Masz dość nudnych kotletów? Włosi polecają to danie. Zrobi furorę na rodzinnym obiedzie

Kotlety mogą się z czasem znudzić, a to oznacza, że czas wprowadzić trochę świeżości do domowych obiadów. Jeśli pragniesz przeżyć kulinarną podróż, polecamy wykorzystać ten przepis. Włosi aż rozpływają się nad tym daniem. Pamiętaj jednak, aby wybrać odpowiednie mięso. To ono jest kluczowe.

Włoska kuchnia bogata jest w różne połączenia smakowe, które jednym mogą smakować, a innych wprost odrzucać. Jednak nie można zaprzeczyć, że większość kultowych dań pochodzi właśnie z tego kraju. Makarony, pizza czy desery takie jak tiramisu lub panna cotta, wszystkie te dania wywodzą się właśnie z Włoch. Jeśli jeszcze bardziej chcesz zasmakować tradycyjnych włoskich dań, polecamy sięgnąć po ossobuco. Potrawa ta to połączenie cielęciny, ryżu, a także szerokiej gamy warzyw i dodatków. Przygotowuje się ją na bazie bulionu i białego wina, a połączenie różnych aromatów sprawia, że chce się jeść to danie cały czas. Jest to świetna alternatywa do niedzielnego obiadu, kiedy zwykłe kotlety się znudzą.

Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku

Przepis na włoskie danie ossobuco

Składniki:

  • 1,2 kg cielęciny z udźca,
  • szklanka ryżu długoziarnistego,
  • 150 g marchwi,
  • 150 g selera naciowego,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 1 l bulionu,
  • szklanka białego wytrawnego wina,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki oleju,
  • 50 g masła,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew i seler dokładnie oczyść, umyj i pokrój na małe kawałki. Cielęcinę pokrój na plastry i natrzyj solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. Następnie na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę jedną cebulę. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz warzywa. Wlej również 2 szklanki bulionu i pół szklanki wina. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Po delikatnym duszeniu przenieś zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Umieść także w nim podsmażone kawałki mięsa. Naczynie włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny.
  4. W tym czasie na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim drugą pokrojoną cebulę. Dodaj ryż i podlej pozostałą ilością wina i bulionu. Całość gotuj przez około 20 minut. Na koniec posyp wszystko serem i wymieszaj.
  5. Ugotowany ryż również umieść w naczyniu żaroodpornym, w którym znajdują się podpieczone produkty.
  6. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. To samo zrób ze skórką cytryny. Wszystkie składniki umieść w miseczce, pomieszaj i posyp nimi danie.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.