Bulion warzywny. Przepis, z którym wyjdzie wyjątkowo smaczny i pełen głębokiego aromatu

Podajemy przepis na bulion warzywny, który przyda się do przygotowania zupy, gulaszu czy sosu. Do jego wykonania będą potrzebne podstawowe warzywa oraz sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać natkę pietruszki i lubczyk.

Przepis na bulion warzywny jest bardzo prosty w wykonaniu. Może stanowić idealną bazę dla rozmaitych zup, sosów, risotto i innych potraw. Warto pamiętać, że bulion powinien mieć intensywny kolor, dlatego należy dodać do niego kilka dość dużych marchewek. Jak go przygotować? Wystarczy obrać, umyć, pokroić warzywa i gotować je przez około godzinę. 

Zobacz wideo Za oknami czuć wiosnę! Pszczoły i kwiaty budzą się do życia

Przepis na bulion warzywny. Bardzo proste wykonanie

Aromatu dodadzą suszone grzyby oraz przyprawy takie jak liść laurowy i ziele angielskie. Warto pamiętać o przyrumienieniu cebuli na palniku - dzięki temu wydobędzie się z niej jeszcze więcej smaku, który podkreśli charakter wywaru.

Składniki:

  • dwa litry wody,
  • pięć marchewek,
  • pietruszka,
  • pół selera,
  • dwie cebule,
  • kilka suszonych grzybów,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • trzy liście laurowe,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • natka pietruszki lub pęczek koperku.

Na bazie bulionu można przygotować zupę lub inne danie

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę z łupin i opal ją nad palnikiem. Powinna się zarumienić. 
  2. Dokładnie umyj i posiekaj pęczek pietruszki.
  3. Następnie umyj i obierz marchew, pietruszkę i seler. Pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do garnka z wodą. Zagotuj całość. 
  4. Dodaj opaloną cebulę, suszone grzyby, dopraw całość liściem laurowym, zielem angielskim oraz solą i pieprzem do smaku.
  5. Gotuj bulion przez około godzinę. Warzywa powinny zmięknąć. Przed końcem gotowania dodaj do wywaru posiekaną natkę pietruszki.
  6. Wystudzony bulion można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: