-
Haps
-
Jak przygotować
- W Wielkanoc bez jajka i białej kiełbasy ani rusz! Ta zapiekanka łączy najlepsze smaki. Śmiało podaj ją na świątecznym stole
W Wielkanoc bez jajka i białej kiełbasy ani rusz! Ta zapiekanka łączy najlepsze smaki. Śmiało podaj ją na świątecznym stole
W Święta Wielkanocne większość osób stawia na tradycyjne i klasyczne przepisy. Jednak w tak wyjątkowy czas, warto zasmakować czegoś innego, co nada świeżości świętowaniu. Ta zapiekanka jest idealnym połączeniem smaków, które kojarzą się z Wielkanocą.
Wielkanoc bez jajka i białej kiełbasy nie może być taka sama. Mało kto rezygnuje z tak klasycznych składników na rzecz czegoś innego. Jednak nawet z najpopularniejszych produktów można wyczarować potrawę oryginalną, która nadal łączy w sobie tradycję. Takim przykładem jest zapiekanka wielkanocna, która po zasmakowaniu od razu kojarzy się z tym czasem. Jest błyskawiczna w przygotowaniu, a najwięcej czasu zajmuje proces pieczenia. Jeśli podasz ją w tegoroczne święta, z pewnością oczarujesz wszystkich.
Przepis na wielkanocną zapiekankę z białą kiełbasą i jajkiem
Składniki na zapiekankę
- opakowanie makaronu penne,
- pół kilo białej kiełbasy parzonej,
- średnia cebula,
- puszka zielonego groszku,
- puszka kukurydzy,
- 1 mozzarella,
- kostka sera żółtego,
- świeży koperek,
- 4 jajka,
- olej.
Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli
Składniki na sos beszamel
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki masła,
- pół litra mleka,
- 4 łyżki chrzanu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź je i obierz. Następnie posiekaj je na drobno.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W czasie gotowania składników przygotuj sos. W rondelku umieść masło i rozpuść je na średnim ogniu. Dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj. Do gotujących się składników dodaj chrzan i stopniowo wlewaj mleko, pamiętaj, aby cały czas mieszać. Na koniec wsyp sól i pieprz.
- Kiełbasę pokrój w talarki, cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę. Składniki podsmaż na gorącym oleju.
- Do naczynia żaroodpornego wsyp ugotowany makaron, odcedzoną z zalewy kukurydzę i groszek, pokrojone jajka, a także podsmażoną kiełbasę z cebulą. Wymieszaj wszystko wraz z połową przygotowanego sosu.
- Wierzch składników polej pozostałą częścią sosu i posyp startym żółtym serem i pokrojoną mozzarellą.
- Zapiekankę wstaw do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 25 minut.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl