Podobnie jak w przypadku poprzednich rankingów, tak i tutaj o pozycji na liście decydowały oceny użytkowników. Jako Polacy możemy być spokojni. Polskie pierogi plasują się względnie wysoko.
Choć trudno w to uwierzyć, polskie pierogi nie zostały uznane za najlepsze na świecie, jednak mimo to zajęły dość zaszczytne, bo czwarte miejsce w rankingu na 100 przyznanych. Na stronie tasteatlas.com to tradycyjne dla kuchni polskiej danie zostało opisane przede wszystkim jako wigilijne. Wiemy jednak, że to, co czyni polskie pierogi wyjątkowymi, to ich uniwersalność. Mogą być słodkie, pikantne czy słone, a zawsze będą smakować obłędnie.
Pierogi nie są jednak osamotnione. Na 32. miejscu znalazły się kluski śląskie, a na 47. kopytka. Ktoś może się zdziwić, co robią one w pierogowym rankingu. Warto jednak wyjaśnić, że po angielsku zestawienie nazywa się "Best dumplings", a słowo dumplings ma szersze znaczenie i oznacza nie tylko pierogi, lecz także kluski czy knedle.
Na trzecim miejscu w rankingu znalazły się tradycyjne pierogi tureckie. Nadziewa się je farszem z mięsa mielonego i cebuli, a gotowe manti podaje się polane sosem jogurtowo-czosnkowym. Oryginalnie przepis pochodzi z centralnej Azji, jednak do Turcji trafił w XIII wieku dzięki nomadom powracającym do ojczyzny. Dziś są również ważnym elementem tradycyjnej kuchni armeńskiej czy afgańskiej.
Dość zbliżone do polskich pierogów litewskie kołduny zajęły drugie miejsce w kulinarnym rankingu. Tradycyjnie nadziewa się je mięsem wołowym, wieprzowym lub drobiowym, a także twarogiem czy grzybami. Nie je się ich jednak nigdy na słodko np. z owocami czy białym serem i cukrem. Najczęściej podaje się je z masłem i pieprzem, majonezem, kwaśną śmietaną lub okrasą z boczku.
Chiny mają powód do świętowania. Pierożki guotie zostały przez krytyków kulinarnych uznane za najsmaczniejsze wśród wszystkich innych na świecie. Farsz przygotowuje się ze zmielonej wieprzowiny, kapusty pekińskiej, szalotki, imbiru, octu ryżowego i oleju sezamowego. Samo smażenie ich jest dość wymagające dlatego, by przygotować znakomite guotie, trzeba mieć doświadczenie w ich przyrządzaniu. Smaży się jedynie spód pierogów, a resztę dusi w niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Jak jednak twierdzi wiele smakoszy, ich smak wynagradza wszelaki trud w kuchni.
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl