Kotlety mielone - przepis, dzięki któremu odkryjesz je na nowo. Będą mięciutkie i delikatne dzięki trikowi z wodą

Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów i lądują na naszych stołach bardzo często. Właśnie dlatego czasem zdarza nam się robić je mechanicznie i przez to czasami wychodzą twarde, zbite i suche. Na szczęście mamy na to bardzo sprytny trik. Przyda się szklanka wody, ale zupełnie nie przyda się bułka.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kotlety mielone w wielu domach robi się tak samo, ale za każdym razem smakują nieco inaczej. Dziś zdradzimy wam sekret, dzięki któremu mielone już zawsze będą idealne - puszyste i soczyste. Czas pożegnać się z twardymi i zbitymi kulkami mięsa, a pomoże w tym bardzo prosty sposób - dodatek gazowanej wody i energiczny masaż. Dodatkowo warto zrezygnować z bułki - zamiast niej dołóż łyżkę kaszy manny, a kotlety będą dużo lżejsze, delikatniejsze i nie rozpadną się podczas smażenia. 

Kotlety mielone - przepis, dzięki któremu pokochasz je na nowo

Składniki:

  • ok. 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowiny, ale można użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub dodać mielony drób)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • ok. pół szklanki zimnej wody gazowanej
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka, odrobina majeranku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

  1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni na złoty kolor. 
  2. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko, cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawy do smaku oraz kaszę mannę. Zacznij wyrabiać. 
  3. Kiedy składniki się już połączą, dolej odrobinę wody gazowanej (ok. 1/4 szklanki) i energicznie wklep ją w masę mięsną, by wbić pęcherzyki powietrza.
  4. Jeśli masa ciągle jest zwarta, dolej jeszcze trochę wody, ale uważaj, by jej nie rozrzedzić za bardzo. Zazwyczaj na 500 g mięsa 100 ml wody to maksimum. Masę mięsną musisz porządnie wymasować - powinna  być trochę lepiąca.
  5. Z masy mięsnej formuj kotlety za pomocą zwilżonych dłoni i dokładnie obtocz je w bułce tartej i uklep, by panierka szczelnie przylegała do mięsa. 
  6. Na patelni porządnie rozgrzej olej i smaż kotlety na średniej, a nawet słabej mocy palnika, by nie spalić ich z zewnątrz. Kiedy z obu stron będą apetycznie przysmażone, możesz nakładać je na talerz.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.