Bułeczki cynamonowe, czyli cynamonki - przepis na pulchniutkie słodkości. Nie ma opcji, żeby się nie udały

Bułeczki cynamonowe to moim zdaniem jedne z najlepszych wypieków, jakie kiedykolwiek zostały wymyślone. Pulchne, puszyste i słodkie - mają wszystko to, co słodkości mieć powinny. Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, ale smak wynagrodzi wam to po tysiąckroć. Jak zrobić cynamonki? Przepis jest prosty, ale pieczenie dobrze sobie zaplanujcie.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Cynamonki, czyli bułeczki cynamonowe, robi się z ciasta drożdżowego. To właśnie z tego powodu ich robienie jest dość czasochłonne. Trzeba je bowiem kilkakrotnie pozostawić do wyrośnięcia. Poza tym jednak sam proces przygotowywania nie jest skomplikowany. Ktoś, kto nigdy ich nie robił, może obawiać się momentu, gdy trzeba nadać im ich charakterystyczny zakręcony kształt. Nie jest to jednak nic trudnego. Wystarczy bowiem rozwałkowane i posmarowane nadzieniem ciasto zwinąć w wałeczek, a następnie pokroić na kawałki. Zresztą zaraz wszystkiego się dowiecie. Jak zrobić cynamonki? Przepis znajdziecie poniżej.

Zobacz wideo Zobacz też przepis Hapsa na mleczne bułeczki

Cynamonki - przepis na pulchniutkie bułeczki cynamonowe

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka (należy uważać, żeby nie było gorące),
  • 40 g cukru,
  • sól,
  • 2 jajka,
  • 80 g miękkiego masła.

Na nadzienie:

  • 3 łyżki sypkiego cynamonu,
  • 100 g cukru,
  • 70 g masła.

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania wierzchu bułeczek,
  • lukier do dekoracji po upieczeniu cynamonek.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy oczywiście od zrobienia rozczynu. Do naczynia wkruszamy drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 40 ml mleka. Ważne, by mleko nie było gorące, bo może zabić drożdże i nie wyrosną. Mieszamy i czekamy, aż wyrośnie.

Do innej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Mieszamy, a potem dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko oraz jajka. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, a na koniec dodajemy masło. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne i miękkie. Wtedy robimy z niego kulę, przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.

Po godzinie sprawdzamy, jeśli jest wyrośnięte, wyciągamy je z naczynia i zagniatamy chwilę na blacie. Dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy każdą na kształt prostokąta. Placki smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem oraz cynamonem. Robimy wąskie wałeczki i każdy wałeczek kroimy na kawałki. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na papierze układamy (z zachowaniem odstępów) pokrojone kawałki ciasta. Zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 20 minut, a potem smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż bułeczki zrobią się rumiane. Gdy ostygną, można polać je lukrem - jak go zrobić, dowiecie się z naszego przepisu na lukier do pierników:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.