Tradycyjny barszcz biały to zupa, której nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Dodatek kilku przypraw sprawi, że będzie miał wyjątkowy smak. Zupę najlepiej podawać z jajkami ugotowanymi na twardo oraz z natką pietruszki.
Fot. Grażyna Makara / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Barszcz biały to tradycyjna polska potrawa, którą serwuje się w czasie Świąt Wielkanocnych. Do jej przygotowania niezbędny będzie zakwas, biała kiełbasa, cebule i ziemniaki. Przyprawy potrzebne do ugotowania wielkanocnej zupy to majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz sól i pieprz. Gotowy barszcz można udekorować posiekaną natką pietruszki.
REKLAMA
Zobacz wideo Za oknami czuć wiosnę! Pszczoły i kwiaty budzą się do życia
Dopraw barszcz czosnkiem i majerankiem. Podawaj z ugotowanym jajkiem
Przygotowanie:
Obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Ugotuj je w niewielkiej ilości osolonej wody.
Następnie obierz cebulę z łupin i pokrój w kostkę. Zeszklij ją na patelni. Następnie przełóż do garnka na zupę.
Do garnka z cebulą dodaj kiełbasy, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej całość dwoma litrami wody i zagotuj. Po około trzydziestu minutach gotowania na małym ogniu dodaj zakwas i dokładnie wymieszaj całość, ponownie zagotuj i zestaw z ognia.
Do zupy dodaj ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały. Na koniec zapraw barszcz śmietaną.
Na koniec dopraw zupę przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i majerankiem.
Barszcz można podawać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, ugotowanych na twardo jajek oraz z pokrojoną w plastry białą kiełbasą z zupy.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl