Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Cynamonki, czyli bułeczki cynamonowe, robi się z ciasta drożdżowego. To właśnie z tego powodu ich robienie jest dość czasochłonne. Trzeba je bowiem kilkakrotnie pozostawić do wyrośnięcia. Poza tym jednak sam proces przygotowywania nie jest skomplikowany. Ktoś, kto nigdy ich nie robił, może obawiać się momentu, gdy trzeba nadać im ich charakterystyczny zakręcony kształt. Nie jest to jednak nic trudnego. Wystarczy bowiem rozwałkowane i posmarowane nadzieniem ciasto zwinąć w wałeczek, a następnie pokroić na kawałki. Zresztą zaraz wszystkiego się dowiecie. Jak zrobić cynamonki? Przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
Na nadzienie:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy oczywiście od zrobienia rozczynu. Do naczynia wkruszamy drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 40 ml mleka. Ważne, by mleko nie było gorące, bo może zabić drożdże i nie wyrosną. Mieszamy i czekamy, aż wyrośnie.
Do innej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Mieszamy, a potem dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko oraz jajka. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, a na koniec dodajemy masło. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne i miękkie. Wtedy robimy z niego kulę, przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
Po godzinie sprawdzamy, jeśli jest wyrośnięte, wyciągamy je z naczynia i zagniatamy chwilę na blacie. Dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy każdą na kształt prostokąta. Placki smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem oraz cynamonem. Robimy wąskie wałeczki i każdy wałeczek kroimy na kawałki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na papierze układamy (z zachowaniem odstępów) pokrojone kawałki ciasta. Zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 20 minut, a potem smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż bułeczki zrobią się rumiane. Gdy ostygną, można polać je lukrem - jak go zrobić, dowiecie się z naszego przepisu na lukier do pierników: