-
Haps
-
Jak przygotować
- Barszcz biały - przepis na wielkanocne danie. Dodaj kilka przypraw, a zniknie do ostatniej kropli
Barszcz biały - przepis na wielkanocne danie. Dodaj kilka przypraw, a zniknie do ostatniej kropli
Tradycyjny barszcz biały to zupa, której nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Dodatek kilku przypraw sprawi, że będzie miał wyjątkowy smak. Zupę najlepiej podawać z jajkami ugotowanymi na twardo oraz z natką pietruszki.
Barszcz biały to tradycyjna polska potrawa, którą serwuje się w czasie Świąt Wielkanocnych. Do jej przygotowania niezbędny będzie zakwas, biała kiełbasa, cebule i ziemniaki. Przyprawy potrzebne do ugotowania wielkanocnej zupy to majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz sól i pieprz. Gotowy barszcz można udekorować posiekaną natką pietruszki.
Zobacz wideo Za oknami czuć wiosnę! Pszczoły i kwiaty budzą się do życia
Barszcz biały - przepis na świąteczną zupę
Składniki:
- zakwas na barszcz,
- trzy duże cebule,
- pół kilo białej kiełbasy,
- pół kilo ziemniaków,
- sól do smaku,
- szklanka śmietany 18 proc.,
- majeranek,
- kilka ząbków czosnku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do dekoracji.
Dopraw barszcz czosnkiem i majerankiem. Podawaj z ugotowanym jajkiem
Przygotowanie:
- Obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Ugotuj je w niewielkiej ilości osolonej wody.
- Następnie obierz cebulę z łupin i pokrój w kostkę. Zeszklij ją na patelni. Następnie przełóż do garnka na zupę.
- Do garnka z cebulą dodaj kiełbasy, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej całość dwoma litrami wody i zagotuj. Po około trzydziestu minutach gotowania na małym ogniu dodaj zakwas i dokładnie wymieszaj całość, ponownie zagotuj i zestaw z ognia.
- Do zupy dodaj ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały. Na koniec zapraw barszcz śmietaną.
- Na koniec dopraw zupę przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i majerankiem.
- Barszcz można podawać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, ugotowanych na twardo jajek oraz z pokrojoną w plastry białą kiełbasą z zupy.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl