W Wielkanoc bez jajka i białej kiełbasy ani rusz! Ta zapiekanka łączy najlepsze smaki. Śmiało podaj ją na świątecznym stole

W Święta Wielkanocne większość osób stawia na tradycyjne i klasyczne przepisy. Jednak w tak wyjątkowy czas, warto zasmakować czegoś innego, co nada świeżości świętowaniu. Ta zapiekanka jest idealnym połączeniem smaków, które kojarzą się z Wielkanocą.

Wielkanoc bez jajka i białej kiełbasy nie może być taka sama. Mało kto rezygnuje z tak klasycznych składników na rzecz czegoś innego. Jednak nawet z najpopularniejszych produktów można wyczarować potrawę oryginalną, która nadal łączy w sobie tradycję. Takim przykładem jest zapiekanka wielkanocna, która po zasmakowaniu od razu kojarzy się z tym czasem. Jest błyskawiczna w przygotowaniu, a najwięcej czasu zajmuje proces pieczenia. Jeśli podasz ją w tegoroczne święta, z pewnością oczarujesz wszystkich.

Przepis na wielkanocną zapiekankę z białą kiełbasą i jajkiem

Składniki na zapiekankę

  • opakowanie makaronu penne,
  • pół kilo białej kiełbasy parzonej,
  • średnia cebula,
  • puszka zielonego groszku,
  • puszka kukurydzy,
  • 1 mozzarella,
  • kostka sera żółtego,
  • świeży koperek,
  • 4 jajka,
  • olej.
Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

Składniki na sos beszamel

  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • pół litra mleka,
  • 4 łyżki chrzanu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź je i obierz. Następnie posiekaj je na drobno.
  2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. W czasie gotowania składników przygotuj sos. W rondelku umieść masło i rozpuść je na średnim ogniu. Dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj. Do gotujących się składników dodaj chrzan i stopniowo wlewaj mleko, pamiętaj, aby cały czas mieszać. Na koniec wsyp sól i pieprz.
  4. Kiełbasę pokrój w talarki, cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę. Składniki podsmaż na gorącym oleju.
  5. Do naczynia żaroodpornego wsyp ugotowany makaron, odcedzoną z zalewy kukurydzę i groszek, pokrojone jajka, a także podsmażoną kiełbasę z cebulą. Wymieszaj wszystko wraz z połową przygotowanego sosu.
  6. Wierzch składników polej pozostałą częścią sosu i posyp startym żółtym serem i pokrojoną mozzarellą.
  7. Zapiekankę wstaw do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 25 minut.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.