Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kotlety mielone w wielu domach robi się tak samo, ale za każdym razem smakują nieco inaczej. Dziś zdradzimy wam sekret, dzięki któremu mielone już zawsze będą idealne - puszyste i soczyste. Czas pożegnać się z twardymi i zbitymi kulkami mięsa, a pomoże w tym bardzo prosty sposób - dodatek gazowanej wody i energiczny masaż. Dodatkowo warto zrezygnować z bułki - zamiast niej dołóż łyżkę kaszy manny, a kotlety będą dużo lżejsze, delikatniejsze i nie rozpadną się podczas smażenia.
W PRL były rarytasem. Jak zrobić ozory, żeby były miękkie i wyraziste?
Kotlety mielone - przepis, dzięki któremu pokochasz je na nowo
Składniki:
- ok. 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowiny, ale można użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub dodać mielony drób)
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- ok. pół szklanki zimnej wody gazowanej
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka, odrobina majeranku
- olej do smażenia
- bułka tarta
Sposób wykonania:
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni na złoty kolor.
- Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko, cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawy do smaku oraz kaszę mannę. Zacznij wyrabiać.
- Kiedy składniki się już połączą, dolej odrobinę wody gazowanej (ok. 1/4 szklanki) i energicznie wklep ją w masę mięsną, by wbić pęcherzyki powietrza.
- Jeśli masa ciągle jest zwarta, dolej jeszcze trochę wody, ale uważaj, by jej nie rozrzedzić za bardzo. Zazwyczaj na 500 g mięsa 100 ml wody to maksimum. Masę mięsną musisz porządnie wymasować - powinna być trochę lepiąca.
- Z masy mięsnej formuj kotlety za pomocą zwilżonych dłoni i dokładnie obtocz je w bułce tartej i uklep, by panierka szczelnie przylegała do mięsa.
- Na patelni porządnie rozgrzej olej i smaż kotlety na średniej, a nawet słabej mocy palnika, by nie spalić ich z zewnątrz. Kiedy z obu stron będą apetycznie przysmażone, możesz nakładać je na talerz.
Robert Makłowicz poszalał z sernikiem. Dodaje nietypowy składnik