Szukasz pomysłu na niedrogi obiad? Podajemy przepis, z którym można przygotować wyjątkowo smaczne danie. Jak zrobić łazanki? To bardzo proste. Wystarczy ugotować makaron, kapustę i połączyć je z podsmażoną kiełbasą i boczkiem. Bardzo ważnymi składnikami będą przyprawy takie jak majeranek i ostra papryka w proszku.
Zobacz wideo
Jak Cleo dba o doczepiane włosy?
Budżetowy obiad, czyli łazanki. Prosty obiad na zakończenie zimy
Łazanki smakują najlepiej z dodatkiem podsmażonej kiełbasy wymieszanej z boczkiem wędzonym. Niezbędne będą tutaj liść laurowy i ziele angielskie.
Składniki:
- pół kilo łazanek,
- pół kilo kapusty kiszonej,
- pół kilo kiełbasy śląskiej,
- kawałek boczku wędzonego,
- dwie cebule,
- oliwa,
- majeranek,
- pieprz cayenne,
- liść laurowy,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki lub pęczek koperku do podania.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - wielkanocne must have, które musi znaleźć się na stole
Łazanki zrobisz w mniej niż godzinę. Smak podkreśli majeranek i pieprz cayenne
Przygotowanie:
- Gotuj kapustę kiszoną z kilkoma liśćmi laurowymi i z ziarnami ziela angielskiego. Odcedź ją i posiekaj na drobniejsze kawałki.
- Ugotuj makaron al dente.
- Cebule obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na większej patelni.
- Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę, dodaj do zeszklonej cebuli i smaż przez kolejne kilka minut.
- Przygotuj duży garnek. Przełóż do niego ugotowaną kapustę, makaron i podsmażoną kiełbasę z boczkiem. Dodaj majeranek i pieprz cayenne. Wymieszaj dokładnie całość. Łazanki smakują najlepiej podane bezpośrednio po ugotowaniu. Można posypać je posiekaną natką pietruszki albo koperkiem.
Smacznego!
Jak zrobić frytki w piekarniku? Będą maślane w środku, ale przyda się kąpiel
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl