustracyjneSałatka z tuńczykiem i jajkiem - wielkanocne must have, które musi znaleźć się na stole

Łazanki zrobisz w mniej niż godzinę. Smak podkreśli majeranek i pieprz cayenne

Przygotowanie:

  1. Gotuj kapustę kiszoną z kilkoma liśćmi laurowymi i z ziarnami ziela angielskiego. Odcedź ją i posiekaj na drobniejsze kawałki.
  2. Ugotuj makaron al dente. 
  3. Cebule obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na większej patelni.
  4. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę, dodaj do zeszklonej cebuli i smaż przez kolejne kilka minut.
  5. Przygotuj duży garnek. Przełóż do niego ugotowaną kapustę, makaron i podsmażoną kiełbasę z boczkiem. Dodaj majeranek i pieprz cayenne. Wymieszaj dokładnie całość. Łazanki smakują najlepiej podane bezpośrednio po ugotowaniu. Można posypać je posiekaną natką pietruszki albo koperkiem.

Smacznego!

Frytki z piekarnikaJak zrobić frytki w piekarniku? Będą maślane w środku, ale przyda się kąpiel

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: