Owsianka na śniadanie? Zwróć uwagę na rodzaj płatków. Tego produktu nigdy nie kupuj

Owsianka snickers, owsianka z mikrofali, owsianka bounty, owsianka kokosowa i wiele innych wersji tego pysznego śniadania sprawia, że coraz chętniej sięgamy po płatki. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że produkt wykonany z owsa oferowany jest w różnych wersjach. Analizujemy jakość płatków owsianych.
Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Przyrządzając śniadanie, często zastanawiamy się ile gotować płatki owsiane, aby nie były twarde. Okazuje się jednak, że wiele zależy od rodzaju produktu. Choć popularna owsianka uchodzi za wyjątkowo zdrowy posiłek, to jednak wiele zależy od tego, które płatki kupimy. 

Najgorsze płatki owsiane, czyli rodzaje produktów zbożowych

W sklepach możemy kupić trzy rodzaje płatków, a mianowicie płatki owsiane zwykłe, górskie, lub błyskawiczne. Mimo tego, że ich smak praktycznie się nie różni to jednak pod względem wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych są zupełnie odmiennym produktem. 

Najlepszym wyborem są płatki owsiane zwykłe. Wszystko za sprawą faktu, że ich pozyskanie polega na rozgniataniu obłuszczonego ziarna. A zatem produkt nie jest przetworzony i bogaty w błonnik, białko, węglowodany i wiele witamin. Jedyną wadą tego typu artykułu spożywczego jest czas gotowania, płatki należy poddawać obróbce termicznej przez 10 minut.

Płatki owsiane górskie są także polecane przez dietetyków. Gotują się nieco krócej od zwykłego odpowiednika, bo od sześciu do ośmiu minut, w zależności od tego, jak miękkiej konsystencji oczekujemy. Produkt ten powstaje podobnie jak poprzedni. Jedyną różnicą jest rozdrobnienie ziarna przed jego zgniataniem.

Najgorsze płatki owsiane oferowane na rynku to te określane mianem błyskawicznych. Jak sama nazwa wskazuje, pozwolą na szybkie przygotowanie śniadania, jednak ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Nie trzeba ich gotować. Wystarczy zalać gorącym mlekiem lub wsypać do jogurtu. Niestety płatki błyskawiczne cechuje wysoki indeks glikemiczny, co wpływa niekorzystnie na zdrowie.

Ponadto produkt ten powstaje w wyniku dodatkowego rozdrabniania, gotowania na parze i rozluźniania struktury. Proces przetwarzania sprawia, że znaczna część minerałów, błonnika, witamin i innych wartości odżywczych przepada na rzecz szybszego przyrządzania śniadania. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Z czym owsianka smakuje najlepiej? Stawiaj na zdrowe dodatki

Właściwości prozdrowotne owsianki docenia duża grupa międzynarodowego społeczeństwa. Przykładem jest księżna Kate, która od lat zaczyna dzień od porannej owsianki przyrządzonej na wodzie lub mleku roślinnym. Wiele jednak zależy nie tylko od rodzaju płatków, ale także dodatków, które urozmaicają smak.

Aby każdego dnia przygotować nieco inną wersję owsianki, dostarczając do organizmu dodatkowej dawki, białka, czy witamin polecamy dodać następujące składniki:

  • orzechy,
  • suszone śliwki,
  • owoce liofilizowane,
  • wiórki kokosowe i odrobina oleju kokosowego,
  • borówki,
  • banany i czekolada bez cukru,
  • maliny,
  • masło orzechowe,
  • utarte jabłko i cynamon,
  • gruszka i kardamon.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.