Jak zrobić pastę jajeczną? Przygotujesz ją w trzech bardzo prostych krokach. Podajemy sprytny trik

Pasta jajeczna to smaczny dodatek do kanapek, który można przygotować w kilka chwil. Wystarczy ugotować jajka i połączyć je z majonezem i przyprawami. Podajemy łatwą recepturę na to, jak zrobić pastę jajeczną.

Pasta jajeczna to świetny pomysł na dodatek do kanapek, który przyrządza się w trzech prostych krokach. Będzie doskonałym rozwiązaniem na śniadanie i kolację. Można ją łączyć z ulubionymi przyprawami. Naszym trikiem na podkręcenie smaku pasty jajecznej będzie dodanie do niej kilku kropli sosu tabasco. 

Zobacz wideo Za oknami czuć wiosnę! Pszczoły i kwiaty budzą się do życia

Jak zrobić pastę jajeczną? Sos tabasco podkreśli jej smak

Do przygotowania pasty jajecznej wystarczą jajka, majonez i musztarda. Przyprawy, jakie warto do niej dodać to sos tabasco oraz sól i pieprz. Ugotowane jajka można rozgnieść widelcem albo zblendować blenderem z resztą składników. Opcjonalnie, zamiast musztardy można dodać do pasty nieco więcej majonezu i zioła prowansalskie. 

Składniki:

  • pięć jajek ugotowanych na twardo,
  • trzy łyżki majonezu,
  • łyżka musztardy,
  • sos tabasco,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek pietruszki.

Pasta jajeczna będzie idealna do kanapek

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Powinny się gotować przez około sześć minut od momentu zagotowania wody. Po wyjęciu ich z wody zalej je zimną wodą i obierz ze skorupek.
  2. Ugotowane jajka rozgnieć widelcem i wymieszaj z majonezem i musztardą. Przypraw pastę solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami sosu tabasco.
  3. Umyj i posiekaj drobno natkę pietruszki. Dodaj ją do pasty jajecznej i dokładnie wymieszaj całość.

Smacznego!

Gotowa pasta jajeczna sprawdzi się idealnie jako dodatek do kanapek. Można ją łączyć z różnymi warzywami, np. z sałatą, pomidorami czy ogórkiem. Poza tym doskonale komponuje się z rzeżuchą i szczypiorkiem. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.