Leczo to danie jednogarnkowe, które sprawdzi się o tej porze roku. Przedstawiamy przepis na ekspresowe danie z cukinią, papryką i pomidorami. Jego wykonanie nie powinno zająć więcej niż pół godziny. Wystarczy obrać i pokroić składniki, a następnie podsmażyć i połączyć je ze sobą w garnku. Jeszcze więcej smaku dodadzą mu przyprawy takie jak bazylia, oregano i słodka papryka w proszku.
Zobacz wideo
Jak Cleo dba o doczepiane włosy?
Leczo - przepis na szybki i smaczny obiad
Składniki:
- dwie średniej wielkości cukinie,
- dwie czerwone papryki,
- dwie duże cebule,
- trzy kiełbasy śląskie,
- słoik koncentratu pomidorowego,
- opakowanie pomidorów krojonych z przyprawami,
- suszona bazylia,
- oregano,
- słodka papryka w proszku,
- czosnek w proszku,
- natka pietruszki.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - wielkanocne must have, które musi znaleźć się na stole
Leczo można podawać z dodatkiem natki pietruszki lub koperku
Przygotowanie:
- Umyj, obierz i pokrój w kostkę cukinie. Paprykę umyj i pokrój na drobniejsze kawałki.
- Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
- Kiełbasę z boczkiem pokrój w półplasterki i podsmaż na większej patelni. Do wędlin dodaj pokrojoną cebulę z papryką. Smaż dalej całość przez kolejne kilka minut. Papryka powinna zmięknąć, a cebula nabrać złotej barwy.
- W garnku zagotuj krojone pomidory z koncentratem i pokrojoną w kostkę cukinią. Dodaj do nich suszoną bazylię, oregano, słodką paprykę i czosnek w proszku.
- Do garnka z cukinią i pomidorami przełóż podsmażone wędliny z papryką i cebulą. Gotuj całość na małym ogniu przez kilka minut. Dopraw leczo solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj. Podawaj bezpośrednio po ugotowaniu.
Smacznego!
Jak zrobić frytki w piekarniku? Będą maślane w środku, ale przyda się kąpiel
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl