Barszcz biały - przepis na wielkanocne danie. Dodaj kilka przypraw, a zniknie do ostatniej kropli

Tradycyjny barszcz biały to zupa, której nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Dodatek kilku przypraw sprawi, że będzie miał wyjątkowy smak. Zupę najlepiej podawać z jajkami ugotowanymi na twardo oraz z natką pietruszki.

Barszcz biały to tradycyjna polska potrawa, którą serwuje się w czasie Świąt Wielkanocnych. Do jej przygotowania niezbędny będzie zakwas, biała kiełbasa, cebule i ziemniaki. Przyprawy potrzebne do ugotowania wielkanocnej zupy to majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz sól i pieprz. Gotowy barszcz można udekorować posiekaną natką pietruszki.

Zobacz wideo Za oknami czuć wiosnę! Pszczoły i kwiaty budzą się do życia

Barszcz biały - przepis na świąteczną zupę

Składniki:

  • zakwas na barszcz,
  • trzy duże cebule,
  • pół kilo białej kiełbasy,
  • pół kilo ziemniaków,
  • sól do smaku,
  • szklanka śmietany 18 proc.,
  • majeranek,
  • kilka ząbków czosnku,
  • liść laurowy, 
  • ziele angielskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Dopraw barszcz czosnkiem i majerankiem. Podawaj z ugotowanym jajkiem

Przygotowanie:

  1. Obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Ugotuj je w niewielkiej ilości osolonej wody.
  2. Następnie obierz cebulę z łupin i pokrój w kostkę. Zeszklij ją na patelni. Następnie przełóż do garnka na zupę. 
  3. Do garnka z cebulą dodaj kiełbasy, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej całość dwoma litrami wody i zagotuj. Po około trzydziestu minutach gotowania na małym ogniu dodaj zakwas i dokładnie wymieszaj całość, ponownie zagotuj i zestaw z ognia. 
  4. Do zupy dodaj ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały. Na koniec zapraw barszcz śmietaną.
  5. Na koniec dopraw zupę przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i majerankiem.
  6. Barszcz można podawać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, ugotowanych na twardo jajek oraz z pokrojoną w plastry białą kiełbasą z zupy.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.