W Święta Wielkanocne większość osób stawia na tradycyjne i klasyczne przepisy. Jednak w tak wyjątkowy czas, warto zasmakować czegoś innego, co nada świeżości świętowaniu. Ta zapiekanka jest idealnym połączeniem smaków, które kojarzą się z Wielkanocą.
Fot. Shutterstock, Sergii Koval
REKLAMA
REKLAMA
Wielkanoc bez jajka i białej kiełbasy nie może być taka sama. Mało kto rezygnuje z tak klasycznych składników na rzecz czegoś innego. Jednak nawet z najpopularniejszych produktów można wyczarować potrawę oryginalną, która nadal łączy w sobie tradycję. Takim przykładem jest zapiekanka wielkanocna, która po zasmakowaniu od razu kojarzy się z tym czasem. Jest błyskawiczna w przygotowaniu, a najwięcej czasu zajmuje proces pieczenia. Jeśli podasz ją w tegoroczne święta, z pewnością oczarujesz wszystkich.
REKLAMA
Przepis na wielkanocną zapiekankę z białą kiełbasą i jajkiem
Składniki na zapiekankę
opakowanie makaronu penne,
pół kilo białej kiełbasy parzonej,
średnia cebula,
puszka zielonego groszku,
puszka kukurydzy,
1 mozzarella,
kostka sera żółtego,
świeży koperek,
4 jajka,
olej.
Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli
Składniki na sos beszamel
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki masła,
pół litra mleka,
4 łyżki chrzanu,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo, wystudź je i obierz. Następnie posiekaj je na drobno.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W czasie gotowania składników przygotuj sos. W rondelku umieść masło i rozpuść je na średnim ogniu. Dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj. Do gotujących się składników dodaj chrzan i stopniowo wlewaj mleko, pamiętaj, aby cały czas mieszać. Na koniec wsyp sól i pieprz.
Kiełbasę pokrój w talarki, cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę. Składniki podsmaż na gorącym oleju.
Do naczynia żaroodpornego wsyp ugotowany makaron, odcedzoną z zalewy kukurydzę i groszek, pokrojone jajka, a także podsmażoną kiełbasę z cebulą. Wymieszaj wszystko wraz z połową przygotowanego sosu.
Wierzch składników polej pozostałą częścią sosu i posyp startym żółtym serem i pokrojoną mozzarellą.
Zapiekankę wstaw do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 25 minut.