Jak zrobić kluski kładzione łyżką? Mój dziadek zdradza odpowiednie proporcje. Żadne nie są tak dobre

Jak zrobić kluski kładzione łyżką? Zastanawiają się nad tym szczególnie ci, którzy chcą odwzorować smak z dzieciństwa. W końcu wielu z nas zajadało się tym prostym, a jakże pysznym daniem. Mój dziadek zdradza, jak dostosować proporcje, by smakowały obłędnie.

Kluski kładzione łyżką - którzy dziadkowie ich nie robili? Najlepiej smakowały z chrupiącymi skwarkami, choć niektórzy jadali je z kwaśną śmietaną i cukrem. Jak po latach odtworzyć ich smak? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Jak zrobić kluski kładzione łyżką? Proporcje są bardzo istotne

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kluski kładzione łyżką - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Do większej miski wlej mleko oraz wsyp sól. Składniki wymieszaj.
  2. Następnie wbij jajko oraz wsyp przesianą przez sitko mąkę.
  3. Za pomocą miksera dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto powinno być jednolite i nie ma w nim miejsca na grudki. Jeśli takie występują - mieszaj dalej.
  4. W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżeczkę soli i dodaj odrobinę oleju, by kluski się nie sklejały. Następnie łyżkę stołową zanurz w gotującej się wodzie, później nabierz na nią przygotowane ciasto. Włóż ją ponownie do gorącego płynu, od razu umieszczając w nim masę. Kluski zawsze będą miały inny kształt, więc nie ma czym się martwić. 
  5. Kluski gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. W trakcie możemy je delikatnie zamieszać, aby nie przykleiły się do dna.
  6. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka. Podajemy ze skwarkami bądź kwaśną śmietaną i cukrem. W wersji bardziej fit możesz użyć jogurtu naturalnego.
Więcej o:
Copyright © Agora SA