Podajemy przepis na leczo, czyli danie pełne smaku, które sprawdzi się o tej porze roku. Można je zrobić w zaledwie pół godziny. Doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami, natką pietruszki i kubkiem zimnego kefiru.
Fot. LukeD_/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Leczo to danie jednogarnkowe, które sprawdzi się o tej porze roku. Przedstawiamy przepis na ekspresowe danie z cukinią, papryką i pomidorami. Jego wykonanie nie powinno zająć więcej niż pół godziny. Wystarczy obrać i pokroić składniki, a następnie podsmażyć i połączyć je ze sobą w garnku. Jeszcze więcej smaku dodadzą mu przyprawy takie jak bazylia, oregano i słodka papryka w proszku.
Leczo można podawać z dodatkiem natki pietruszki lub koperku
Przygotowanie:
Umyj, obierz i pokrój w kostkę cukinie. Paprykę umyj i pokrój na drobniejsze kawałki.
Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
Kiełbasę z boczkiem pokrój w półplasterki i podsmaż na większej patelni. Do wędlin dodaj pokrojoną cebulę z papryką. Smaż dalej całość przez kolejne kilka minut. Papryka powinna zmięknąć, a cebula nabrać złotej barwy.
W garnku zagotuj krojone pomidory z koncentratem i pokrojoną w kostkę cukinią. Dodaj do nich suszoną bazylię, oregano, słodką paprykę i czosnek w proszku.
Do garnka z cukinią i pomidorami przełóż podsmażone wędliny z papryką i cebulą. Gotuj całość na małym ogniu przez kilka minut. Dopraw leczo solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj. Podawaj bezpośrednio po ugotowaniu.
Smacznego!
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl