Przepis na bulion warzywny jest bardzo prosty w wykonaniu. Może stanowić idealną bazę dla rozmaitych zup, sosów, risotto i innych potraw. Warto pamiętać, że bulion powinien mieć intensywny kolor, dlatego należy dodać do niego kilka dość dużych marchewek. Jak go przygotować? Wystarczy obrać, umyć, pokroić warzywa i gotować je przez około godzinę.
Zobacz wideo Za oknami czuć wiosnę! Pszczoły i kwiaty budzą się do życia
Przepis na bulion warzywny. Bardzo proste wykonanie
Aromatu dodadzą suszone grzyby oraz przyprawy takie jak liść laurowy i ziele angielskie. Warto pamiętać o przyrumienieniu cebuli na palniku - dzięki temu wydobędzie się z niej jeszcze więcej smaku, który podkreśli charakter wywaru.
Składniki:
- dwa litry wody,
- pięć marchewek,
- pietruszka,
- pół selera,
- dwie cebule,
- kilka suszonych grzybów,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- trzy liście laurowe,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- sól do smaku,
- natka pietruszki lub pęczek koperku.
Na bazie bulionu można przygotować zupę lub inne danie
Przygotowanie:
- Obierz cebulę z łupin i opal ją nad palnikiem. Powinna się zarumienić.
- Dokładnie umyj i posiekaj pęczek pietruszki.
- Następnie umyj i obierz marchew, pietruszkę i seler. Pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do garnka z wodą. Zagotuj całość.
- Dodaj opaloną cebulę, suszone grzyby, dopraw całość liściem laurowym, zielem angielskim oraz solą i pieprzem do smaku.
- Gotuj bulion przez około godzinę. Warzywa powinny zmięknąć. Przed końcem gotowania dodaj do wywaru posiekaną natkę pietruszki.
- Wystudzony bulion można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl